Neuspio pokušaj

Teatar umjetnosti – TOFA, Pula i Teatar Rubikon, Rijeka, u partnerstvu s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula: Zvonimir Peranić, Jabuka, red. Zvonimir Peranić • Vrsna glazba koju na violini maestralno izvodi Isabel, članica Rundekova Cargo orkestra, ono je što je dobro u predstavi Jabuka, podnaslovljenoj Raj ili ponovo pakao. I to je, nažalost sve. Jabuka je završni dio trilogije zasnovane na Danteovoj Božanstvenoj komediji koja je započela s predstavom Coito ergo sum i nastavljena s Tit(rajem), no riječ je o nejasnoj, nemaštovitoj, nelogičnoj i besmislenoj predstavi. Čak i ako se pripremi i prethodno pročita najavu u programskoj knjižici – gledatelju to neće puno pomoći da je shvati.

  U programskoj knjižici stoji kako Jabuka sastavlja organiku nekih samo-sličnih povijesnih činjenica i samo-sličnih bajkovitih, mitskih činjenica tražeći njihove poveznice. Autor navodi kako se predstava temelji na Knjizi postanka i pričama o Adamu i Evi, Eridinoj zlatnoj jabuci, Newtonovoj Philosophiae Naturalis Principia Mathematica i padu jabuke na glavu, Snjeguljici Braće Grimm, poslovnom carstvu Apple i filozofiji Stevea Jobsa, stanju i utjecaju New Yorka kao Velike Jabuke, kao i na nekim narodnim običajima. No u predstavi je sve to previše zbrčkano i apsolutno nejasno. Osim nedostatka radnje, predstavi manjka i vizualnog dojma. Naime, na sceni nema glumaca nego je uz Isabel još samo jedan lik koji za trajanja čitave predstave nepomično sjedi s jedne strane scene, dok ona na violini svira na drugoj.

  Gotovo sat i pol, koliko traje predstava, na platnu u dubini scene vrti se projekcija u kojoj se izmjenjuju likovi i nerazumljiv tekst kojega je teško pratiti. Nimalo atraktivan video složili su Iva Milaković i Daniel Horvat. Video se sastoji od više priča, ponekad predstavljenih samo kroz natpise, a ponekad kroz likove koje tumače Asminka Lučev, Daniel Horvat, Anthony Tony Jugo Jr., Marinko Lakić, Ana Ljutić, Iva Milaković, Ksenija Nakić-Alfirević, Kristina Nefat, Zvonimir Peranić, Vesna Rožman i Andrija Tadić.

  S obzirom na to da vizualno nije nimalo atraktivna te uz glazbu nudi jedino video projekciju, ova bi predstava možda imala više smisla da je postavljena u kinodvorani. Stoga je jedino što preostaje zatvoriti oči i slušati Isabelinu svirku koja, koliko je to uopće moguće, spašava stvar. Bez te zvučne kulise Jabuka bi bila čisti amaterski pokušaj stvaranja nekog umjetničkog djela. Izvrsnu glazbu skladala je Isabel. U programskoj knjižici stoji kako su zajednički nazivnik trilogije načela Božanstvene komedije Dantea Alighierija u svojoj sadržajnoj, ali i strukturalnoj formi koja se može promatrati i kao matematički ustroj. Tako se doima i Jabuka – kao kakva matematička jednadžba koju je teško riješiti.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 25. siječnja 2016.

  Jabuka
  redatelj Zvonimir Peranić
  premijera 4. studenoga 2015.
  izvršna producentica Kristina Nefat, dramaturgija i svjetlo Zvonimir Peranić, kostimografkinja i scenografkinja Kristina Nefat, video i video-animacija Iva Milaković, Daniel Horvat, snimatelji Ivan Dobran, Medvid d.o.o., glazba Isabel, asistent redatelja Anthony Tony Jugo Jr., frizure i šminka Ksenija Nakić-Alfirević, vizualno oblikovanje Vesna Rožman
  izvode: Isabel, Gordana Kovačević/Dejan Martić
  izvođači u videu: Daniel Horvat, Anthony Tony Jugo Jr., Marinko Lakić, Asminka Lučev, Ana Ljutić, Iva Milaković, Ksenija Nakić-Alfirević, Kristina Nefat, Zvonimir Peranić, Vesna Rožman, Andrija Tadić

Piše:

Paola
Albertini