Razotkrivanje istine

Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb: Anica Tomić i Jelena Kovačić (nadahnuto filmom Holywoodski svršetak Woodyja Allena), Made in Hrvatska, red.Anica Tomić • Na uzavreloj domaćoj političkoj pozornici, gdje protagonisti nalikuju renesansnim likovima čiji se postupci uspjevaju opravdati njihovom priprostošću i jednostavnošću, svaki novi skandal i nevjerojatan potez čine se posve uobičajenima. I dok trenutno hrvatsku javnost potresa najnoviji politički skandal u kojem se proziva sad već bivša ministrica kulture, predstava Made in Hrvatska, sve više počinje nalikovati kakvoj proročkoj satiri. Anica Tomić i Jelena Kovačić uigrani su redateljsko-dramaturški tandem. To se očituje i u njihovim predstavama u kojima upravo te dvije dramske kategorije djeluju skladno i nimalo odvojivo. Obje iza sebe imaju mnoštvo (zajedničkih) projekata i, kao većina mladih umjetnika, najčešće posežu za suvremenom i poprilično prepoznatljivom problematikom. To je vidljivo i u ovoj predstavi. Kritička se oštrica predstave Made in Hrvatska izravno i nedvosmisleno upućuje jednom recipijentu – državi u kojoj živimo. Čini se kako apsolutno nitko nije pošteđen iako su imena (ili spol) gotovo svih protagonista izmijenjeni. Tako gledatelji mogu prepoznati sve stvarne osobe koje su prozvane, a i situacije koje se tematiziraju vrlo su poznate.

  U središtu je radnje otvaranje suvremenog multimedijalnog centra, a koje svim sudionicima donosi razne benefite. No svi imaju isti cilj – svidjeti se poslaniku Europske komisije. To se, s obzirom na sve nedaće s kojima se susreću tijekom organizacije tog svečanog događaja, čini nemogućim ostvarenjem. Povratak otpisanog redatelja koji je posljednji put na ovim prostorima režirao prije petnaestak godina, glumačka diva čiji prohtjevi uznemiruju sve u njezinoj blizini, pomoćnik redatelja koji je slučajno nećak poznatog poduzetnika i gradska vlast koja se upleće u sva područja čine se kao dobitna kombinacija za spektakularnu propast cijelog projekta. Osim satire kojom obiluje, Made in Hrvatska ima i karakteristike obrnute basne. Tako protagonisti često, upravo animalnim facijalnim ekspresijama, metonimijski iskazuju svoj pravi karakter, a koji povezujemo s određenim životinjama.

  Čak je i scenografija u nekim trenucima predstave nalik šumovitom predjelu, a naposljetku i protagonisti se, poput razjarenih životinja, nađu u kavezu, a što može poslužiti kao jasna aluzija na brojne političare koji su danas iza rešetaka. Još jedno nedvosmisleno ukazivanje na dotične političare uneseno je i u kostimografska rješenja jer su glumci, na samom kraju, odnosno na otvaranju centra, odjeveni u kraljevsko plavu boju, koja definitivno asocira na vrh državničke hijererarhije. Glazbenu podlogu i brojeve koji čine poznate hrvatske budnice kojima se i hrvatska glazbena umjetnost pokušava istaknuti iz europske mase.

  Glumački ansambl Kazališta Kerempuh očekivano je dobro odradio posao. Odličan glumački tim, predvođen uvijek sjajnima Željkom Koenigsknechtom i Ninom Erak Svrtan, predstavu je učinio crnohumornom i tematski uvjerljivom. Potrebno je istaknuti i briljatne Hrvoja Kečkeša i Borka Perića koji su još jednom pokazali kako je njihova moć transformacije i komike uistinu zavidna te vrlo nadarenu Mirelu Videk koja dokazuje kako se može uvelike računati i na mlađu glumačku generaciju. I ostatak glumačkog ansambla zaslužuje pohvale.

  Made in Hrvatska simpatična je predstava koja će nakon gledanja kod gledatelja ipak ostaviti određenu dozu gorčine. Možda zbog izostanka nešto snažnije dvosmislenosti jer su aluzije prilično izravne čime se gledateljima ostavlja vrlo malo prostora za promišljanje o viđenom. No, istovremeno – čemu kamuflaža kad bi kazalište trebalo razotkrivati istinu!?

  © Zvjezdana Balić, KAZALIŠTE.hr, 25. ožujka 2015.

  Jelena Kovačić i Anica Tomić (nadahnuto filmom Holywoodski svršetak Woodyja Allena)
  Made in Hrvatska
  redateljica Anica Tomić
  premijera 21. ožujka 2015.
  dramaturginja Jelena Kovačić, scenografkinja Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, glazba Frano Đurović, scenski pokret Maja Marjančić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, asistent autorskog tima Arno Vinković
  izvode: Željko Königsknecht (Mirko Perinić, redatelj), Elizabeta Kukić (Linda Španović, ravnateljica MuMu centra), Borko Perić (Paskal Duvnjak, asistent redatelja), Nina Erak-Svrtan (Gradonačelnica), Vilim Matula (Walter von Schilling, predstavnik europskog monitoringa), Linda Begonja (Anja Mršić, novinarka), Anita Matić Delić (Katarina Kovačević, savjetnica ministrice kulture), Mario Mirković (Don Ivan, svećenik), Mirela Videk (Milica Milić, djevojka Mirka Perinića), Mia Begović (Amanda Pištalo, glumica), Hrvoje Kečkeš (Zdravko Pucković, poznati imitator)

Piše:

Zvjezdana
Balić