Novi vrhovi

41. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka, Zagreb

 • 41. PIF, Zagreb: Kazalište lutaka Brest, Bjelorusija, Holstomer ili priča o konju, prema Tolstojevoj priči, red. Ruslan KudaskovVeć godinama, prvi kazališni festival uoči kazališne sezone u Zagrebu jest Međunarodni festival kazališta lutaka, popularno nazvan PIF, prema prvim slovima esperantskog naziva festivala. Ovogodišnji 41. PIF trajao je od 29. kolovoza do 5. rujna i bio je malo drugačije osmišljen – prvi puta sudjelovala je u programu predstava izvan Zagreba na koju je pozvana publika, Festival nije završio u podne nego poslijepodne, uspostavljena je suradnja s Hrvatskim filmskim savezom i projekcijom filmova u kinu Tuškanac, a nagrade su osmislile kiparice Ana Schaub i Iva Mihanović. Umjetnička je voditeljica i ove godine bila Livija Kroflin a organizator Međunarodni centar za usluge u kulturi, s novim ravnateljem Josipom Forjanom i novom suradnicom Moranom Dolenc.

  41. PIF, Zagreb: Kazalište Alfa, Plzeň, Češka Republika, Jiři Skovajsa, Kašparek i Indijanci, red. T. DvořakUkupno 23 predstave iz 14 zemalja, među kojima ambijentalna na Trgu pet bunara u Zadru, Zoranićeve Planine kao podsjećanje na petstotu obljetnicu rođenja (možda je zato i Držićev Plakir u Zagrebačkom kazalištu lutaka), nastup diplomanata osječke Umjetničke akademije (odličan Majkl Mikolić dobio je pohvalu za izvedbu predstave Petruškini glazbeno-ljubavni jadi), inovativna riječka predstava Romeo i Giulietta Larrya Zappie (samo za odrasle) – sve u znaku lika Guignola i tehnike ginjola (ručne lutke), ali ništa što biste pamtili zauvijek. Ovo je, dakako, subjektivno promišljanje…

  41. PIF, Zagreb: Opolsko kazalište lutke i glumca Alojza Smolke, Poljska: Krystian Kobilka, Mariola Ordak-Kaczorowska, Lukasz Schmidt, Drums – 4 dance /s/, red. Krystian Kobilka, Mariola Ordak-KaczorowskaGrand prix Milan Čečuk otišao je u ruke Kazališta lutaka Zadar za izvedbu Planina, predstave koja podjednako njeguje glazbenu komponentu (prof. Ivo Nižić i sjajni Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica), likovnu (Mojmir Mihatov) i ambijent (bila je to drugačija predstava prije dvanaest godina u režiji Marina Carića) – možda bismo mogli komentirati premali udio lutkarskog dijela, ali Sanja Zalović kao vila Dinara nesumnjivo je zaslužila nagradu za animaciju, kao i Ivo Nižić za scensku rasvjetu. Dojmljiva predstava prije svega zbog uvučenosti publike u nju!

  Uz stručni žiri, na PIF-u djeluje i Dječji žiri, koji se odlučio za Trnoružicu Lutkarskog kazališta iz Ljubljane, a odraslih se dojmila likovna komponenta predstave, pa su nagradili Jana Kocmana. Ni Silvan Omerzu nije ostao bez nagrade za likovnu koncepciju Kuće Marije Pomoćnice u izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča i Umetniškeg društva Konj. Nagradom Tibor Sekelj za predstavu s humanom porukom nagrađena je predstava bjeloruskog Kazališta lutaka iz Bresta Holstomer ili priča o konju, a Vladimir Bychovski dobitnik je nagrade za glazbu (predstava pripada među bolje na ovogodišnjem PIF-u).

  41. PIF, Zagreb: Slovensko kazalište mladih i Umjetničko društvo Konj, Ljubljana, Slovenija, Kuća Marije Pomoćnice, prema romanu Ivana Cankara, red. Silvan OmerzuBrojni su dobitnici nagrada za animaciju: kazalište iz Opola za predstavu Drums-4 dance/s/ (nagrada za koreografiju otišla Jaceku Genburi), plzenjsko kazalište Alfa za predstavu Kašparek i Indijanci, Željko Šestić u Plavoj boji snijega (Zvonko Festini nagradu za režiju) Lutkarske scene Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba, Božena Delaš i Zlatko Vicić za Romeo i Giulietta Kazališta lutaka iz Rijeke te Pero Juričić u Plakiru ZKL-a.

  Dan Bishop bio je uobičajeno zabavan (posebice njegov hrvatski jezik), mariborski Pinokio vrlo čudan, rumunjski Candid otkvačen a patuljci u Snjeguljici stalno u smanjenom sastavu. Pojavile su se i zgodne knjige – foto-monografija Lutke uživo urednika Ivana Špoljareca o četrdeset godina PIF-a, odlični uvodnici Livije Kroflin u knjižici Mojih 20 PIF-ova, te izvrsne jednočinke uz okrugli stol i izložbu ginjola iz zbirke Daniela Streblea, nesumnjivo najzanimljivijeg gosta 41. PIF-a.

  © Olga Vujović, KULISA.eu, 15. rujna 2008.

Piše:

Olga
Vujović