Veselje i zabava, sa snažnom tendencijom autorskog stvaranja

Feljton Kazališni amaterizam: Kazališna djelatnost češke nacionalne manjine (1.)

 • U Hrvatskoj danas djeluju 32 češke besede udružene u krovnu udrugu Savez Čeha u RH sa sjedištem u Daruvaru (foto NIU Jednota Daruvar)
  U Hrvatskoj danas djeluju 32 češke besede udružene u krovnu udrugu Savez Čeha u RH sa sjedištem u Daruvaru (foto NIU Jednota Daruvar)

  Danas u Hrvatskoj djeluju trideset i dvije Češke besede, udruženja koja diljem zemlje njeguju češki manjinski identitet. Najviše njih, čak sedamnaest, nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (Bjelovar, Daruvar, Daruvarski Brestovac, Dežanovac, Doljani, Donji Sređani, Garešnica, Hercegovac, Golubinjak, Gornji Daruvar, Grubišno Polje, Ivanovo Selo, Končanica, Ljudevit Selo, Šibovac, Treglava, Veliki i Mali Zdenci). Četiri Besede postoje u Sisačko-moslavačkoj županiji (Međurić, Lipovljani, Sisak i Jazvenik), tri u Požeško-slavonskoj (Prekopakra, Bjeliševac, Kaptol). Dvije rade u Brodsko-posavskoj županiji (Nova Gradiška, Slavonski Brod), dok je Virovitica sjedište istoimene Besede kao i Besede virovitičko-podravskog kraja. U velikim gradovima rade Besede Osijek, Rijeka i Zagreb, a u Zagrebačkoj županiji Beseda Dubrava. U otprilike pola Čeških beseda djeluju kazališna skupine koje svoje predstave izvode isključivo na češkom jeziku.  Krovna udruga – Savez Čeha u Hrvatskoj, odnosno njegov Kazališni savjet, jednom godišnje okupi sve češke amatere u Ljudevit Selu kod Daruvara na godišnjoj smotri.

  Na zadnje tri smotre prije pandemije, odnosno u godinama 2017., 2018. i 2019. na svakoj je godišnjoj smotri sudjelovalo po četrnaest kazališnih družina iz isto toliko Čeških beseda. Ukupno je četrdesetak predstava i široka lepeza autora – od svjetskih i hrvatskih klasika (Jaroslav Hašek, Karel Čapek, Nikolaj Vasiljevič Gogolj, Daniil Harms, Carlo Goldoni, Milan Begović) i čeških suvremenika (Václav Havel, Marie Kestřánková, Petr Zelenka, Pavel Němec), jedan suvremeni francuski autor (Patrick Haudecour) te više skečeva koje potpisuje cijela grupa.

  Kazališna smotra čeških kazališnih amatera u Hrvatskoj tradicionalno se održava zadnji vikend u ožujku u Ljudevit Selu (foto NIU Jednota Daruvar)
  Kazališna smotra čeških kazališnih amatera u Hrvatskoj tradicionalno se održava zadnji vikend u ožujku u Ljudevit Selu (foto NIU Jednota Daruvar)

  Najbrojnije su predstave koje su nastale prema tekstovima koje su za potrebe vlastite grupe napisali režiseri ili njeni članovi (Ana Bazjak, Zdenko Trnka, Jasna Ružička, Silvije Vadla, Zdenka Šenhold, Miluška Křivohlavek, Alenka Havelka, Marija Vaško, Ruženka Bukač). Od 43 predstave (jedna nije izvođena na smotri) koje su u te tri godine odigrane na češkim manjinskim daskama koje život znače, samo dvije su se bavile vrlo ozbiljnim problemima koje bi se u djelu sretno razriješile, dok su sve ostale bile  komedije, vesele igre ili humoreske. I iz toga je posve jasno kamo stremi češko manjinsko kazalište: u veselje i zabavu, sa snažnom tendencijom autorskog stvaranja.

  Nažalost, tada stiže COVID i u iduće dvije godine tek rijetke Češke besede uspijevaju realizirati svoju predstavu do kraja (Daruvar, Sisak), najviše kazališnih grupa u potpunosti prestaje s probama a i godišnje smotre su otkazane. Ovaj prekid kontinuiranog rada osjetio se na smotri održanoj nakon pune dvije godine, u proljeće 2022., na koju je prijavljeno tek devet kazališnih družina (Lipovac, virovitičko-podravski kraj, Golubinjak, Donji Sređani, Rijeka, Treglava, Daruvar, Grubišno Polje, Sisak). Na prvi pogled to i ne izgleda tako malo, ali nažalost, izostale su upravo velike i uspješne grupe (Doljani, Zagreb, Jazvenik, Bjelovar) koje su godinama vrijedno i uspješno gradile svoj scenski izraz, a koje nakon korone nisu smogle dovoljno snage obnoviti rad.
  ...pročitajte idući nastavak feljtona

  © Vlatka Danek, KAZALIŠTE.hr, 20. lipnja 2022.

  Feljton Kazališni amaterizam sufinanciran je sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije


   

Piše:

Vlatka
Daněk