Oštra i nemilosrdna komična predstava na rubu vulgarnog

14. Gumbekovi dani (20. - 29. svibnja 2021.), Kazalište Virovitica: Draško Zidar, Mikeški korona kabare, red. KKS (Kazališni krizni stožer) • Mikeš i Prco dvojica su „virov´tičkih starosjedilaca i „filozofa života““, kako ih opisuje njihov sukreator Draško Zidar, koji ujedno i igra Prcu, uz Miju Pavelka kao Mikeša. Oba su ova glumca također virovitički starosjedioci, dugogodišnji članovi ansambla Kazališta Virovitica u okviru kojeg su realizirali brojne uloge vrlo širokog repertoarnog raspona. Njihov autorski projekt (potpisuju gotovo sve kreativne uloge i izvode ih), kreacija ove dvojice narodskih mudrijaša i izjelica, svoje je koronaško izdanje doživio premijerno u lipnju 2020., a kako se virus ne predaje, aktualno gostovanje u Zagrebu ostvareno je 17. svibnja u Histrionskom domu, u sklopu Gumbekovih dana.

  Scenska dispozicija sastoji se od elemenata prenatrpane komore, dakle podruma u kojem se skladišti hrana, smočnice. Ima tamo svega što se i može, u stereotipnim prikazima (a koji su uvijek više nego manje utemeljeni u stvarnosti) naći na takvim mjestima. Od kotla za pečenje rakije, preko stola natrpanog hranom (dominiraju, dakako, čvarci i slanina), do vina koje se pije u obilnim količinama. Smišljene su i neke epidemiološke prilagodbe, pa se unutarnja dezinfekcija na ulazu u komoru obavlja tako da se dobro potegne iz pletenke koja visi na uzici, dok se hrana dohvaća vilicama montiranima na duge štapove, kako bi se osiguralo poštivanje distance.  Mikeš i Prco, osim komentiranja vlastite verzije novog normalnog, imaju namjeru u novonastalim okolnostima (predstava je igrana baš nekako u vrijeme parlamentarnih izbora prošle godine) i profitirati. Naime, treći je lik Mika, lokalni zgubidan i niškoristi (igra ga Goran Koši) koji vrijeme uglavnom provodi kod Kišmame, što je nadimak vlasnice lokalnog kupleraja. Mikeš i Prco smislili su, dakle, da Miku pretvore u saborskog zastupnika, predstavnika virov´tičkog kraja u Hrvatskom Saboru. Zaplet idealan za komičko fraziranje, kabaretsko poigravanje trenutkom i lokalnim humornim tropima.

  Dakako, trojica virovitičkih oriđinala to i čine. Piju, jedu, smišljaju komično nerealne i pretjerane situacije. Pa tako ponovno. Stoga je očekivano i na neki način čak razumljivo da je predstava prepuna šmire, izlizanih i poznatih štosova, koji, da nije lokalizacije u Viroviticu, mogu funkcionirati u bilo kojem kontekstu kao izvlačenje ironije iz ljudskih mana. Nije, zasigurno, slučajno da je programska knjižica predstave ilustrirana upravo karikaturama (autor im je Roko Idžojtić, koji se i spominje u predstavi, što dodatno osnažuje autoironijski, čak metafikcijski potencijal ovog kabareta). Spominju se i neki drugi stvarni protagonisti lokalne scene (primjerice, istraživački novinari Goran Gazdek i Drago Hedl), a i pojava Mike povremeno snažno aludira na neke poznate slučajeve iz (lokalne, a možda i nacionalne) politike za koje bi mnogi željeli da bude fikcija no, eto, ipak je (bila) stvarnost, koju su Mikeši prepoznali i (meta)ironizirali.

  Mikeški korona kabare nije osobito dobra predstava. Temelji se na šmiri i komičkim tropima relativno prizemne razine, vrlo često na rubu vulgarnog. Ipak, njezina oštrina i nemilosrdnost u poigravanju karakteristikama koje su u stvarnosti i životima tako prepoznatljive – a većina bi radije da nisu, pokazuje je kao djelo koje je svladalo i dobro primijenilo zakonitosti kabaretskog i, uopće, autoironijskog sloga na lokalnu sredinu i prilike.

  © Leon Žganec-Brajša, KAZALIŠTE.hr, 31. svibnja 2021.

  Produkcija: Kazalište Virovitica
  Premijera: 12. lipnja 2020.

  Divane (tekst) napisao: Draško Zidar
  Režija: KKS (Kazališni krizni stožer)
  Podruma srihto: Mijo Pavelko
  Scenski nepokret: Goran Koši
  Akcijske scene žderanja lokanja: ZKP (Zidar, Koši, Pavelko)
  Lipo upicanjeni (kostimi): ZKP (Zidar, Koši, Pavelko)

  Glume: Mijo Pavelko, Draško Zidar, Goran Koši, Margareta Magdić

Piše:

Leon
Žganec-Brajša