Neposredna i duhovita predstava koja obiluje glazbom i plesom

Teatra Naranča, Pula: Braća Grimm, Zlatokosa, red. Petra Vukelić • Premijerno je izvedena prva ovosezonska premijera kazališta za djecu i mlade Teatra Naranča – Zlatokosa, koja je dupkom napunila gledalište.Poznata bajka braće Grimm o djevojci duge zlatne kose koju je zla vještica na 18 godina zatočila u kulu uvijek je zanimljiva, posebno najmlađima, a ovo je njezino uprizorenje u mnogočemu drugačije. Naime, tekst za predstavu pisan je u rimovanim stihovima. Dalo je to posebnost ovoj inačici Zlatokose. Priča, zahvaljujući takvom dijalogu u rimi, vrlo lako i prirodno teče, kao da je riječ o prozi.

  Zlatokosa obiluje i glazbom. Pulski dvojac Irena i Mauro Giorgi autori su glazbe za koju je tekst pisala Katja Rabar, inače koreografkinja i glavna glumica u predstavi. Songovi su doprinijeli dinamičnosti predstave, a svi su se glumci iskazali pjevačkim sposobnostima. Uz glazbu su i plesali, pa je sve skupa podsjećalo na mjuzikl.

  U ulozi pripovjedača je galeb, Zlatokosin najbolji prijatelj. Riječ je o lutki, duhovitom i simpatičnom liku kojeg je vješto utjelovio lutkar Šime Irin Rabar i koji je vrckavim humorom mamio najviše smijeha kod publike. Zanimljivo je da Teatar Naranča ima nekoliko lutkara u ansamblu. Stoga svoje vještine dosjetljivo koriste i u predstavama koje nisu lutkarske.

  Jednostavnom scenografijom prikazana je kula a vrsnom su glumom dosjetljivo dočarali njenu visinu, pa se doista doima kao da se penju negdje visoko iako je zapravo prozor kule vrlo nisko. Zlatokosina je kosa isto vrlo dosjetljivo osmišljena, što je zasigurno bio nemali izazov. Duga pletenica napravljena je od špage i prostire se preko većeg djela scene te zorno prikazuje impozantnu dužinu njene kose.

  I u ovoj je predstavi uigran tim Naranče uz igru svjetla i dima na sceni pridonio bajkovitosti predstave, a glumci su vještinom, neposrednom glumom i duhovitošću doista dominirali na sceni.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 18. travnja 2022.

  Autori: Braća Grimm
  Režija: Petra Vukelić
  Premijera: 26. ožujka 2022.
  Adaptacija: Irin Šime Rabar
  Scenski pokret: Katja Rabar
  Scenografija: Luka Juričić
  Kostimi: Valentina Ferlin - Živić
  Izrada lutaka: Irin Šime Rabar i Valentina Ferlin - Živić
  Glazba: Irena i Mauro Giorgi
  Tekstovi songova: Katja Rabar
  Dizajn rasvjete: Dino Krizmanić

  Glume: Katja Rabar, Majkl Mikolić, Irin Šime Rabar, Luka Juričić, Elizabeta Košeto

Piše:

Paola
Albertini