Duhovita ljubavna komedija

Aplauz Teatar: Matt Morillo, Bračni (s)provod, red. Ivan Đuričić • Bračni (s)provod
  zabavna je komedija u produkciji umjetničke organizacije Aplauz teatra, autora Matta Morilla. Izvedena je u Kazalištu Mala scena 18. 11. 2019. u režiji Ivana Đuričića, kazališnog, televizijskog i filmskog glumca. Đuričić je istu predstavu režirao 2015. godine s Lanom Blaće kao protagonistkinjom, kada joj je partner bio Slavko Sobin, također u produkciji Aplauz teatra, zagrebačke kazališne organizacije koju je osnovao redatelj Marko Juraga u suradnji s Lanom Blaće.

  Autor Matt Morillo suvremeni je redatelj, filmaš i humorist rođen u New Yorku, a istaknuo se u neovisnom kazalištu i filmu. Debitirao je igranim filmom The Pretenders, romantičnom komedijom za koju je i nagrađivan. Kratki filmovi su mu također nagrađivani, a nakon toga piše uglavnom za kazalište, i to vrlo uspješno, nudeći ozbiljniju tematiku uz istovremeno postizanje zanimanja gledatelja. Uz dobre kritike, osvaja i neke nagrade (poput nagrade Teapot za izvanrednu kazališnu izvedbu 2013. na festivalu u Edinburghu za predstavu The Inventor and the Escort), a sve Morillove drame producirane su u New Yorku i Los Angelesu.

  Bračni (s)provod, vrlo duhovita ljubavna komedija, nastala prema drami All Aboard the Marriage Hearse, problematizira pitanje braka: Amy i Sean žive zajedno na Manhattanu i nakon skoro tri godine na vidjelo izlaze njihova različita mišljenja o braku: Amy želi razgovarati i nagovoriti Seana na taj korak, dok on ne vjeruje u brak i misli da bi se time ubila neizvjesnost ljubavi. Cijelo večer pomalo piju, a svađa im postaje sve žešća. Ona želi brak kao daljnji korak u vezi, a i zbog toga što će djeci trebati sigurnost. On smatra da brakovi većinom propadnu (a piše i kolumnu o toj temi), te vjeruje da će oni ostati u vezi iz ljubavi. Tijekom cijele predstave argumentirano raspravljaju te ne odustaju od svojih uvjerenja; ona ga pokušava uvjeriti da se vjenčaju jer se vole – što oboje i priznaju jedno drugome; ipak, on ne može obećati da će ju voljeti do kraja života jer smatra da to nitko ne može obećati.  U ovoj duo-drami Lana Blaće i Stipe Kostanić prikazuju kako je u jednoj noći zajedničkog života para došlo do točke prekretnice… On zaspe na kauču, a ona cijelu noć razmišlja, skuplja svoje stvari, knjige i shvaća da će se odseliti. On ju nagovara da ostane, no ona je čvrsto odlučila da je veza gotova, jer je tek sada saznala kako on cijelo vrijeme ne vjeruje u brak, a ona je mislila da ljubav pobjeđuje sve. Ipak, na samom odlasku shvati da ne može otići, te si daju osobno obećanje ljubavi.

  Glavna tema predstave je društvena institucija brak, njegov smisao, različita shvaćanja društva i pojedinaca, a tema se manifestira upravo kroz dijalog. Gluma Lane Blaće i Stipe Kostanića podsjeća, napose putem dijaloga, na svakodnevnu životnu situaciju odnosno na žive likove otvorene jedno drugome u iskrenim osjećajima.

  Scenografija prikazuje kuću u kojoj par živi, - fotelju, stol za boce i čaše, lampe i sl. Predstava nema glazbu kao izražajno sredstvo, a pjesma se javlja kao dio predstave kada odu spavati, čime se dodiruje atmosfera suvremenog američkog života. Morillov Bračni (s)provod konstantno nudi zanimljivu radnju, usprkos sadržajnom ponavljaju istih stavova koje svaki protagonist zastupa.  Naglasak je redatelj stavio na tekst, koji je kvalitetan, usklađen i životno usmjeren te zapravo nosi cijelu predstavu, tako da kazališna izražajna sredstva, poput glume, rasvjete, itd., koja nisu toliko niti upečatljiva, publici ne donose značaj. Usred toga djeluje da izvođači ne dosežu znatno uživljavanje, no predstava se bazira na neprestanom dijalogu, koji se uz to odvija u realnom vremenu, izuzev noćnog protoka vremena, te se time ostvaruje zanimljivost radnje. Uz to, tekst je prilično komičan, često pun duhovitih dijaloga, replika i situacija, što kod publike izaziva vrlo česti smijeh. Redatelj Đuričić je zabavnu dinamičnost postigao i osebujnim ritmom predstave kroz izmjene rasprava glumaca, te je ostvarena uspješna izvedba u kojoj pored promišljanja o aktualnoj temi, publika uživa.

  Priča napose pokazuje kako upravo ona, ne vjerujući da je veza bez braka sigurna kada postane teško, shvaća na vlastitom primjeru da u teškim trenutcima sama nije mogla otići čak i kada je to svojevoljno i slobodno htjela, zbog ljubavi.

  Produkcija: Aplauz Teatar

  Autor: Matt Morillo
  Redatelj: Ivan Đuričić

  Igraju:
  Lana Blaće i Stipe Kostanić

  @ Nataša Bjelan, KAZALIŠTE.hr, 5. prosinca 2019.

Piše:

Nataša
Bjelan