Originalna scenska zabava

UO Canta, Zagreb: Damir Horvat, Bijeg u Delanec, red. Marija Antić

  • Godine 2009. glazbenici Damir Horvat, Zvonimir Bajević i Davorka Horvat, te glumica Maja Katić osnovali su Umjetničku organizaciju Canta koja je izdala nekoliko jazz-albuma i organizirala mnogobrojne koncerte klasične glazbe. Damir Horvat je sustavno nastojao stvoriti i neobične kazališne predstave kroz neočekivani spoj glazbe i drame u kojima će nastupati vrsni glazbenici koji imaju smisla i za glumu i glumci koji znaju pjevati, a i redatelji neće biti glazbenici. Imao sam prilike vidjeti dvije takve predstave na festivalima koje organizira Glumačka družina Histrion. UO Canta je 2016. nastupila na IX. Gumbekovim danima sa Soundtrack Ensamble Kabareom u kojoj je Ivan Leo Lemo kao autor i redatelj, majstor kabaretskih predstava, ukazao tom neobičnom ansamblu na mogućnosti koje bi mogli koristiti u stvaranju samosvojnog pristupa kazalištu. To je Damir Horvat, koji je nastupao i u ovoj Lemovoj izvedbi, iskoristio kao autor glazbe i teksta i interpret Frizeraja za stvaranje originalne izvedbe koja nije bila samo redanje kabaretskih točki nego cjelina koja je na temelju pojednostavljene, moglo bi se reći stripovske fabule kontrapunktiranjem jednako važnih glumačkih i glazbenih scena stvarala začudnu predstavu koja je osim zabave blago ismijavala i negativne pojave u našem društvu. Zanimljivosti te predstave, koja je bila pozitivno iznenađenje VI. Bobijevih dana smijeha, pridonijela je i režija brzog ritma Maje Katić.

    Bijeg u Delanec nastavlja tendencije te predstave, donoseći i neka nova rješenja. I ovdje je Damir Horvat autor teksta i glazbe, a i jedan od četvero interpreta priče o mladom Josipu koji je u svojim gastarbajterskim godinama uštedio dovoljno novca da se vrati i oženi svojom prvom ljubavi. Međutim, nesretnim slučajem zamjeri se jednom od najmoćnijih kriminalaca, a taj se zarekne da će ga ubiti na najstrašniji mogući način. Takav gotovo nevjerojatan zaplet ulazi i u fantastiku kada Josip (Filip Sever) koji nije vjernik, ne zna koga bi molio za pomoć pa spomene Boga, a potom čuje glas: „Idi u Delanec“. On u strahu ostavlja mjesto u kojem se već sutra trebao vjenčati i bježi u taj izmišljeni zagorski gradić kojeg ime asocira na pravljeno vino i nađe se kod podrumara koji je važan i u upravi grada. Tu ulogu i dijaloški i pjevački na zagorskoj kajkavštini vrlo efektno tumači Josip Roša, postižući komične efekte vještim poigravanjem između pretjerane ozbiljnosti i karikaturalnosti. Fasciniran je Josipovom nevjerojatnom sličnošću s gradonačelnikom Delanca, ali ne vjeruje u njegovu priču o bijegu u Delanec pa ga želi izbaciti misleći da je provokator koji će narušiti skladne, gotovo idilične odnose tamošnjih žitelja.

    Međutim kad ustanovi da Josip zna svirati violončelo i na njemu pratiti kajkavske popevke, pristaje mu dati utočište, da bi se situacija potpuno promijenila u trenutku kada se sazna da je gradonačelnik preminuo. Pomalo stereotipnu komediju zabluda Filip Sever vrlo dobro oživljava, igrajući obje uloge ne samo glazbeno i pjevački nego i glumački uvjerljivo. Damir Horvat autoritativno nastupa kao mafijaš, a posebno efektno koristi saksofon i kao glazbalo i kao automatsku pušku. Zabavnosti i zanimljivosti predstave koja ističe vrijednosti zagorskog govora i mentaliteta znatno pridonosi tumačeći različite ženske likove vrlo talentirana mlada glumica Sara Blažić, nedavno diplomirala u Rijeci kod Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Tom kolopletu raznih lica i različitih interpretativnih izraza cjelovitost i iznimnu živost dala je režija Marije Antić koja se u raznim neovisnim produkcijama (a najčešće u Triko Cirkus Teatru) pojavljuje uglavnom kao dramaturginja.

    Premijera je na kraju doživjela prave ovacije. Doduše vjerojatno je u publici bilo dosta ljudi koji su vezani uz UO Canta i njezine izvedbe, ali čini mi se da su se i neki drugi, osobito mladi gledatelji oduševili posebnom vrstom kazališta s kakvim se do sada nisu sretali. A kako je za razliku od dosadašnjih festivalskih predstava ove umjetničke organizacije koje su se na ovoj sceni pojavljivale samo jednom Bijeg u Delanec ušao i u repertoar Histrionskog doma, imat će i više prilika za privlačenje publike.

    ©Tomislav Kurelec, KAZALIŠTE.hr, 31. siječnja 2023.

Piše:

Tomislav
Kurelec