Cure i dečki

Kazalište Mala scena, Zagreb: Silvija Šesto, Tko je ubio Pašteticu?, red. Ana Prolić

 • Kazalište Mala scena, Zagreb: Silvije Šesto, Tko je ubio Pašteticu?, red. Ana Prolić

  Književne naslove Silvije Šesto pronaći ćemo vjerojatno u svakoj školskoj knjižnici diljem Hrvatske. Rado je čitana, njezine su knjige ispunjene zanimljivim i djeci dojmljivim situacijama, a hiperprodukcija njezinih naslova zasigurno zaslužuje pohvale. Kad se jedan naslov odluči i dramatizirati, možemo se nadati kako će i dramska varijanta ovog djela biti jednako uspješna i uistinu zabavna. Premijera predstave Tko je ubio Pašteticu? na daskama Kazališta Mala scena dočekana je s nestrpljenjem. Predstava je to o dvije mlade djevojke, Marti i Barbari, koje vode poznatu radijsku emisiju namijenjenu njihovim vršnjacima koja se zove Paštetica. Urednica im je vrckava Marina koja jednostavno ne želi odrasti nego je uvjerena kako će upravo tim projektom napokon uspjeti. No to joj ne polazi odmah za rukom već se na njezinom putu ka cilju, osim ambicioznih i hormonima izbombardiranih djevojki, nalazi i urednik koji uvijek traži i inzistira na većem i boljem.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Silvije Šesto, Tko je ubio Pašteticu?, red. Ana Prolić
  U fokusu priče su Marta i Barbara, poznatije kao Ma i Ba. Osim što su odličan radijski voditeljski par, njih su dvije najbolje prijateljice. Uobičajene su tinejdžerke, ovisne o suvremenoj tehnologiji, što se manifestira kroz modernu komunikaciju temeljenu na facebookovskom žargonizmu. Tako svjedočimo neprestanoj uporabi riječi kao što su like, share, selfie i sl. Takve su riječi često izvrgnute ruglu i izazivaju smijeh publike. Tako postaje poprilično komično, ali i vidljivo, koliko na nas utječu društvene mreže i koliko možemo postati ovisni o njima. Ipak, društvene mreže, osim što utječu na njihovo samopouzdanje i aroganciju, nisu zapravo ono što dovodi do razdora među njima. U pitanju su, naravno, dva dečka u koja su djevojke zaljubljene. Zbog nesporazuma i brzopletosti, djevojke se posvađaju, čime zamalo propada i cijela radijska emisija, a zbog čega Marina poseže za odgovarajućim pedagoškim potezima.

  Ova priča o prijateljstvu, odrastanju, dominantnom utjecaju roditelja koji od svoje djece žele napraviti zvijezde, priča o životu i tome kako nije nimalo lako biti u najgorim godinama, zanimljiva je i odgojno-obrazovna priča o životu i svim njegovim aspektima. Glumci su odlično prenijeli na publiku sve teškoće i neprilike s kojima se njihovi likovi susreću, a glumačku ekipu čine Paola Slavica, Martina Čvek, Zrinka Kušević i Luka Bulović. Sjajan posao odradila je i redateljica i dramaturginja Ana Prolić koja je roman učinila upravo onakvim kakav bi u kazalištu i morao biti – zaigran, životan i veseo. Humoristične doskočice dominiraju cijelom predstavom no ni u jednom trenutku ne postaju zamorne. Naprotiv, i kod starije i kod mlađe publike izazivaju iskren smijeh.
  Kazalište Mala scena, Zagreb: Silvije Šesto, Tko je ubio Pašteticu?, red. Ana Prolić
  Tko je ubio Pašteticu? nije namijenjena samo tinejdžerima već i mlađoj publici, ali i njihovim starijim pratiteljima. Mlađe će možda naučiti kako je pravo prijateljstvo čvrsto i vrijedno borbe, a starije će podsjetiti s čime su se sve susretali u nekim prošlim danima. Odlična i nadarena glumačka ekipa, vrlo dobra režijska rješenja Ane Prolić i ozbiljno zabavan tekst Silvije Šesto, ono su što će, vjerujemo, Pašteticu održati na repertoaru Male scene još dugo.

  © Zvjezdana Balić, KAZALIŠTE.hr, 21. rujna 2015.

  Silvija Šesto
  Tko je ubio Pašteticu?
  redateljica Ana Prolić
  premijera
  dramatizacija Ana Prolić, scenografkinja Petra Held, kostimografkinja Hana Letica, koreografkinja Tamara Savićević, skladatelj Damir Šimunović, oblikovanje svjetla Željka Fabijanić Šaravanja, likovno oblikovanje Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, fotografkinja Ana Šesto, producentica Vitomira Lončar
  izvode: Paola Slavica, Martina Čvek, Zrinka Kušević i Luka Bulović

Piše:

Zvjezdana
Balić