Bogato jubilarno izdanje

50. PIF - Međunarodni festival kazališta lutaka (1) • Iako je pretprogram u obliku izložba, radionica i likovnih natječaja krenuo već jedanaestog rujna, ovogodišnji jubilarni pedeseti PIF službeno je otpočeo nekoliko dana kasnije, tradicionalnom Pifovom povorkom lutaka koja se polako i šareno prošetala središtem Zagreba, animirajući djecu i odrasle.

  Sam festival u svom njegovanom međunarodnom duhu otvorio je tjedan lutkarskog kazališta ruskom predstavom Djevojčica iz Lenjingrada koja je kombinirajući lutke, animaciju i film ispričala emocionalnu priču o najužasnijim danima djevojčice za vrijeme opsade Lenjingrada. Životno i s mnoštvo suptilnog humora, maštovite slike iz okupiranog Lenjingrada vežu se u priču ispunjenu toplinom i nježnošću. Bez zadrške, ne bježeći u stilizaciju nego se igrajući sa stvarnim povijesnim vremenom, Djevojčica iz Lenjingrada priča priču o djetinjstvu. Materijali, teksture i izgled lutaka i scenografije simpatično su realistični a emocionalni vrhunci vođeni su glazbom rock-benda.

  Slijedilo je gostovanje lutkarske trupe Guangxi koja je iz Kine donijela izvedbu pod naslovom Novi šarm lutkarstva, opisivanu i kao svečanost koja stranom tradicijom kojom odiše uistinu tako i djeluje. Sedam kratkih predstava neverbalnog fizičkog i lutkarskog teatra isječci su iz nagrađivanih predstava većinski drevne, ali i suvremene azijske tematike. Predstave su kroz eksploziju boja plijenile pažnju svojom drugosti, ljepotom i vještinom.

  Na festivalu se naravno našlo mjesta i za domaće produkcije poput Riječke lutkarske predstave Wanda Lavanda, čiji su glavni likovi životinje kvarnerskog područja. Predstava je nastala prema predlošku istoimene slikovnice te velikim mekanim lutkama i scenografijom komplementarnih boja oživjela didaktičnu priču za djecu.

  Odmah u prvim danima festivala, zagrebačka publika je nakon gostovanja iz Rusije i Kine imala priliku vidjeti i lutkarsku predstavu za odrasle iz Norveške. Predstava Jer te volim, iako možda jedna od najslabijih predstava na ovogodišnjem PIF-u, uspjela je djelomično i nasmijati tematizirajući zapuštenog Alfija koji pokušava preboljeti i istovremeno vratiti svoju bivšu djevojku Rose. Predstava je bila relativno zamorna uslijed svoje sporosti a većina humornih elemenata bila je previše istrošena da bi iznenadila i nasmijala. Dva lutkara su u određenom stupnju, uz animaciju lutaka, i sami imali meta-ulogu lutkara u predstavi, no bez nekog vrjednijeg dramskog efekta.

  Osvježenje je bilo razigrano gostovanje Osječke umjetničke akademije s Lutkokabaretom koji je kroz oblik improvizacijskog kazališta popraćenog glazbom zabavio publiku, pritom je pozivajući na sudjelovanje.
  (nastavlja se...)

  © Maja Ležaić, KAZALIŠTE.hr, 24. rujna 2017.

Piše:

Maja
Ležaić