Originalnost, kreativnost i očuvanje baštinske i materijalne kulture

Feljton Kazališni amaterizam: Resnička polja, scenska uprizorenje resničkih običaja, izložbe i druge aktivnosti KUD-a Resnik (5. dio)

 • Predstava <em>Faško</em>, na Međunarodnom festivalu pučkog teatra u Hercegovcu, 1992.

  Nadaleko poznata druženja KUD-ova u Resniku, pod nazivom Resnička polja, održavala su se u organizaciji KUD-a Resnik kontinuirano od 1970. do 1990. godine. Prije tih smotri, od 1966. do 1970. godine, održavale su se tri puta godišnje pučke zabave. Ti su susreti sadržavali sportski i kulturni dio i trajali su dva do tri dana vikendom. U sportskim natjecanjima sudjelovalo je 10 do 20 nogometnih ekipa iz Zagreba i okolice. Nagrade su se dodjeljivale na vrtnoj zabavi nakon kulturno-umjetničkog programa kulturno-umjetničkih društava.

  Smotra je počinjala na ljetnoj pozornici himnom Resnička polja, za koju je tekst i glazbu napisao Stjepan Pepeljnjak. Nakon himne su se izmjenjivali zborovi, pjesnici, recitatori, folklorna društva i kazališne predstave, dok su se u školskim prostorijama održavale etnografske i likovne izložbe. Društva koja su nastupala na smotrama dobivala su diplomu za sudjelovanje Smotri KUD-ova Resnička polja. Jubilarna, 20. Resnička polja održana su kao Smotra zborova u Hrvatskom glazbenom Zavodu u Zagrebu 27. listopada 1990. godine.

  Predstava <em>Vuznička pisanica</em> Teatra &TD, Zagreb, 1992.

  Scensko uprizorenje resničkih pučkih običaja posebno je zanimljiv i originalan programski pristup KUD-a Resnik, za koji je tekstove i režiju napravio Stjepan Pepeljnjak. Time je resničko kazalište na festivalskim smotrama kazališnih amatera Hrvatske uvelike pridonijelo reafirmaciji izvornih vrijednosti pučkog kazališta.

  Na više festivala Pasionske baštine u Zagrebu – od 1990., 1992., 1994., 1995., 2001. godine i na Smotri kazališnih amatera Zagreba (SKAZ) 1999. godine izvođen je Vuzmeni pisanec Resnika, Martinje – krštenje mošta, SKAZ (1992.) te Fašenjek / Faško, SKAZ (1981.). Predstave su izvođene i na Međunarodnom festivalu pučkog teatra u Hercegovcu (Faško, 1995.), Božić u Resniku u Centru za kulturu i informacije Zagreb 1996. godine, Nikolinje u trnjanskoj osnovnoj školi (1990.).
  Karnevalske alegorijske povorke KUD Resnik vozio je na traktorskim platoima (obično 4 do 8 traktora) po okolnim naseljima i u Zagreb. Satira na aktualne društvene teme zabavljala je građane središnjeg trga (Trg Republike), a spaljivanje lutke bilo je u Tkalčićevoj ulici. Od 1985. do 1997. godine KUD Resnik vozio je fašenjka u Maksimir i tamo ga spaljivao uz pjesmu Vlovili sme tata, tata Fašenjka. Lutke za spaljivanje izrađivao je Ivan Sandelić, a maske sami izvođači, kojih je sudjelovalo između 40 i 60.

  Maškare, Resnik, 2000.

  Osim kreativne kazališne i folklorne aktivnosti, KUD Resnik je organizirao tridesetak izložbi baštinske i materijalne kulture Resnika te likovne izložbe slikara. Na smotrama KUD-ova Resnička polja izlagali su brojni slikari: Danijel Pepeljnjak (1982.), Matija Pokrivka (1983.), Marija Barbarić Fanuko (1985.), koja je naslikala i sliku Betlehema za jaslice u crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u Resniku, Marija Kovačić (1986.), Inga Crnogaj (1987.), Ljiljana Briški (1988.), postavljena je skupna izložba slika Inge Crnogaj, Ljiljane Briški, Marije Kovačić i keramičkih figura Resničke svadbe Maje Kovačić (1988.), potom je izlagao Vladimir Vrljić (1989.) te je priređena izložba fotografija Velebitski vrtovi Stjepana Pepeljnjaka.
  Brojne teme iz materijalne resničke baštine (rukotvorstvo, tkanje, nošnje te svadbene i druge običaje) predstavio je zagrebačkoj publici Stjepan Pepeljnjak. Nadalje, isti autor je izložio Pokladne maske (1988., 2004., 2007.) te autohtonu arhitekturu Resnika i okolice Zagreba u Coucy-Le-Chateau u Francuskoj (2004.), u Kumrovcu (2004.), Zagrebu u muzeju Mimara (2004.), Jastrebarskom (2004.), Dugom Selu (2005.) te ponovno u Zagrebu (2006. i 2009.).

