Najizvođeniji suvremeni međimurski pisac

Feljton Kazališni amaterizam: Pučka drama na kajkavskom (3.): Portret Stjepana Škvorca • Stjepan Švorc rođen je 15. kolovoza 1953. godine u Belici (Međimurska županija) gdje i živi, a bavi se poljoprivredom. Jedan je od najvažnijih međimurskih pisaca jer je upravo on začetnik dramskog vala originalnih pučkih drama u Međimurju. Do osamdesetih godina 20. st. amaterske družine su uglavnom dramatizirale narodne običaje, a nakon uspjeha KUD-a Belica s njegovim tekstom Čehara 1984. uslijedio je pravi procvat dramskog amaterskog pisma u Međimurju, koje danas ima tridesetak aktivnih pisaca.

  Stjepan Škvorc do danas je napisao šezdesetak dramskih tekstova na kajkavskom i najizvođeniji je međimurski dramski pisac. U početku je pisao samo za dramsku grupu iz Belice, a kasnije su ga igrale i druge kazališne grupe po Međimurju, Zagorju i Podravini. Od 2015. piše i na štokavskom, a na štokavski je preveo i prije napisane drame.


  Stjepan Škvorc Vesela novost,  KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, KAM, Prelog, 2017.

  Njegovi su tekstovi toliko popularni da ih vrlo često na KAM-u (Festival međimurskog kazališnog stvaralaštva koji se svake godine odigrava u Prelogu)  izvodi nekoliko grupa. Tako je na KAM-u 2016. pet grupa igralo njegove drame: Coparnice (KUD Belica), Lažljivka (KUU Društvo žena Gornji Kraljevec), Lijepe naše marke (KUD Žiškovec), Radio emisija (KUD Seljačka sloga Donja Dubrava) i Uvozni zet (KU Seljačka sloga, Prelog).

  Piše pučke drame i komedije jer prikazuje suvremeni život na selu, ali uvijek afirmira osnovne ljudske vrijednosti (ljubav, poštenje, prijateljstvo, obitelj, vjeru) i pokazuje mogućnost rješavanja problema. Pokriva širok tematski raspon uz nekoliko krugova: narodna vjerovanja i običaji kroz napete događaje u selu (Coparnice 1997., Japini zapisi 2007., Babe tračerice 1998.) ili peripetije koje izazivaju važni obiteljski događaji – ženidba, starost, nasljedstvo (Ivek i Micika 1989., Ljubav, mržnja, pohlepa 1996., Proslava 2003/2013., Meja 2008., Roštiljada 2008., Radio emisija 2015., Uvozni zet 2016.). Dotiče se i vrlo ozbiljnih problema poput pijanstva u obitelji (Što je pijan? 1988., Vinski pajdaši 1996., Pekel v hiži 2015.), trauma branitelja (Za domovinu 2015., Moj križni put 2021.), ili trauma zbog smrti voljenih (Nikad nije kasno, 2016.).


  Franjo Oreški u predstavi Stjepana Škvorca Moj križni put, KUD kaštel Pribislavac, 
  KAM, Prelog 2022.

  Naročito su mu uspješne drame o problemima starijih ljudi kao npr. kako se nositi s kasnom trudnoćom (Vesela novost, 2017.) ili ponovnom udajom (Iznenađenje, 2018.) Budući da prikazuje suvremeni život, često i prema istinitim događajima, najčešće piše iz realističke poetike: likovi pred nama na sceni su prepoznatljivi i živi, lako ih razumijemo i suosjećamo s njima, a radnja drži gledatelje/čitatelje u napetosti.


  Stjepan Škvorc  Ljubav, mržnja, pohlepa, KUD Belica, KAM, Prelog, 2012.

  Okušao se i u alegorijskim dramama u kojima se bavi posljednjim stvarima ili transcedentnim temama, kao što su Svijeća života 2004., Pred vratima 2006., Na smrtnoj postelji 1995., Slučajni susret 2009. Jedna od najuspješnijih iz tog tematskog kruga je suvremeni moralitet Na raskrižju, napisan 2015.

  S njegovim tekstovima brojne su kazališne grupe na regionalnim festivalima selektirane
  za nacionalni festival Hrvatskog sabora kulture (FHKA):  Na samrtni posteli 1995. (nagrada za najbolju mušku ulogu), Optuženik 2002., Proslava 2003. i Meja 2008. (nagrada za očuvanje nacionalne baštine i pohvala ulozi Miške) itd. Ulogama u njegovim predstavama glumci i glumice osvojili su desetak nagrada za najbolje glavne i sporedne uloge na županijskom festivalu KAM. Godine 2018. dobio je Zlatnu plaketu Grb općine Belica za očuvanje baštine, tradicijske kulture i narodnih običaja – Dramsko stvaralaštvo.

  Tekstovi su mu osvojili brojne nagrade za najbolji tekst. Ljubav, mržnja, pohlepa  dobila je nagradu za najbolji tekst 2012. KAM Prelog. Pekel v hiži 2015. osvaja nagradu za  najbolji tekst Kalman Mesarić Hrvatskog sabora kulture. Za domovinu 2015. osvaja nagradu za najbolji tekst na anonimnom natječaju Hrvatskog sabora kulture i Ministarstva kulture te nagradu za najbolji tekst 2018.  FKAH Vodice. Na raskrižju osvaja nagradu na  natječaju Pasionske baštine za književnost 2016. , objavljen je u  časopisu Republika 4/2016. (u temi broja Lirika Velikog Petka) a 2018. na Županijskoj smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije osvaja nagradu za najbolji tekst. Vesela novost 2017. osvaja nagradu za najbolji tekst KAM Prelog.  

  Moj križni put osvaja drugu nagradu na 13. Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“, Križevci,  2021. te nagradu za najbolji dramski tekst ·        KAM, Prelog 2022.. Objavljeno  u Zora nebom zarudjela, zbornik  13. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“  (Udruga Stjepan Kranjčić, Križevci,  2021.). Konačno, najnovija drama Nikad nije kasno osvaja nagradu za  najbolji tekst „Kalman Mesarić“ Hrvatskog sabora kulture 2022.
  ...pročitajte idući nastavak feljtona

  © Sanja Nikčević, KAZALIŠTE.hr, 26. lipnja 2022.

  Feljton Kazališni amaterizam sufinanciran je sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije


   

   

Piše:

Sanja
Nikčević