Glumci swingaju

Hrvatsko glumište, br 36-37/2008, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, glavni urednik: Dubravka Lampalov

 • Hrvatsko glumište, br. 36-37/2008, naslovnicaAko je prvi broj Hrvatskog glumišta koji je uredila glavna urednica Dubravka Lampalov bio predstavljanje nove koncepcije, drugi dokazivanje ispravnosti odabrana puta, onda je treći broj koji je oblikovalo uredništvo u istom sastavu dokaz kontinuiteta i potvrda ozbiljnosti pristupa radu u čijim je temeljima vidljiva iskrena ljubav prema kazalištu.

  Kod časopisa koji izlaze nekoliko puta godišnje često se zna dogoditi da izlaze neredovito. S Glumištem to nije slučaj. Tekući broj, koji pokriva događaje važne za hrvatske kazalište u prvom polugodištu ove godine, u ruke je prvih čitatelja stigao još sredinom srpnja, a ukoliko možda tijekom ljetnih mjeseci čitatelji nisu stigli pročitati ga, početak nove kazališne sezone pravo je vrijeme za to.

  Hrvatsko glumište, br. 36-37/2008, str. 24Uspješan grafički redizajn (kreativna direktorica Tihana Modrić) koji je započeo s prošlim brojem časopisa u ovom je u cjelosti dovršen. Korice Glumišta, na kojima su fotografije iz nagrađenih predstava (najboljoj, Četvrtoj sestri, posvećena je naslovnica, a ostali laureati dijele zadnju stranicu) najavljuju temat broja – 15. festival glumca koji se u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku održao od 10. do 19 svibnja. Ozbiljno formalno i opuštenije nefornalno (primjerice Glumci swingaju, swingajte i vi) lice i atmosfera manifetacije vjerno su dočarani slikom i riječju.

  Blok Nagrade posvećen je dobitnicima Nagrada Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja na području kazališne umjetnosti te dobitnicima nagrada HNK-ova u Zagrebu i Splitu, kao i Ani Karić, dobitnici Nagrade Grada Zagreba za koju je najavljen tekst u idućem broju Glumišta. Dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo ove je godine Georgij Paro koji je predstavljen na način na koji umjetnik velikog opusa „koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem djeluje“ gotovo da jedino i može biti koliko-toliko cjelovito predstavljen u čaopisnom izdanju – izvadcima iz kritika njegovih najboljih predstava, ulomcima iz njegovih tekstova te mnogobrojnim fotografijama. Dobitnik Godišnje nagrade Vladimir Nazor Boris Svrtan predstavljen je putem intervjua koji su s njim vodili Dubravka Lampalov i Tomislav Kurelec.

  Hrvatsko glumište, br. 36-37/2008, str. 50Festivali donose osvrte na šest kazališnih festivala za odrasle i tri koja su okrenuta prvenstveno djeci. Iscrtavajući festivalsku kartu Hrvatske, od Vukovara i Iloka do Rijeke, od Bjelovara i Virovitice do Splita, Glumište je obišlo cijelu Lijepu našu. Dobra festivalska premreženost jedan je od načina da žar i čar kazališta dođe do svakog potencijalnog posjetitelja, bez obzira u kojem kutku domovine živi.

  Rubrika Obljetnice donosi tekstove posvećene Edi Vujiću (35 godina umjetničkog rada), četrdesetoj obljetnici Stilskih vježbi, Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku (50 godina) te ZeKaeM-u i Gradskom kazalištu u Slavonskom Brodu u povodu šezdesetih obljetnica osnutka.

  Uz domaće i internacionalne poruke za Svjetski dan kazališta, Svjetski dan lutkarstva i ASSITEJ-ev Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te osvrte na neke od knjiških izdanja posvećenih kazalištu i u ovom broju Glumišta nalazimo popis premijera profesionalnih hrvatskih kazališta i kazališnih grupa (od 1. siječnja do 30. lipnja 2008.).
  Časopis, kao što je to uobičajeno, zaključuje U spomen kojom se Glumište oprašta od članova HDDU-a za koje je životni zastor spušten (Boris Dvornik, Anatolij Kudrjavcev, Tomislav Lipljin, Marijan Radmilović, Ivo Rogulja i Semka Sokolović-Bertok).

  © Sandra Cekol, KULISA.eu, 14. rujna 2008.