Rijeka asocijacija i sjećanja

23. Eurokaz, Zagreb: Knjiga mrtvih. Hommage Kugla glumištu, red. Zlatko Burić Kićo

 • Knjiga mrtvih. Hommage Kugla glumištu, red. Zlatko Burić Kićo
  Ovogodišnji je Eurokaz okrenut smrti kao kazališnom događaju, pa su odabrane predstave u kojima se propituje čovjekov strah od smrti, točnije od nepoznatog. Predstava Knjiga mrtvih, podnaslovljena Hommage Kugla glumištu, u režiji nekadašnjeg suosnivača legendarnog Kugla glumišta Zlatka Burića Kiće, nastala u suradnji s Teatrom &TD, premijerno je izvedena u sklopu Eurokaza, ali za nadati se da će postati sastavnim dijelom programa Teatra &TD, dakako za lijepa vremena.

  Knjiga mrtvih. Hommage Kugla glumištu, red. Zlatko Burić KićoKugla glumište tijekom svojeg djelovanja od 1975. do 1985. propitivalo je ambijente kroz predstave, pa se stariji naraštaji sigurno sjećaju kako su plazili za njima po trgovima ili stajali na prstima iza visokih gledatelja… No, dok je Indoš u snazi, Kugla se i dalje kotrlja!

  Naslov Knjiga mrtvih može se doživjeti na različite načine – kao posveta prošlom vremenu, preminulim članovima Kugla glumišta, nadahnuta pravim dnevnikom mrtvog željezničara i Tibetanskom knjigom mrtvih ili nečim poznatim samo preostalim i(li) pridruženim članovima legendarne kazališne skupine. Usudila bih se reći da uvučeni u predstavu, prestanemo tragati za tumačenjima i prepuštamo se ugođaju, glazbi, slici, emocijama.

  Knjiga mrtvih. Hommage Kugla glumištu, red. Zlatko Burić KićoPredstava počinje u dvorištu Studentskog centra (stoga napomena o lijepom vremenu s početka teksta) u koji ulazimo okruženi bakljama, dimom i nečim gotovo mističnim (sudjeluje i vlak), prolazimo preko kose rampe u drugi dio dvorišta i dolazimo u okruženje male željezničke stanice-kućice. Tu je sve kao nekad, točnije kao danas u nekoj hrvatskoj zabiti. I nižu se projekcije, glazba, govori – napad na sva osjetila, uz potpuni pristanak. A onda stvarnost u obliku gradskog autobusa koji nas, prekrcan, provoza po dvorištu i ispusti u kino dvoranu. Raspoređeni po ključu, nižu se prizori koje možda ne možemo u potpunosti pratiti ili prepoznati, no sugestivnost i poetičnost izvedbe uljuljkuje nas u neko polusneno stanje duha. Gdje je prošlost, koliko je mrtva i koliko su nam sjećanja varljiva? Čini mi se da nakon izvedbe Knjige mrtvih nitko ne pokušava racionalizirati odgovore na ta pitanja. Naprosto se prepušta izazvanom stanju duha, a time se malokoja predstava u nas može pohvaliti.

  U scenografiji Željka Zorice, uz glazbu Henninga Frimanna, nastupaju Zlatko Burić, Damir Bartol, Suzana Brezovec, Heninng Frimann, Vedran Hleb, MC Jabber, Marko Jastrevski, Dean Krivačić, Emil Matešić, Tanja Vrvilo i zbor Hede Gospodnetić. Da, i publika.

  © Olga Vujović, KULISA.eu, 3. srpnja 2009.

Piše:

Olga
Vujović