  Izložba <em>Korizmeno i vuzmeno ruho Resnika</em>, Pasionska baština 2010., Galerija Zvonimir, Zagreb

  Izložbu pod nazivom Korizmeno i vuzmeno ruho Resnika KUD Resnik izložio je u Zagrebu na Pasionskoj baštini 2010. godine u galeriji Zvonimir, zatim Nošnje i baština Resnika u Mađarskoj u Pečuhu (1989.) te Lundu i Malmou u Švedskoj (1997.). Povodom 800 godina Resnika i župe održana je izložba Povijest i baština Resnika u galeriji Zvonimir u prosincu prosincu 2014.
  Navedene izložbe ukazale su stručnoj i široj javnosti na bogatstvo običaja koje je KUD Resnik uspio sačuvati, a osobitu dokumentacijsku vrijednost imaju njihovi katalozi i fotografije

  DVD snimka <em>Resničke svadbe</em>, KUD Resnik

  Tonski zapisi izvornih pjesama u izvođenju pjevača i svirača KUD-a Resnik pohranjeni su na više nosača zvuka u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Radio Zagrebu i Radio Velikoj Gorici. Prvu ploču KUD Resnik snimio je u Jugotonu 1976. godine, pod nazivom Pjeva i svira KUD „Resnik“. Slijedili su CD-i: Korizmene pjesme Resnika snimio je vokalni ansambl Žune iz Bedekovčine u studiju A kaj 2009. godine; Resnička svadba, pjesme i plesovi snimljeni su u studiju RVG 1984. godine, a KUD Resnik izdao je nosač zvuka 2000. godine.; Vincekovo su snimili KUD Lovro Ježek i KUD Resnik te glazbeni ansambl Licitari za Radio Mariju Bistricu, 2006. godine; Molitvice, pjesme duhovnih pjesnika, izdao je i pjesme uglazbio Stjepan Pepeljnjak povodom obilježavanja 800 godina Resnika (donacija studio Brišart), nosač zvuka, 2013. godine; Jezušev križni put, oratorij za sopran, alt, gudački orkestar i naratora, za koji je tekst napisao Stjepan Pepeljnjak, a uglazbio Josip Magdić, izvodi zbor, orkestar i solisti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Oratorij je skladan u povodu obilježavanja 800 godina Resnika, a nosač zvuka izdan 2014. godine.

  Opis i lica <em>Resničke svadbe</em>, KUD ResnikRaznolik i bogat stvaralački opus KUD-a Resnik medijski je popraćen s više desetaka novinskih zapisa radijskih i televizijskih emisija. Glumci resničkog kazališta sudjelovali su u snimanju televizijskih serija: Nikola Komušar u TV seriji Nepokoreni grad, Željko Novosel u TV seriji Neuništivi; Stjepan Pepeljnjak u TV seriji Nepokoreni grad, Kuda idu divlje svinje, Mejaši, Gruntovčani, Kad već postoji planina i drugo; Kata Pirin u televizijskim reklamama i radiodrami RTZ-a Biserke Vučković Gusjenice i pijevci (1989.). Nikola Komušar snimio je radijsku emisiju Pismo majci u Zagorje 1980. godine (RTZ).

  Od 1984. do 2013. godine KUD Resnik snimio je 36 radijskih emisija za Radio Zagreb, Prvi i Drugi program te Radio Sljeme, Radio Veliku Goricu, Radio Zabok, Radio Zaprešić, Radio Mariju Bistricu, Radio Mohač, Radio Pečuh, Radio Stockholm. Teme emisija obuhvaćale su različite običaje koje je KUD izvodio (Fašenjek, Uskrs, Ivanje, Resnička svadba, Martinje, Božić i Vincekovo) te glazbu, pjesme, kazališne predstave, izvedbe recitacija, recitala i scenske izvedbe koje su snimane za edukativne emisije i seminare scenskog govora. Snimane su i emisije o međunarodnim gostovanjima (Mađarska, Slovenija, Slovačka, Rumunjska, Bosna i Hercegovina), o arhaičnom tradicijskom pjevanju u Resniku i drugo.
  Osobito vrijedna emisija Mirjane Žugec Pavičić U povodu izložbe 800 godina Resnika – povijest i baština emitirana je prosinca 2014. godine na Radio Sljemenu.

  (nastavlja se...)

  © Sanja Nikčević, KAZALIŠTE.hr, 7. prosinca 2022.

  Feljton Kazališni amaterizam sufinanciran je sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije

Piše:

Sanja
Nikčević