Plov tajnama morskog plavetnila

Gradsko kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Olja Savičević Ivančević, Legenda o beskrajnom moru, red. Ivan Plazibat

 • Gradsko kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Olja Savičević Ivančević, Legenda o beskrajnom moru, red. Ivan Plazibat

  Jedini premijerni naslov namijenjen najmlađoj publici dubrovačkog profesionalnog kazališta slijedi ovosezonsku praksu repertoarnog inzistiranja i posezanja za dramskim pismom hrvatskih autora ili dramatizacijama njihovih romana. Tako je, dosluhno tom konceptu, za ovu dubrovačku ciljanu prigodu odabrana kazališna priča Olje Savičević Ivančević Legenda o beskrajnom moru. Na tragu priče Lewisa Carolla, Olja Savičević Ivančević Alisinu Zemlju čudesa prepoznaje kao Beskrajno more koje djevojčici Čiopi služi za plov maštom, snovima, dječjim zaigranostima i fantastičnim avanturama u kojima sudjeluje i njen susjed Kapetan Đivo. Njegova lula koja pamti i ne zaboravlja pomorske priče otvara im tajne mora, svijet ostavljenih mornara, izgubljenih brodolomaca, umirovljenih gusara, pomoraca, morskih čudovišta i karizmatičnih admirala okupljenih u njihovom utočištu i sastajalištu u baru znakovitog naziva Na dnu mora.
  Gradsko kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Olja Savičević Ivančević, Legenda o beskrajnom moru, red. Ivan Plazibat
  Jednostavno je to ispričana kazališna priča u kojoj redatelj Ivan Plazibat, kojemu je ovo prva umjetnička suradnja s Kazalištem Marina Držića, uredno slaže, ritmizira i razigrava odabrane slike i ponuđene i izmaštane prizore nepretencioznih mogućih zahtjevnijih priziva. Uprizorena priča, odabrana tema pa i preuzeti motivi možda su tražili i zahtjevniju produkciju širih i redateljskih rješenja i likovnih pa onda i brojniji glumački saziv, no i ovako složena predstava jednostavnog koncepta i nužnih zornosti ima dovoljno pokrića i opravdanja. Ona računa na jednostavnost i izravnost. Odjek kod publike koja će lako razabrati odnose likova, poetske zaigranosti i osjetiti pouke. Poziv je to za maštoviti plov tajnama morskog plavetnila i fantastičnim svijetom morskih dubina. To je i najveća vrijednost predstave koju prati čist i logičan redateljski rukopis koji vodi računa o uzrastu kojem je predstava namijenjena s, ponekad predvidljivim, ali i dovoljno poticajnim epizodama ove kazališne morske legende Olje Savičević Ivančević.
  Gradsko kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Olja Savičević Ivančević, Legenda o beskrajnom moru, red. Ivan Plazibat
  Funkcionalna, jednostavna i za igranje podatna scenografija Ozrena Bakotića, koja je i paluba broda i morsko dno i kopno, zorni kostimi Petre Dančević, glazba Paole Dražić Zekić (s mandolinskim i gitarskim fragmentima Darija Čaglja i glazbenim brojem na klaviru Tea Martinovića), duhovito koreografirani prizori Damira Klemenića u funkciji su odabranog redateljskog koncepta koji odiše upravo njihovim zajedničkim umjetničkim suglasjima i sudjelovanjima. Jednako tako, svoj prinos dali su i glumci, posebno dječje zaigrana, duhovita, vesela i motivirajuća Nika Burđelez (djevojčica Čiopa) koja daje ton predstavi i pokreće tragove priča, raspoloženi barmen (Suha krpa na dnu mora) Edi Jertec, razigrani mornari Zdeslav Čotić (Bova) i Hrvoje Sebastijan (Lanterna), pomalo rezignirani Frane Perišin (Kapetan Đivo, Admiral Dizgracija) i dječak Bojan Beribaka (Pjero Marinero). Legenda o beskrajnom moru je predstava koja računa na raspoloženu publiku i dječju maštu koja, u njezinoj imaginiranoj sanjarnici, prepoznaje more kao povod i ishod plova snovima. Itekako u dosluhu s podnebljem u kojem je Legenda o beskrajnom moru uprizorena.

  © Davor Mojaš, KAZALIŠTE.hr, 25. veljače 2016.
  Gradsko kazalište Marina Držića, Dubrovnik: Olja Savičević Ivančević, Legenda o beskrajnom moru, red. Ivan Plazibat

Piše:

Davor
Mojaš