Na tisuću načina

Hrvatsko narodno kazalište Zadar: Ostavljam te (prema motivima drame Marriage Play Edwarda Albeea), red. Matjaž Latin (Gostovanje u Gradskom Kazalištu Komedija u Zagrebu 3. ožujka 2017.)

 • Hrvatsko narodno kazalište Zadar: Ostavljam te (prema motivima drame Marriage Play Edwarda Albeea), red. Matjaž Latin

  Ona čita knjigu. Na vrata bane njezin muž i kaže: „Ostavljam te“. Na koliko se sve načina (ne) možete rastati od supruge poslije trideset godina braka, odgovara predstava HNK-a Zadar Ostavljam te (gostovala je u Kazalištu Komedija 3. ožujka 2017.). I sam dijelom glumac, Matjaž Latin, koji kao redatelj potpisuje više od sedamdeset predstava u Hrvatskoj i Sloveniji, temeljio je predstavu ponajprije na glumačkoj suigri Jasne Ančić i Alena Liverića. On (Jack) sveučilišni je profesor, mlađi od svoje supruge, Ona (Gillian) je intelektualka (možda psihoanalitičarka), u tri desetljeća njihove veze vodila je Knjigu dana, tj. dnevnik njihovih intimnih susreta....

  Jasna Ančić ima čudesan glumački raspon, njezino ironiziranje stereotipa priglupa plavuša te potom razvijanje širokog spektra ženstva i ženske primijenjene ratničke psihologije, očuđujuće je i dragocjeno svjedočanstvo posebne i neponovljive glumačke osobnosti za kakve se pišu drame. I Alen Liverić odličan je izbor. Predstava je mješavina različitih žanrova – započinje kao psihološka drama, prelazi u komediju da bi naposljetku, posve neočekivano, postala televizijski reality show. Simbolički, u trenu se razdvoji kućna biblioteka i scena se pretvori u televizijski studio. Na scenu stupa Žana Bumber kao televizijska voditeljica, iza nje je živi orkestar, ispituje bračni par o njihovim odnosima pred televizijskim auditorijem, u što je i publika u dvorani pretvorena... Možda je taj osjećaj neugode, to da se od vas kao od gledatelja očekuje da po naredbi i narudžbi plješćete tuđoj nesreći, najveći spoznajni dobitak ove predstave. Redatelj Matjaž Latin i publiku je tako pretvorio u izvođače (statiste) koji plješću po naredbi onih iza kamere.
  Hrvatsko narodno kazalište Zadar: Ostavljam te (prema motivima drame Marriage Play Edwarda Albeea), red. Matjaž Latin
  On je Narcis, Ona je iskusna i mudra žena, odlična i žilava protivnica... Jack i Gillian u izvedbi Jasne Ančić i Alena Liverića snažno su i duboko zasjekli u partnerske odnose muškarca i žene. Praizvedba drame bila je u Beču 1987. godine (u engleskom kazalištu), a sam dramatičar Albee režirao ju je 1992. u Sjedinjenim Državama. Iako likovi imaju sličnosti s likovima drame Tko se boji Wirginie Woolf, drama Marriage Play na drugi način pristupa heteroseksualnim odnosima. Albee nije želio postati čuven kao gay pisac. Rekao je: „Piscu kojem se dogodi da je gay ili lezbijka, mora biti u stanju transcendirati, premostiti sebe. Ja nisam gay pisac, ja sam pisac kojem se dogodilo da je gay.“, izjavio je 2011. primajući nagradu za životno djelo.

  Predstava Ostavljam te, nastala po motivima njegove drame, svjedoči da je u svojoj nakani uspio. Isto tako svjedoči o odličnoj intelektualnoj klimi u Zadru u kojem nastaju predstave koje snažno komuniciraju s publikom i u drugim sredinama. Formula: snažan pisac, izvrsni glumci, darovit redatelj, tema koja se svakog tiče, zajamčila je uspjeh predstave Ostavljam te.

  © Želimir Ciglar, KAZALIŠTE.hr, 11. travnja 2017.
  Hrvatsko narodno kazalište Zadar: Ostavljam te (prema motivima drame Marriage Play Edwarda Albeea), red. Matjaž Latin
  Ostavljam te
  (prema motivima drame Marriage Play Edwarda Albeea)
  redatelj Matjaž Latin
  premijera 8. prosinca 2016.
  prijevod Vinko Radovčić i Jelena Karoglan, asistentica redatelja Vjera Vidov, scenograf John Čolak, kostimografkinja Marija Šarić Ban, oblikovanje svjetla: Ivo Nižić i Frane Papić, inspicijent Mimi Zadarski, izrada kostima Vernada Stipaničev
  izvode: Alen Liverić (Muž (Jack)), Jasna Ančić (Žena (Gillian)), Žana Bumber (voditeljica), Ivan Ivić (klavijature), Jadran Dučić Čićo (bubnjevi), Mimi Zadarski (bračni savjetnik)

Piše:

Želimir
Ciglar