Integralan i obogaćujući segment hrvatske kazališne kulture

Feljton Kazališni amaterizam: Češko manjinsko kazalište - sažetak (14. dio)

 • Jazvenik, selo kod Siska, 1936. godina – sudionici predstave <em>Praha – Brno, krećemo! </em> na pozornici novoizgrađenog češkog narodnog doma. (arhiv Václava Šimíka)
  Jazvenik, selo kod Siska, 1936. godina – sudionici predstave Praha – Brno, krećemo! na pozornici novoizgrađenog češkog narodnog doma. (arhiv Václava Šimíka)

  Prva amaterska predstava na češkom jeziku u Hrvatskoj odigrana je 1874. godine na inicijativu češkog pisca Josefa Václava Fryča, koji je u to vrijeme bio u političkom progonstvu u Zagrebu. Bila je to jedna od prvih akcija novoosnovane  udruge Češka beseda Zagreb, koju su većinom činili češki glumci i glazbenici što su se trbuhom za kruhom doselili u ovaj kraj Austro-Ugarske Monarhije. U isto vrijeme u Slavoniju su se doseljavali sitni seljaci i zanatlije koji su najprije rješavali pitanja gole egzistencije, a tek su kasnije počeli razmišljati o njegovanju svoje manjinske kulture. Prva predstava na češkom jeziku u ruralnim krajevima Hrvatske izvedena je 1890. godine u Ljudevit Selu kod Daruvara.

  Zlatno razdoblje češkog kazališta u Hrvatskoj počinje nakon Prvog svjetskog rata, kada je novonastala država Čehoslovačka počela na Balkan slati češke učitelje koji su do Drugog svjetskog rata bili glavni organizatori društvenog i kulturnog života pripadnika češke manjine. Od 1919. do 1940. godine u Hrvatskoj je postojalo 16 čeških škola te 65 čeških društava (beseda) u kojima je djelovalo 55 kazališnih i 13 lutkarskih družina. Tadašnja češka amaterska kazališna produkcija bila je ogromna – samo u Češkoj besedi Zagreb između dva svjetska rata odigrano je ukupno 180 predstava za odrasle – u Daruvaru  148 a u Kaptolu (kod Požege) 107 predstava.

  Nakon Drugog svjetskog rata najviše predstava na češkom jeziku daju glumci češke besede Daruvar uz režisersko vodstvo Josefa Knytla. (foto Vlado Daněk)
  Nakon Drugog svjetskog rata najviše predstava na češkom jeziku daju glumci češke besede Daruvar uz režisersko vodstvo Josefa Knytla. (foto Vlado Daněk)

  Nakon Drugog svjetskog rata u promijenjenim političkih okolnostima te bez čeških učitelja i bez velikog broja hrvatskih Čeha koji su reemigrirali nazad u Čehoslovačku, rad mnogih čeških društava više nikad nije obnovljen. Do Domovinskog rata broj aktivnih beseda kretao se oko 20 a broj kazališnih grupa i izvedenih predstava bio je u neprekidnom padu.  Od ukupno 50 čeških predstava koje je u 1954. godine izvelo tada aktivnih 16 kazališnih grupa, do 23 predstave koje je 1984. godine izvelo ukupno šest aktivnih čeških kazališnih grupa. Ovo opadanje najvećim je dijelom rezultat asimilacije. 1921. godine u Hrvatskoj je živjelo 32 tisuće Čeha a 1981. 15 tisuća.

  Nakon Domovinskog rata dolazi do ponovnih osnivanja čeških beseda aktivnih u međuratnom razdoblju, pa tako u 2022. godini u Hrvatskoj djeluju ukupno 32 češka manjinska društva. U 17 čeških beseda djeluju kazališne skupine – ponajviše u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje danas živi većina Čeha u Hrvatskoj (Bjelovar, Daruvar, Doljani, Donji Sređani, Garešnica, Golubinjak, Gornji Daruvar, Grubišno Polje, Ljudevit Selo, Šibovac, Treglava). Po dvije kazališne grupe djeluju u Sisačko-moslavačkoj (Jazvenik, Sisak) te Virovitičko-podravskoj županiji (Virovitica, Virovitičko-podravski kraj) po jedna u Primorsko-goranskoj (Rijeka) te gradu Zagrebu. Česi u Hrvatskoj imaju svoju vlastitu godišnju kazališnu smotru koja se tradicionalno održava zadnjeg vikenda u ožujku u Ljudevit Selu. U prosjeku na njoj se odigra 14 naslova. Najbrojnije su komedije i skečevi, odnosno predstave nastale prema tekstovima koje su za potrebe vlastite grupe napisali režiseri ili njeni članovi.

  Glumci češke besede iz Doljana u više su navrata predstavljali češku manjinu na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, na fotografiji je predstava <em>Dugonja, trbonja i vidonja</em> iz 2014. godine. (foto Jednota)
  Glumci češke besede iz Doljana u više su navrata predstavljali češku manjinu na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, na fotografiji je predstava Dugonja, trbonja i vidonja iz 2014. godine. (foto Jednota)

  © Vlatka Daněk, KAZALIŠTE.hr, 13. studenog 2022.

  Feljton Kazališni amaterizam sufinanciran je sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije

Piše:

Vlatka
Daněk