Ekspresivna interaktivna monodrama

Dječje kazalište Dubrava: Sam na svijetu, red. Mario Kovač

 • Igrana predstava Sam na svijetu u režiji i dramatizaciji Marija Kovača, namijenjena djeci starijoj od 6 godina, premijerno je izvedena 27. rujna 2019. u Dječjem kazalištu Dubrava. Mario Kovač, kazališni redatelj s brojnim profesionalnim kao i amaterskim režijama, radio je i kao glumac, skladatelj, scenograf, dramaturg te dramski pedagog i voditelj mnogih dramskih radionica.

  Sam na svijetu izvedena je kao promišljena monodrama koja tematski spaja dva književna klasika, što se očituje već i naslovom, i koja u svakom slučaju želi malim gledateljima a i onima većima nešto poručiti. Pozornost je usmjerena na temu samoće, na dobro i loše što samoća može donijeti. Radnja početno prati sreću glavnog lika koji uživa što je sam jer može raditi što god hoće, da bi potom, baš kao i Pale, shvatio kako nikoga drugoga na svijetu nema pa počinje brinuti i bojati se, npr. mraka dok sjedi sam u kinu. Dječak se trudi zabaviti se, no uviđa da je tužan, usamljen i ne želi biti sam. Prelaskom radnje na robinzonske događaje na pustom otoku, na kojem je protagonist već četiri godine, događa se slično - ne želi biti sam te zove i traži prijatelja. I on je u istim problemima kao i Robinson Crusoe, te i on spasi Petka.

  Nikša Marinović se glumački jako potrudio kako bi postigao intenzitet svih 50 minuta predstave, a osobito dobro izvodi scene pojačanih emocionalnosti, poput izrazitog straha i tuge. Zanimljivost je što je scena prazna, sve je u crnom, bez rekvizita, a nema ni glazbene podloge; koristi se jedino rasvjeta, a tijekom radnje glumac povremeno pjeva i svira na glazbalu. U glumi puno koristi gestikulaciju, te za prikazivanje radnje proizvodi i zvukove, onomatopejski dočaravajući npr. otvaranje vrata. Koristi se i prenaglašavanje kako bi djeci bilo zabavno, a priča je cijelo vrijeme intenzivna, što se postiže neprestanim govorom glavnoga lika, primjereno mlađem uzrastu. Ipak, s obzirom na to da se radnja svodi samo na pričanje i gestikuliranje, a također i prepričavanje događaja koji su se dogodili liku, pitanje je koliko je dovoljno postignuta zanimljivost priče, kao i u kojoj mjeri je razumljiva mlađem uzrastu.

  Protagonist postavlja pitanja publici, te daje odgovore. Redatelj je tako interaktivnošću predstave dodatno potaknuo promišljanje o samoj tematici samoće i problemu samopouzdanja: usamljeni dječak slikovito pred publikom odigrava svoje dvije strane, gdje snažnija pokušava pomoći strani koja se stalno žali, a tu su i poticajni upiti gledateljima - da li da pobjegne ili da se suoči… što sve može biti korisno, naučiti popričati sa sobom i poslušati vlastite dobre savjete.

  Produkcija: Dječje kazalište Dubrava

  Režija i dramatizacija: Mario Kovač
  Asistentica režije:
  Ena Kovač
  Scenski pokret:
  Petra Bokić i Sandra Banić Naumovski
  Glazba: Nikša Marinović
  Autori pjesama: Nikša Marinović i Mario Kovač
  Izrada instrumenta: Davor Peršić
  Oblikovanje rasvjete: Dominik Lenac Sanković
  Oblikovanje plakata i letka: Svebor Vidmar
  Tehničar tona: Dino Čosić 
  Tehničar rasvjete: Dominik Lenac Sanković
  Inspicijent: Zlatan Kvočić

  Igra: Nikša Marinović

  @ Nataša Bjelan, KAZALIŠTE.hr, 19. studenoga 2019.

Piše:

Nataša
Bjelan