Čika Google i baka Lucija

Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek: Božićna priča, red. Ivica Lučić

 • Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek: Božićna priča, red. Ivica Lučić

  Dječje kazalište Branka Mihaljevića 7. prosinca 2015. tradicionalno je predstavilo prigodnu božićnu premijeru. Ove se godine radi o naslovu Božićna priča, čiju režiju potpisuje Ivica Lučić. Lutkarsko-glumačka predstava vodi djecu kroz poznate običaje vezane uz mjesec prosinac, poput Došašća, svete Lucije, Adventa…, ali i manje poznate običaje poput babe Luce i uloge položajnika. Položajnik je prva osoba koja ulazi u kuću, pozdravlja badnjim pozdravom, sjeda u slobodni kut kuhinje i glasno govori: „Ždribilo se, telilo se, prasilo se, rojilo se, gojilo se, macilo se, kucilo se, leglo se, rodilo se, ...sve živo i zdravo bilo... pi, pi, pi, pi“, a kad je tako zazvao Božji blagoslov na sve kućno blago, mora dobro paziti da podulje mirno sjedi na svome mjestu da ne bi kvočke pobjegle s jaja na koja su nasađene prije negoli se izvale. Baba Luca je običaj u kojem se na Dan sv. Lucije prave glave od bundeve, s izrezanim očima, ustima i nosom te se nose do prozora sobe u kojoj ima zločeste djece. Kroz sve ove običaje veselo, razigrano i kroz pjesmu vodi nas baka Lucija (Zvjezdana Bučanin), dvije simpatične i domišljate unuke Vjera (Kristina Fančović) i Ana (Justina Vojaković Fingler) te dobri i vrijedni susjed Marko (Tihomir Grljušić).
  Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek: Božićna priča, red. Ivica Lučić
  Predstava je zamišljena kao podsjetnik na tradicionalne običaje koji polako gube na snazi, ali i podsjetnik na naše najstarije i najmudrije – bake, poput bake Lucije koja se svojim znanjem još uvijek može suprotstaviti sveznajućem Googleu. Izvedba je dramaturški i režijski logična, tečna te u potpunosti primjerena djeci. Dijalozi su brzi, jednostavni i razumljivi, a zanimljivost tradicionalnih običaja djeci je dodatno približena čestim izmjenama pjesme i plesa, razrađenom koreografijom, melodičnim napjevima i komunikacijom s publikom. Kvaliteti koncepta pomogli su svi elementi predstave pa su tako kostimi suvremeni, scena jednostavna i praktična (jelka, stolice, stol…) koja prikazuje bilo koju bakinu sobu, a vizualno dopadljive su i posuđene velike jaslice koje Marko dovozi na kolima i stolne lutke (mudraci koji pohode malog Isusa) u obliku čunjeva kojima animatori daju svoje ruke.
  Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek: Božićna priča, red. Ivica Lučić
  Srž ove izvedbe čini glumački par Kristina Fančović i Justina Vojaković Fingler koje su vjerno prikazale dvije vesele i razigrane unuke, demonstrirajući vještinu u glasu i govoru, a posebno scenskom pokretu u kojem su izvrsne – točne, energične i fokusirane. Dvojac se predstavio i u lutkarskom djelu, pa iako se radi o kraćim scenama, pokazale su kako sigurno vladaju stečenim lutkarskim vještinama što glasovno što impulsima. Time su dokazale da je ravnatelj Lučić dobro odabrao kada im je dao povjerenje i ponudio mjesto u ansamblu. Jednako dopadljivi i uvjerljivi u svojim nastupima bili su Zvjezdana Bučanin, koja je predstavila toplu i dragu baku koja zna biti i stroga, ali se ne da i u svojim godinama još uvijek može i zaplesati, te Tihomir Grljušić koji je vjerno karakterno ocrtao simpatičnog, dobrostivog i blagonaklonog susjeda.

  Božićna priča Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku topla je, vesela, razigrana i djeci primjerena predstava, kako smo to već i navikli. Bez pretencioznosti, s jednostavnim scenografskim rješenjima, likovnom simpatičnošću, pjesmom, plesom i angažiranim glumačkim nastupima, bit će to zasigurno rado viđena predstava u tjednima Došašća, predstava koja će barem malo pokušati skrenuti pažnju s čika Googlea i u prvi plan staviti naše najdraže i najmilije – bake i djedove.

  © Alen Biskupović, KAZALIŠTE.hr, 16. prosinca 2015.
  Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek: Božićna priča, red. Ivica Lučić
  Božićna priča
  redatelj Ivica Lučić
  premijera 7. prosinca 2015.
  likovnost predstave Ivica Lučić, Dražen Golubić, kostimi Maja Marković, scenski pokret Maja Huber, oblikovanje rasvjete Igor Elek, asistentica režije Maja Lučić Vuković, voditelj tehničke službe Dražen Golubić, inspicijent Zdenka Kovaček, majstor tona Dražen Golubić, majstor rasvjete Igor Elek, majstor pozornice Zoran Grkinić, tehničar ton/svjetlo Josip Ogribić, pozornički tehničar Tihomil Čakalić, izrada scene Siniša Ardalić, izrada kostima Maja Marković
  (u predstavi su korištene lutke Miroslava Duše iz predstave Betlehemska zvijezda)
  izvode: Zvjezdana Bučanin (Baka Lucija), Tihomir Grljušić (Susjed Marko), Kristina Fančović (Vjera), Justina Vojaković Fingler (Ana)

Piše:

Alen
Biskupović