Svijet dječje mašte

Kazalište Virovitica: Silvija Šesto, Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića, red. Draško Zidar

 • Kazalište Virovitica: Silvija Šesto, Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića, red. Draško Zidar

  Senzibilni gospodin Mrak, čiji se karakter u potpunosti razlikuje od negativnih poimanja i straha koji se uobičajeno veže uz prirodnu pojavu i doba dana koju personificira te njegov odnos prema djevojčici i njezinim, također personificiranim, bijelim šeširićima, tijekom kojega se razvijaju mnogobrojne teme i dječja propitivanja – od odnosa prema odraslima i prijateljima do vlastitog odraza i percepcije tjelesnih karakteristika (klempave uši djevojčice, Mrakov naoko strašan izgled) – motivi su na kojima dramu Gospodin Mrak i tri bijela šeširića gradi Silvija Šesto. U režiji Draška Zidara i produkciji Kazališta Virovitica, ta je predstava gostovala na Tjednu smijeha Kerekesh teatra u HNK-u u Varaždinu 13. ožujka.

  Odnos pojave i mašte, onog stvarnog i snovitog, teme su koje se često pojavljuju u umjetničkim djelima za djecu, na čemu se temelji i tekst Silvije Šesto. Mrak kao negativno i neugodno percipirana pojava, uz čije se trajanje vežu strah, ali i snovi i čija se karakteristika usamljenosti povezuje s društvenom stigmom koju nosi zbog straha s kojim se povezuje, omogućavaju autorici da u mraku pronađe i karakteristike koje se pridaju pojedinim osobama, ali ne bez posljedica, nego uz njihovu emocionalnu reakciju, što je posebno prisutno kod djece. Tako gospodin Mrak, i sam veliko dijete, nema prijatelja, osim svoje majke, te se ne snalazi u svijetu, u kojem zbog načina na koji na njega gledaju, smatra da ga nitko ne voli.
  Kazalište Virovitica: Silvija Šesto, Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića, red. Draško Zidar
  Koristeći se tako jednostavnom ali snažnom metodom, Silvija Šesto razvija metaforu mnogobrojnih implikacija, od identifikacije do suosjećanja i s njim povezane želje za razvijanjem osjećaja solidarnosti i razbijanja predrasuda kod djece u publici. Djevojčica, s kojom se Mrak susreće i tijekom predstave razvija prijateljski odnos, također je usamljena zbog smrti bake koja joj je prije spavanja pričala priče, ali i sramežljiva, što se pojačava njezinim uvjerenjem da ima klempave uši te je zbog toga svi izbjegavaju. Društvena stigmatiziranost i isključenost zbog razloga koji se mogu činiti banalnim, ali su onima koji su zbog njih isključeni iznimno važni, a često nisu nešto što su sami uzrokovali, ali ni nešto loše, nego samo rezultat predrasude ili odbacivanja, ono su što djevojčica i Mrak predstavljaju te tako djeci angažirano prenose potrebu za osvještavanjem isključivanja i osamljenosti kao drugima možda neprimjetnih, a isključenima i osamljenima važnim doživljajima i s njima povezanim emocionalnim refleksijama. Šeširići, kao vječni optimisti i pokretači igre, a uz Mraka i prikaz tanke i nejasne granice između sna i jave, mašte i stvarnosti u dječjoj svijesti, donositelji su radosti i zaigranosti u svijet djevojčice i Mraka, ujedno ostvarujući svoju ulogu u mnogobrojnim porukama o ugodnijoj svakodnevici koje upućuju djeci u publici.

  Redatelj i kostimograf Draško Zidar, zajedno sa scenografom Davorom Šunkom i koreografkinjom Anom Majhenić, zamislio je predstavu jednostavno i u duhu djeci primjerenih i razumljivih scenskih znakova i efekata, u čemu takvu koncepciju prate i glumačke realizacije, među kojima se izdvaja zanimljiv i kvalitetan tretman lutaka (savjetnica za animaciju lutaka Areta Ćurković). Iako ritmizirana izmjena govorenih replika i songova može biti zamorna i ne čini se jasno obrazloženim nego jednostavnim rješenjem u nedostatku jasnijeg konceptualnog uklapanja uglazbljenih dijelova teksta u cjelinu predstave, Gospodin Mrak i tri bijela šeširića funkcioniraju u konvencionalnim, ali djeci primjerenim i razumljivim rješenjima.
  Kazalište Virovitica: Silvija Šesto, Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića, red. Draško Zidar
  Potreba osvješćivanja i razumijevanja drugih i drukčijih te odbacivanja predrasuda, uz odnos sna i stvarnosti, teme su o kojima progovaraju Mrak, djevojčica i tri šeširića te tako, primjereno djeci, oblikuju predstavu snažne želje za iskazivanjem poruke i, istovremeno, poigravanjem onoga što jest i onoga što je u mašti, čime je ostvareno djeci primjereno i ugodno djelo snažne utemeljenosti u svojoj poruci, ali i kazališnom ocrtavanju funkcioniranja svijeta dječje mašte.

  © Leon Žganec-Brajša, KAZALIŠTE.hr, 7. travnja 2016.

  Silvija Šesto
  Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića
  redatelj Draško Zidar
  premijera 23. svibnja 2015.
  scenograf Davor Šunk, kostimograf Draško Zidar, koreografkinja Ana Majhenić, autor glazbe Dean Premrl, savjetnica za animaciju lutaka Areta Ćurković, oblikovatelj svjetla Damir Gvojić, oblikovatelj tona Mario Nađ
  izvode: Antun Vrbenski, Ana Majhenić, Snježana Lančić Prpić, Blanka Bart

Piše:

Leon
Žganec-Brajša