Suočavanje sa splitskom svakodnevicom kroz smijeh i s dozom romantizirane autopredodžbe

Playdrama, Split: Ivana Vuković, Dijete našeg vremena, red. Helena Petković • Playdrama predstavom Dijete našeg vremena nudi kazalište s onom društvenom funkcijom koju je nekad imalo. Nenametljivo, svakodnevnim jezikom govori o situaciji u Splitu danas. Suočava nas s našom svakodnevnicom i stvarnošću na način koji je blizak svakom građaninu, a sve kroz smijeh i s dozom romantizirane autopredodžbe prepune splitskog mita o samome sebi, koja je u podtekstu svakog pravog splitskog djela a koje onda publika s radošću dočekuje, plješćući nekritično vlastitom, retuširanom, nestvarnom,pa i nepostojećem ja, to jest mitu o sebi u koji se čvrsto vjeruje i drži vrlo stvarnim. U svakom je mjestu tako; Split nije iznimka. Međutim, ovdje je taj šarm mita o sebi upotrijebljen kako bi servirao istinu na najbezbolniji mogući način – bez laži sretnog kraja ili ironijskog odmaka, nego kroz pjesmu i veselo prihvaćanje vlastitog neaktivnog postojanja, prihvaćanja nestajanja grada u stihijskoj najezdi turizma.

  Važnost predstave, međutim, nije u njenoj poruci, koja će sigurno doći do pojedinaca, ali neće ih uzdrmati, jer prava poruka predstave je, čini se, da Split nije ni moguće uzdrmati – Split i Splićani će se uvijek samo prilagoditi svemu što ih snađe i jednostavno malo kukati, zatim napisati pjesmu o tome, zapjevati, zasvirati i nastaviti po svome, dakle – po splitski. Tekst se (Ivana Vuković) razigrava oko ideje Splita kao grada kojim vlada inercija, dok stanovnici u takvom prepuštanju struji dekoriranoj specifičnom mediteranštinom pronalaze smisao i ljepotu življenja. Važnost predstave je u glumačkoj igri koja je donesena sirovo i čisto, vrhunski odrađena od studenata treće godine glumačke akademije. Režija Helene Petković osvijetlila je glumu i glumce u njihovoj punini mogućnosti, što je uistinu vrijedno pljeska, po koji su se glumci i autorski tim vraćali čak četiri puta.

  © Marina Barun, KAZALIŠTE.hr, 30. listopada 2019.

  Produkcija: Playdrama, Split
  Premijera: 23. listopada 2019.

  Redateljica: Helena Petković 
  Dramaturginja: Ivana Vuković
  Scenografkinja i kostimografkinja: Danira Matošić Matičević          
  Oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević

  Glume: Stipe Jelaska (Boško Dvornik), Lovre Kondža (Marko Tomašević – Tomi), Petar Salečić (Marino Borovina), Luka Šatara (Krešimir Duh –Šokre)

kritike i eseji