Rasplesana basna

Teatar Naranča, Pula: Igor Bojović, Tri praščića, red. Majkl Mikolić

 • Teatar Naranča, Pula: Igor Bojović, Tri praščića, red. Majkl Mikolić

  Slikar Mazalo slika mrtvu prirodu, a kad mu ponestane inspiracije odluči se za slikanje životinja te na sajmu kupi tri praščića i kao bonus dobije i papagaja. Tako počinje inačica popularne basne iz pera Igora Bojovića koja zapravo nema mnogo veze sa svojom originalnom verzijom. Kazalište za djecu Teatar Naranča ovaj je put moderniziralo dobro poznatu priču, no osim što su zadržali sjajan smisao za humor i dobru glumu koja odlikuje svaku njihovu predstavu, malo su spustili davno visoko postavljenu kvalitativnu ljestvicu.
  Teatar Naranča, Pula: Igor Bojović, Tri praščića, red. Majkl Mikolić
  Priča je pomalo zbrčkana, praščići nakon susreta sa slikarom odlaze u njegov dom no kako su skloni glasnoj glazbi i plesu, susjedi se pobune. Stoga u društvu slikara i papige koja ih vjerno prati odlaze na otok na kojem žive napuštene životinje. Ondje sreću liju i vuka koji ih na sve moguće načine pokušavaju namamiti k sebi i pojesti. Predstavu su digli odlični songovi Ozrena K. Glasera praćeni zanimljivim svjetlom (Anton Modrušan) i plesom (koreografkinja Selma Mehić) i to su svakako dobre strane predstave.
  Teatar Naranča, Pula: Igor Bojović, Tri praščića, red. Majkl Mikolić
  Drvene ljestve kojima se likovi poigravaju tijekom cijele predstave, rasklapaju ih i sklapaju, čine kućice koje su, uz vuka i lisicu, jedine poveznice s originalnom verzijom basne. Scenografija Luke Juričića jednostavna je ali efektna, kao i kostimi Marine Štembergar. Duhovite dosjetke nisu manjkale no smješnije su i bliskije roditeljima koji prate djecu na predstave no samoj djeci s obzirom da se uglavnom temelje na svakodnevici i aktualnim događajima. Ali, mališanima su vrckasti praščići i njihov ples mamili osmjeh na lice. Stoga su predstavu ipak nagradili pljeskom. U konačnici, cjelokupni dojam predstave je nekako mlak.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 18. ožujka 2016.
  Teatar Naranča, Pula: Igor Bojović, Tri praščića, red. Majkl Mikolić
  Igor Bojović
  Tri praščića
  redatelj Majkl Mikolić
  premijera 27. veljače 2016.
  scenograf Luka Juričić, glazba Ozren K. Glaser, scenski pokret i koreografija Selma Mehić, kostimografija Marina Štembergar, asistentica scenografa Martina Gašparović, dizajn rasvjete Anton Modrušan, garderobijerka Beki Perić, prodaja Sara Berčić
  izvode: Lara Živolić, Ivona Bulešić, Lucija Pajca/Veronika Karlović, Katja Rabar, Majkl Mikolić, Dominik Dolenc/Luka Rudan, Matilda Nikić

kritike i eseji