Car Saltan i ostali

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Aleksandar Sergejevič Puškin, Bajka o caru Saltanu, red. Ludmila Fedorova

  • Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Aleksandar Sergejevič Puškin, Bajka o caru Saltanu, red. Ludmila FedorovaNova kazališna sezona Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka počela je u znaku ruskog lutkarstva – Puškinovu je dobro poznatu Bajku o caru Saltanu režirala Ludmila Fedorova, dok je likovni dio (scenografija, kostimografija i lutke) osmislila Aleksandra Zubova. Suradnja je bila i na spojnici Dječje kazalište i Umjetnička akademija, jer je dvoje studenata zaigralo vrlo uspješno u glumačko-lutkarskoj podjeli: Dunja Fajdić kao mudro oblikovana labudica koja pomaže knezu Gvidonu, tjelesno i vokalno dobro izbalansiranom Goranu Guksiću.

    Priča o nevoljenom sinu, zavisti i moći pomalo je neprohodna, jer je redateljica počelo polako, da bi vremenom ubrzavala slijed događanja, te na kraju ostavila pomalo nedorečenim eventualnu poruku, ipak nužnu za dječju publiku. I sama ponavljanja unutar priče pomalo doprinose zbrci, tako da, iako likovno dopadljivi dvorci cara Saltana i kneza Gvidona, više ometaju svojim premještanjem po sceni, negoli što daju ugodu oku i konstrukciji zamršenih obiteljskih odnosa. Također se pojavljuju neki čovječuljci za koje nije jasno čemu služe i kome pripadaju (možda se valjalo literarno potkovati prije predstave)… Istinski čisti lik u izgledu, animaciji i funkciji priče jest već spomenuta labudica.
    Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Aleksandar Sergejevič Puškin, Bajka o caru Saltanu, red. Ludmila Fedorova
    Ipak, bez obzira na primjedbe vezane uz predstavu, valja pohvaliti suradnju kako u sklopu međunarodnih kazališnih odnosa, tako i s mladim glumcima, jer samo međusobna povezivanja mogu dovesti do vrijednih ostvarenja i povećanja razine kazališnih izvedbi.

    © Olga Vujović, KULISA.eu, 3. listopada 2008.

Piše:

Olga
Vujović