Realan prikaz kompleksne povijesti i razvoja ZKM-a iz više kutova

Hrvoje Ivanković, Zauvijek mlad – sedamdeset godina Zagrebačkog kazališta mladih, Zagrebačko kazalište mladih, ožujak 2020.

 • Hrvoje Ivanković, <em>Zauvijek mlad – sedamdeset godina Zagrebačkog kazališta mladih</em>, Zagrebačko kazalište mladih, ožujak 2020.Zauvijek mlad – sedamdeset godina Zagrebačkog kazališta mladih monografija je posvećena dugogodišnjem radu i bogatoj povijesti tog kultnog zagrebačkog kazališta. Knjigu dojmljivog grafičkog dizajna napisao je i priredio dramaturg, kritičar i publicist te izbornik brojnih kazališnih festivala Hrvoje Ivanković, a objavljena je u istoimenoj kazališnoj kući u ožujku 2020. Objavu monografije popratilo je i njezino online-predstavljanje putem platforme Zoom, koje je ujedno i obilježilo uvod u novu kazališnu sezonu, a na kojem su sudjelovali autor i urednik Hrvoje Ivanković, ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković te doajenke kazališta Urša Raukar i Slavica Jukić, sa svjedočanstvima o razvoju kazališta u kojem su provele gotovo cijeli radni vijek.

  Ukrašena prepoznatljivim bojama ZKM-a i obogaćena brojnim prilozima, monografija je prije svega posveta svemu onome što je to kazalište tijekom sedamdeset godina svog postojanja pružilo publici iz cijele Jugoslavije. No važno je naglasiti da unatoč tome što je prigodna, kao što autor navodi, monografija nikako nije prigodničarska. Zauvijek mlad proteže se na otprilike 350 stranica, lako je čitljiva i pregledna knjiga, implicitno podijeljena na dva dijela a eksplicitno na njih desetak.

  <em>Velika Coprarija</em> 1953.<em>Frkljevački Muzikaši</em>, 1956.

  Naime, dva dijela monografije razlikuju se po metodi obrade teme, pristupu temi i njezinom opsegu te je stoga u prvome dijelu autor u povijesnom pregledu sažeo rad kazališta od njegova osnutka 1948. godine do 1988., dok se u drugome dijelu pomnije posvetio razdoblju od 1989. do ljeta 2018., kada je monografija prvotno trebala biti objavljena. Prva četiri desetljeća rada kazališta detaljnije su obrađena u monografiji objavljenoj povodom 50. godišnjice ZKM-a, zbog čega se nije ponovno ulazilo u pojedinosti o počecima tog kazališta, dok drugi dio, osim povijesnog pregleda, čine i kritički zapisi, intervjui, ogledi i memorabilije, ali i osobni uvidi, pomno probrani pod uredničkom palicom Hrvoja Ivankovića. Eksplicitna podjela monografije odnosi se na poglavlja koja su tematski podijeljena na Uvodno slovo i devet kronološki poredanih poglavlja sa spomenutim povijesnim pregledima, a dodan je i sažetak rada na engleskom jeziku te prikaz repertoara tijekom posljednjih 70 godina, kao i popis djelatnika u tom razdoblju.

  <em>Shakespeare The Sadist</em>, 1986.<em>Mafija!<em>, 1995.

  Hrvoje Ivanković predstavio je Zagrebačko kazalište mladih od njegovih samih početaka 1948. godine, kada je djelovalo kao Pionirsko kazalište te je bilo namijenjeno izvođenju socijalističkih dječjih predstava isključivo s dječjim ansamblom. S godinama su se ansambli mijenjali, kao i fokus uprave i umjetničkih direktora, te je ZKM u svojih sedamdeset godina prošao mnoge nedaće. Autor kronološki predstavlja sve teškoće s kojima se vodstvo kazališta tijekom godina susretalo, ali predstavlja i nezaustavljiv rast popularnosti kazališta od poslijeratnog doba pa sve do danas, kada je ZKM prije svega postalo mjesto propitkivanja te prostor susreta odvažnih dramatičara, modernih redatelja i vrhunskog kolektiva.

  <em>Hamlet</em>, 2014.<em>Tit Andronik</em>, 2018.

  Najprimjetniji adut monografije Zauvijek mlad njezino je grafičko oblikovanje - od upotrijebljenih boja do gotovo tri stotine fotografija, među kojima su i rariteti, no nužno je spomenuti i način pisanja te jasnu i preciznu podjelu tema. Iako je u većem dijelu zapravo riječ o povijesnom pregledu, monografija niti u jednom trenutku ne postaje zamorna nego može poslužiti kao korisno djelo kako za kazališne entuzijaste tako i za autorske timove uključene u razvoj kazališnog čina, ali i za studente kazališnih umjetnosti. Ne svodi se na puko prepričavanje niti na nizanje uspomena ili glorifikaciju onoga što se događalo na zagrebačkim kazališnim daskama, nego je realan prikaz razvoja ZKM-a koji je autor uspješno predstavio iz više kutova i time monografiji dao višedimenzionalnost, objektivnost i dubinu. Hrvoje Ivanković svojom je monografijom i pomno odabranim prilozima, koji obuhvaćaju sve - od fotografija i kritičkih zapisa do dodatnih popisa izvedenih predstava i djelatnika, na izvrstan način predstavio mjestimice kompleksnu povijest ZKM-a te postavio čvrste temelje na kojima će se baština ZKM-a nastaviti graditi.

  © Tea Schmidichen, KAZALIŠTE.hr, 11. rujna 2020.

Piše:

Tea
Schmidichen