Prvih šezdeset godina

Luka, revija za lutkarsko kazalište, gl. ur. Petra Mrduljaš, br. 40/41, Zagrebačko kazalište lutaka, 2008.

 • Luka, naslovnicaU veljači daleke 1948. utemeljeno je Zagrebačko kazalište lutaka, a vrijednoj, šezdesetoj obljetnici djelovanja vodstvo kazališta odlučilo je posvetiti cijelu ovu godinu. Fotografije na koricama časopisa na pravi način dočaravaju svečarsko ozračje. Skupni portret šezdesetak djelatnika kazališta snimljen je u gledalištu za koje i rade svoje predstave, a cilj je zabaviti i podučiti mališane koji su dupkom ispunili gledalište na fotografiji objavljenoj na poleđini časopisa.

  Prvoj ovogodišnjoj premijeri Plakiru Marina Držića u režiji Joška Juvančića, premijerno izvedenom 28. veljače, posvećene su tri stranice na kojima uz primjereno ilustrirane tekstove o predstavi, autoru i redatelju, kao najbolju pozivnicu da i sami, ako to već nismo učinili, pogledamo predstavu stoji izvadak iz kritike objavljene u dnevnom tisku. Odmah potom slijedi Vodič za odgojitelje o tome kako djeci približiti Plakira kroz dramsko, pismeno i likovno stvaralaštvo.

  Luka, impressum i sadržajOd ovog broja „Luka“ donosi tekstove po izboru Krune Tarle, voditeljice Ateliera ZKL-a, koja se u svojoj umjetničko-pedagoškoj praksi redovito susreće s oskudicom tekstova na temu lutkarstva – u smislu tradicionalnih vrijednosti, a pogotovo suvremenih estetičkih razmatranja iz inozemnih izvora. Čitaonicu Ateliera otvara prvi nastavak teksta Lutke i maske u radionici „Umjetnost i akcija“ Michela Corvina, vrijedan prinos teorijskom interesu za lutkarstvo.

  U „Luki“ možemo čitati o zbivanjima u drugim lutkarskim kazalištima u Hrvatskoj: riječko je imalo premijeru Vele priče o Mićeg morćića, zadarsko se i dalje bori s dovršenjem zgrade na kojoj su radovi stali (a privremeno im boravište planiraju srušiti), dok su Osječani U potrazi za snovima...

  U ostatku broja možemo pročitati drugi dio razgovora koji je s uglednim slovenskim lutkarem Edijem Majaronom, profesorom lutkarstva na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani, vodila glumica Mira Perić Kraljik, docentica na Učiteljskom fakultetu u Osijeku; teoretski tekst Igora Mrduljaša O poticaju dramskom piscu za klince te izvještaj o programskoj realizaciji ZKL-a za prošlu godinu, koje jezikom brojki najjasnije govori o dobroj posjećenosti predstava tog kazališta.

  U cjelini, radi se o vrlo informativnom, nepretencioznom izdanju vrijednog specijaliziranog kazališnog časopisa.

  © Sandra Cekol, KULISA.eu, 8. svibnja 2008.