Nastavak od kojeg se više očekivalo

Kazalište Moruzgva, Zagreb: Ivan Leo Lemo, Čudo, red. Ivan Leo Lemo

 • Čudo je treći komad Ivana Lea Lema s protagonisticom bistrom, životno mudrom ženom iz Sinjske krajine – Vlajinom koja se na vrlo originalan i neočekivan način nosi s kompliciranim problemima svakodnevice. Da se njegovo bavljenje kazalištem ne iscrpljuje u režiji nego da ima dobrih preduvjeta postati zanimljiv suvremeni komediograf i potpuni autor svojih projekata, Lemo je pokazao baš tim komadima koji na vrlo samosvojan način spajaju tradiciju nekadašnjeg kabareta i današnjeg standupa, komiku, satiru i ponekad ozbiljnu društvenu kritiku.

  Vlajina se prvi put pojavila u Lemovom inovativnom i vrlo uspjelom Cabaretu „Preko veze“ u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva koji je, polazeći od zapošljavanja preko veze a i ucjena, stvorio iznimno duhovitu i kompleksnu sliku korupcije i kriminalnih ucjena na tom području kao ogledala svih negativnosti našeg društva. Zasebne ispovijedi četiriju vrlo različitih ali iznimno zanimljivih žena u toj se originalnoj kombinaciji standupa, kabareta i satire spajaju u cjelinu, ostvarujući neodoljivo komičnu i pomalo prijeteću sliku današnjice. Tome su bitno pridonijele i vrhunske interpretacije (tri od njih u jednako dojmljivim alternacijama), a pučkim humorom i uvjerljivim oživljavanjem jednog posebnog mentaliteta mnogo smijeha uz simpatije za njihovu uvjerljivost ostvarile su Linda Begonja i Ecija Ojdanić u ulozi čistačice iz okolice Sinja koja brzo uviđa na koji način funkcionira društveni sustav i kazalište kao njegov tek malo pomaknuti odraz, pa ucjenjuje ravnateljicu teatra i tako postaje inspicijentica.

  Što se dalje događa u životu te žene – od nasilja u braku kojeg napušta i brine za sina kao gastarbajterica u Berlinu u kojem se ženi s bogatim Turčinom, a nakon njegove rane smrti vraća se kao bogatašica u rodni zavičaj da bi se borila protiv patrijarhalne zaostalosti i niza predrasuda kojima je i sama robovala. U Vla Vla Vlajland cabaretu, uspješnici Ivana Lea Lema, virtuoznom glumom oživljava je Ecija Ojdanić. Brojna i zadovoljna publika, a i nagrade, bili su poticaj za nastavak njene priče.

  Zbiva se u bliskoj budućnosti u predstavi Čudo, u koju Lemo uz elemente kabareta, satire, komedije, miješa i elemente (znanstvene) fantastike koje je efektno upotrijebio nedavno u SF Cabaretu Split in Space da bi na originalan način ismijao naše nedostatke. Ovdje ih koristi da bi uz dodatak groteske radnju pomaknuo u 2025. godinu, u kojoj je Vlajina postala predsjednica RH, a na nagovor svog PR-a počinje se pisati Vlayna. No, već u prvim trenucima ta predsjednica koju narod obožava gine od metka atentatora i stiže na drugi svijet koji na njeno iznenađenje nije čistilište nego druga razina postojanja u kojoj svom sugovorniku, nekoj vrsti voditelja introspekcije a možda i anđelu službeniku, objašnjava svoje postupke i životni put. Njega, vjerojatno namjerno, pomalo dosađujući glumi Matija Šakoranja koji svoje zavidno komičarsko umijeće pokazuje u nekim (ali ne baš svim) brojnim osobama koje se pojavljuju u Vlaynom rezimeu posljednjeg razdoblja njezinog zemaljskog života.

  No, ni Ecija Ojdanić nije toliko razigrana i nijansirana kao u prethodnom kabaretu, pa se često zadržava na razini prepričavanja događaja, te zato ovaj Lemov i njezin (jer ona je i ravnateljica Moruzgve) projekt nije uspijevao održati ritam i potpuno zanimanje publike, koja se mogla nasmijati tek na nekim uspjelim komičnim situacijama.

  ©Tomislav Kurelec, KAZALIŠTE.hr, 28. studenog 2022.

Piše:

Tomislav
Kurelec