Dubrovački svijet bajki za najmlađe

Jasna Hedl i ciklus pripovijedanja bajki i legendi Studentskog teatra Lero • U dubrovačkoj kazališnoj svakodnevnici, kada utihnu festivalska ljetna uzbuđenja i stišaju se komentari svekolikih događanja oko Igara, nastavljaju se programi redovitih aktivnosti Kazališta Marina Držića, izvedbe domaćih amaterskih tetara, povremena gostovanja uglavnom komercijalnih priziva i s tek ponekim izuzetkom koji, najčešće, potvrđuje pravilo. Ono što je dugogodišnja boljka dubrovačkih premijernih priziva, pa onda i kazališne prakse, jest nedostatak sustavnih repertoarnih promišljanja posebnih kazališnih i drugih izvedbenih programa namijenjenih najmlađoj publici. Povremeno se tek, unutar samog dubrovačkog kazališnog potencijala, pojave predstave za najmlađe, redovito rijetko i često usputno. Najčešće se ta praznina ispunja povremenim gostovanjem lutkarskih kazališta iz drugih gradova. Uz dubrovačku Lutkarsku družinu Dobrissimo, s uglavnom jednogodišnjim produkcijama, predstave za djecu bilježe se od slučaja do slučaja. Takvu praksu posebnim programom za najmlađu publiku već nekoliko godina nastoji obogatiti i učiniti je raznovrsnijom Studentski teatar Lero i to ciklusom programa pripovijedanja bajki i legendi u izboru i izvedbi renomirane hrvatske pripovjedačica bajki međunarodne reputacije, glumice i dugogodišnje Lerove članice Jasne Held.

  Začetni Lerov program pripovjedanja bajki za djecu od 4 do 11 godina otvoren je 2013. godine izvedbom predstave Bus ruzmarina, a zatim je iz godine u godinu nastavljan s novim naslovima: Zlatna jabuka (2015), Čupoglava (2016) te posebnim izvedbenim scenskim programom Libro sv. Vlaha (2016), pripremljenom u Godini sv. Vlaha u spomen na 1700. godišnjicu mučeničke smrti sveca-zaštitnika Dubrovnika. Cijeli repertoarni slijed ostvarila je Jasna Held izborom priča i nastupima u komornom prostoru Studentskog teatra Lero u Lazaretima. Dubrovnik je tako dobio po svemu novi i drugačiji kazališni sadržaj koji je lako našao publiku, a tjedne izvedbe okupljale su djecu i njihove roditelje koji su se iznova vraćali u ovaj izmaštani svijet bajki i legendi koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

  Jasna Held od 1994. godine nastupa kao pripovjedačica bajki, priča i lutkarica. Uz ostalo, sudjelovala je na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj, gostovala je u Austriji, Velikoj Britaniji, Irskoj i Španjolskoj. Poznati pripovjedački teatar Crickcrak Club godine 2005. preporučio ju je među deset ponajboljih europskih pripovjedača. Pripovjedajući bajke i s lutkarskim izvedbama predstavila se na festivalu u Bjelovaru, Legendfestu u Istri i na Ogulinskom festivalu bajki, gdje redovito nastupa od 2009. godine. Od 2007. članica je Hrvatskog centra za dramski odgoj. Redovito tijekom cijele godine nastupa po Hrvatskoj, održava seminare, radionice pripovjedanja bajki i pripreme lutkarskih predstava za najmlađe, pedagoge i roditelje. Rođena Dubrovkinja, članica je Studentskog teatra Lero od 1976. godine i do sada je kao glumica sudjelovala u dvadesetak Lerovih predstava, projekata i raznih drugih programa

  Najnoviji Lerov program za najmlađe ostvaren je premijerno prvog dana jeseni, 23. rujna. Izvedba Mlina na dnu mora iznova je ukazala na pripovjedačko umijeće i vještinu Jasne Held koja je, osjetivši pozornost najmlađe publike okupljene na komornoj lazaretskoj Lerovoj sceni, na kraju  ispričala još jedan bajkoviti dodatak i, ne treba sumnjati, najavila novi zajednički susret mašte, bajki, čarolija riječi i svoje kreativne glumačke interpretativne zavodljivosti koja ni djecu a niti njihove roditelje ne ostavlja ravnodušnima. Po običaju, nakon ovakvih Lerovih programa na kraju svi posjetitelji darovani su malim slatkim darovima.

  Izvedba predstave Mlin na dnu mora, pokazalo se, uspješan je i dobrodošao nastavak programskog ciklusa pripovjedanja bajki Jasne Held i Studentskog teatra Lero koji traje već nekoliko godina. Nastavak je to programskih sadržaja posebnog Lerovog izvedbenog ciklusa namijenjenog djeci i mladima, projekta kojim se želi u Dubrovniku uvesti do sada rijetku praksu umijeća i vještina pričanja bajki za djecu, ali i njihove roditelje.

  © Davor Mojaš, KAZALIŠTE.hr, 9. listopada 2017.

kritike i eseji