Odjeci bogatog umjetničkog rada u očuvanju vjekovnih hrvatskih običaja

Feljton Kazališni amaterizam: Televizijske emisije KUD-a Resnik (6.)

 • KUD Resnik u emisijio <em>Dobro jutro Hrvatska</em>

  Bogati umjetnički rad KUD-a Resnik često je medijski pratila i televizija. Tako je od 1984. do 2013. godine snimljeno i prikazano na HRT-u 35 emisija. Sadržaj je bio često vezan uz određene aktualne aktivnosti društva ili njegova postignuća na festivalima, smotrama ili gostovanjima. U nekoliko tematskih emisija društvo je u izravnom prijenosu gostovalo u HRT-ovu studiju. Jedna je bila Kviz emisija urednika Duška Goluže (1991.), na kojoj je zagonetno pitanje za natjecatelje bilo koja se mlada od ponuđenih lica udavala više od 15, a manje od 30 puta u Resničkoj svadbi (odgovor je bio Mirjana Žugec). Druga je bila Vuzem u Resniku za emisiju Dobro jutro, Hrvatska (1994.) te emisija o izradi fašenjskih maski u programu Edukon (1991.).

  Resničanima je također bila povjerena izvedba predstave Ostajte ovdje u 10. epizodi TV serije Gruntovčani Mladena Kerstnera, koju je režirao Krešo Golik, a samu predstavu Stjepan Pepeljnjak 1976. godine. Ta televizijska serija snimljena je i kao igrani film, čija je premijera održana iste godine. U svibnju 1981. godine snimljen je dokumentarni film Fašenjek u Resniku (režija Drago Bahun), emitiran na HRT-u 1982. godine. Drugi pokladni film, Faško, za koji je scenarij napisao Stjepan Pepeljnjak, režirao je Edo Galić (urednik emisije pučke i predajne kulture Aleksej Pavlovsky), a emitiran je na HRT-u 1997. godine. Za HRT je prvi glazbeni spot s resničkim glumcima snimio Tonko Jović s pjevanim točkama iz predstave Flos Medicinae (režija Stjepan Pepeljnjak) te je u emisiji Zdravo mladi snimljen spot Vještice iz disko kluba (1983.). Za video-časopis Medicinskog fakulteta i škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, Resničani su snimili 1990. godine predstavu Flos Medicinae.

  KUD Resnik u emisiji <em>Dobro jutro Hrvatska</em>

  O uskrsnim običajima Resnika Edo Galić je snimio film na tekst Stjepana Pepeljnjaka pod nazivom Naš se Jezuš gore stal 1995. godine. Film je repriziran 1997., 1999. i 2001. godine na HRT-u, kao i više fragmentarnih prikaza u drugim tematskim emisijama.

  Božićne običaje Resnika, Božićni kinđ Resnika snimio je Igor Michieli 1996. godine u autentičnom ambijentu stare resničke hiže; emitiran je 1997. godine u serijalu HRT-a Narodna glazba i običaji. Idu svati naziv je filma o resničkim svatovskim običajima, koji je režirao Željko Belić prema scenariju Zrinke Pepeljnjak. Film je emitiran na HRT1 2001. godine u emisiji pučke i predajne kulture (urednik Aleksej Pavlovsky). Emisija je tri puta reprizirana.

  Dokumentarni film Vincek daj trseka zbudi, koji govori o transformaciji pučkog običaja u turistički spektakl, KUD Resnik ostvario je u suradnji s KUD-om Lovro Ježek iz Marije Bistrice, a vezan je uz običaje Vincekova. Snimljen je prema scenariju urednika TV emisije pučke i predajne kulture Alekseja Pavlovskog, redatelja Ive Kuzmanića i Stjepana Pepeljnjaka kao voditelja izvedbe običaja. Film je emitiran na HRT1 2008. godine i šest puta je repriziran na drugim televizijama (HRT3 i Z1) do 2022. godine.

  Božić u Resniku

  Etnoforenzičari, kak se dela delanec, za koji je scenarij napisao urednik emisije Aleksej Pavlovsky, režirao je Ivo Kuzmanić. Film govori o pravljenju delanca i snimljen je s članovima KUD-a Resnik i udrugom vinogradara iz Marije Bistrice 2010. godine. Glazbu za odjavnu špicu filma napisao je Stjepan Pepeljnjak. Emisija je emitirana na HRT1 2011. godine, a reprizirana je četiri puta. Filmovi su prikazani i na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma, a zadnja dva su dobila i posebnu nagradu za režiju.

  Mladi članovi KUD-a ResnikPojavom videokazeta 1987. godine KUD Resnik je s KUD-om Gundinci snimio pjesme i plesove Resnika i Gundinaca u trosatnoj glazbeno-poetskoj videokazeti Vjera i glas domovine, koji je režirao Stjepan Pepeljnjak, a izdala tiskarsko-izdavačka kuća UPT – Đakovački selci 1988. godine.

  Povodom 800 godina Resnika prikazan je prilog na HRT1 u emisiji Trenutak spoznaje. Scenarij, režiju i realizaciju potpisuje Zrinka Pepeljnjak 2013. godine. 800 godina Resnika, HRT1, scenarij i režija Zrinka Pepeljnjak, 24. lipnja 2014. HRT je prikazao emisiju Resnik povodom 800 godina Resnika i prijenos svete mise iz crkve u Resniku, 10. kolovoza 2014. godine. Na HRT-u u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a povodom pokazivanja izrade božićnog kinđa u Resniku, gostovale su Štefica Robić, Zlatica Malčić i Janica Halić 10. prosinca 2014. godine. Emisija se nalazi na internet-stranici HRT-a.

  Sve spomenute televizijske dokumentarne snimke ostaju kao trajno svjedočanstvo ovih vrijednih narodnih tradicija za buduće generacije, ali i važnosti rada KUD Resnik u njihovu očuvanju, i za povijesni prikaz njegova stvaralaštva bilo ih je važno popisati zajedno s radio emisijama i izložbama. Televizijske emisije ipak bolje od svih ostalih medija autentično bilježe bogatstvo detalja ovih vjekovnih hrvatskih običaja.    

  (nastavlja se...)

  © Sanja Nikčević, KAZALIŠTE.hr, 14. prosinca 2022.

  Feljton Kazališni amaterizam sufinanciran je sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije