Izuzetna predstava kvalitetne zabave

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku: Prema motivima filma Neki to vole vruće Billy-ja Wildera i I.A.L. Diamonda, Sugar, red. Nina Kleflin, dir. Mladen Tutavac • U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku na repertoaru je mjuzikl Sugar, nastao prema kultnom filmu Neki to vole vruće Billyja Wildera i I. A. L. Diamonda sa slavnim glumcima, predvođenima Marilyn Monroe, Tonyjem Curtisom i Jackom Lemmonom. Brodvejska scenska inačica holivudskog hita iz 1959. godine libretista Petera Stonea, tekstopisca songova Boba Merrilla i izvanredne glazbene partiture skladatelja Julea Stynea,praizvedena je 1972., postavši još jednim od klasika mjuzikl-zabave. Hrvatski prijevod teksta, koji potpisuje Ivan Mokrović, upotpunjen je prepjevom songova Dražena Bratulića.

  Osječki ansambli Drame i Opere, udruženi u režijskoj kreaciji Nine Kleflin, iznijeli su izuzetnu predstavu kvalitetne zabave. Priča iz američkog show-businessa kriznih godina 20. stoljeća očigledno je povezana sa svom okrutnošću hrvatske stvarnosti. U njenom je središtu izbavljenje iz društvene bijede tj. odlazak (putovanje) u kvalitetniji i dostojanstveniji život, a uspjelo je ispričana u osječkom uprizorenju u svim segmentima osuvremenjene glazbene vrste mjuzikla. Također je paralelno režijski vođena i dublja dramaturška podloga mjuzikla u nizu pitanja roda i spola, koja su i danas aktualna, a na koja je Kleflin vješto odgovorila slobodom izbora.

  Dirigent Mladen Tutavac suvereno je upravljao orkestrom i solistima u slijedu kontrastnih brojeva suprotstavljenog metra, tempa, karaktera i boje. Posebno su se kvalitetom izvedbe istaknule zahtjevne dionice koje je Styne napisao za jazz-orkestar i nisu uobičajene za operni: limena puhačka glazbala (tromboni, trube i saksofoni), a vještinu su imali priliku pokazati i perkusionisti. Vjerno su oživljeni zvukovi jazz dixilanda, bluesa i swinga, uz sjajni solo trube te podršku drvene puhačke sekcije i gudača kojoj su, naravno, slijedom žanrovski određene orkestralne logike, kontrabasi dali poseban prinos.  Pjevačko-glumački trio u sastavu Ivana Medić kao Medena Med, Duško Modrinić u ulozi Joe (Josephine) i Matija Kačan kao Jerry (Daphne) ostvarili su niz zanatski kvalitetnih ostvarenja u songovima, govornim dijalozima i plesnim točkama. Asocijacije na uloge američkog filmskog trojca bile su očekivane i dodatno su potvrdile autentičnost doživljaja ove glazbeno-scenske vrste. Ivana Medić pokazala je izniman talent i umijeće transformacije u tumačenju lika Med pod okriljem lika poznate filmske muze: odvažno, temperamentno i tugaljivo, a posebno se istaknula u izvedbama songova s muškim plesnim ansamblom u drugom činu i u komornim scenama u hotelskoj sobi muško-ženskog dvojca. Odlična gluma i ples Duška Modrinića obilježili su uvjerljivo ostvarenu ulogu Josephine, a s Med, izdvajaju se brojevi na jahti i plaži. Komičnost i brojne situacije gega uz strastvenu glumu i pjevanje te pretvorbu u suprotni spol obilježja su uloge koju je ostvario Matija Kačan kao Jerry. Sinergija Kačana s Nenadom Tudakovićem u karakternoj ulozi zaljubljenog Sir Osgooda Fieldinga dinamizirala je cijelu radnju mjuzikla, pa je čak i općepoznata rečenica „Nitko nije savršen“ u glumačkoj kombinaciji para dobila zaslužen pljesak publike. Vesna Baljak istaknula se kao Slatka Sue, a uspjehu predstave pridonijeli su i Mario Rade kao Bienstock, Ladislav Vrgoč u ulozi Dendi Palazza, članice ženskog orkestra i niz epizodnih muških protagonista uloga gangstera i milijunaša.  Vizualnom bogatstvu doživljaja mjuzikla značajno su pridonijeli scenograf i oblikovatelj svjetla Osman Arslanagić i kostimografkinja Sara Lovrić Caparin. Izvanredne nastupe baletnog ansambla HNK u Osijeku koreografski je osmislio Vuk Ognjenović. Upravo je plesni sloj predstave, pojačan revijskim stepom, bio dodana vrijednost glazbeno-dramskom sloju. Uspješno su ga izveli i zboristi ansambla Opere.

  Odabir mjuzikla Sugar dobar je prinos glazbenom repertoaru HNK u Osijeku, a oduševljenje i dugotrajan pljesak pokazatelji su da je i publika pozdravila novu predstavu.

  Produkcija: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
  Premijera: 28. svibnja 2019.


  Libreto: Peter Stone
  Glazba: Jule Styne
  Tekstopisac songova: Bob Merrill
  Dirigent: Mladen Tutavac
  Redateljica:  Nina Kleflin
  Scenograf i oblikovatelj svjetla: Osman Arslanagić
  Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
  Koreograf: Vuk Ognjenović
  Prijevod teksta: Ivan Mokrović
  Prepjev songova: Dražen Bratulić

  Izvode:
  Slatka Sue: Vesna Baljak / Sanja Toth
  Medena Med: Ivana Medić / Jana Pogrmilović
  Bienstock: Mario Rade
  Joe (Josephine): Duško Modrinić / Mario Petreković
  Jerry (Daphne): Robert Adamček / Matija Kačan
  Dendi Palazzo: Ladislav Vrgoč
  Sir Osgood Fielding: Claudio Contini / Nenad Tudaković

  © Sunčana Bašić, KAZALIŠTE.hr, 20. siječnja 2020.

kritike i eseji