Šibenska bajka

Šibensko kazalište: Marijana Nola, Saša Miočić, Nera Stipičević, Fantazija, red. Nina Kleflin

 • Šibensko kazalište: Marijana Nola, Saša Miočić, Nera Stipičević, Fantazija, red. Nina KleflinPrvi put nakon što je šezdesetih godina ukinut ansambl, Šibensko kazalište na scenu je postavilo vlastitu predstavu s profesionalnim ansamblom. Riječ je o tekstu Fantazija za koji je dramaturginja toga teatra Marijana Nola dobila drugu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić 2004. godine.

  Fantazija je mjuzikl napisan prema motivima Pigmaliona Georgea Bernarda Shawa. Česti literarni motiv transformacije iz Pepeljuge u princezu na sceni je oživjela mlada Makaranka Nera Stipičević – u predstavi Anka Prpalo, prodavačica sira iz Dalmatinske Zagore na zagrebačkom Dolcu; i Pepeljuga i princeza u istome liku. Nera Stipčević i splitski glumac Frane Perišin (maestro Rudolf Baumayer) nositelji su dviju glavnih uloga, a uz njih su nastupili poznati hrvatski glumci i poznati šibenski glumci amateri, redom po važnosti uloga: šibenski pjevač Branimir Bubica, Vedran Mlikota, prvakinja Opere HNK u Osijeku Sanja Toth te Šibenčani: studentica treće godine glume Franka Klarić i glumci Mate Gulin i Jasminka Antić.

  Šibensko kazalište: Marijana Nola, Saša Miočić, Nera Stipičević, Fantazija, red. Nina KleflinGostujući izvođači, osobito Mlikota, bili su odlični, a domaće snage – zajedno sa scenografom Vedranom Ivankovićem, kostimografkinjom Sarom Lovrić Caparin, šaptačicom, rekviziterima i svima koji su bili uključeni u rad na predstavi i u njoj sudjelovali kao statisti – naprosto su sjale nekim novim sjajem.

  Redateljica predstave Nina Kleflin izvukla je iz svakog suradnika ono najbolje i napravila odličan posao u malo vremena i u okolnostima često nedostatne logistike (riječ je o prvoj profesionalnoj predstavi u šibenskom kazalištu, iza kojega jest zavidna, no ipak manje zahtjevna amaterska produkcija).

  Nina Kleflin i Marijana Nola surađivale su i ranije i vidljivo je da su dobro uigrani tim. Kao autori glazbe debitirali su Saša Miočić i Nera Stipičevć, što se povremeno i osjetilo, premda mjuzikl ima nekoliko vrlo dobrih hitoidnih songova. Glazbu je uživo odlično izvodio sastav Oranž. Redateljica je odlučila predstavu ne kratiti, pa je trajala više od dva sata s mjestimice usporenim tempom, što je jedna od glavnih zamjerki.

  Šibensko kazalište: Marijana Nola, Saša Miočić, Nera Stipičević, Fantazija, red. Nina KleflinPremijera Fantazije u Šibenskom kazalištu bila je preplavljena dobrim vibracijama i fluidom između oduševljene publike u gledalištu i izvođača na sceni, u najboljoj poruci scenografije koja je od pozornice napravila minijaturnu repliku toga kazališnog prostora, spojivši scenu i gledalište u čvrsti zagrljaj.

  Tri dana zaredom šibenska je publika punila gledalište teatra. Mnogi su ugledni gosti zbog Fantazije došli u Šibenik, a mjuzikl sad počinje samostalni život na hrvatskim pozornicama. To je ono što je želio postići novi Zakon o kazalištima, po kojem će i Šibensko kazalište do 2010. godine postati profesionalno, sa dva milijuna kuna iz gradskog proračuna. Put prema potpuno profesionalnom teatru na najbolji je mogući način započeo tandem Nola-Kleflin sa suradnicima.

  © Jordanka Grubač, KULISA.eu, 12. rujna 2008.

Piše:

Jordanka
Grubač