Toplina i plemenitost

Zagrebačko kazalište lutaka: Charles Dickens – Petra Mrduljaš, Božićna priča, red. Zoran Mužić

 • Zagrebačko kazalište lutaka: Charles Dickens – Petra Mrduljaš, Božićna priča, red. Zoran Mužić

  U ovo predadventsko doba Zagrebačko je kazalište lutaka na scenu prigodno postavilo još jedan književni klasik koji je u različitim interpretacijama godinama podjednako privlačio mladu i stariju publiku. Riječ je o dramatizaciji Božićne priče (A Christmas Carol) Charlesa Dickensa, pripovijetke koja od svojega prvog objavljivanja sredinom 19. stoljeća neprestano doživljava nova izdanja i čini se da predstavlja upravo nepresušan izvor nadahnuća za obrade u svim umjetničkim medijima te je u anglofonoj kulturi i šire postala općim mjestom. Božić je između ostaloga vrijeme kada tradicionalno i poznato uvijek iznova izaziva veselje i entuzijazam pa tako unatoč dosadašnjoj popularnosti i nizu varijanti, Dickensova topla i nježna satira još uvijek dobiva zasluženu pažnju.
  Zagrebačko kazalište lutaka: Charles Dickens – Petra Mrduljaš, Božićna priča, red. Zoran Mužić
  Za ovu je lutkarsku inscenaciju priča znatno reducirana te umjesto slavna četiri božićna duha tvrdicu Scroogea posjećuje samo jedan, njegov umrli poslovni partner, koji će ga provesti kroz božićnu prošlost, sadašnjost i budućnost kako bi mu ukazao na stvarne životne vrijednosti i naveo ga da promijeni svoj put prije no što postane prekasno. Dramatizacija Petre Mrduljaš uspješno zadržava sve bitne punktove originalnog teksta i reproducira neke stilske kvalitete Dickensova diskursa, što je svakako pohvalno, no postaje problematično u trenucima kada animatori ne paze dovoljno na artikulaciju i dikciju. Budući da lutkarsko kazalište ne raspolaže grimasama i mimikom kako bi olakšalo prijenos verbalne informacije, a skrivanje glumaca iza koprena, pregrada i kulisa reducira potrebnu kazališnu akustiku, čistoća izgovora od izuzetne je važnosti. Glazba Nenada Brkića, prilično diznijevski predvidljiva i veoma dramatična, zapravo odlično funkcionira unutar cjelokupnog koncepta i zaokružuje atomosferu predstave, no na trenutke nadglasava govor glumaca. Unatoč spomenutim manjkavostima verbalnog aspekta izvedbe, glumačka je izvedba bila vrlo lijepa i s pažnjom oblikovana, spretna i osjećajna.
  Zagrebačko kazalište lutaka: Charles Dickens – Petra Mrduljaš, Božićna priča, red. Zoran Mužić
  Najsnažniji je aspekt predstave sami vizualni dojam. Scenografija je bogata, ali oblikovana s ukusom i vrlo funkcionalna na način da brojne promjene koje predstava zahtjeva budu izvedene brzo i pregledno. Atmosfera viktorijanskog britanskog grada uhvaćena je precizno i lijepo dozirano u arhitekturi, no i u kostimima lutaka pa čak i na izvjestan način u njihovoj zanimljivoj fizionomiji. Prepoznatljiv je likovni potpis Vesne Balabanić u scenografiji i lutkama koji se savršeno sklapa s Dickensovim svijetom tvoreći bajkoviti ugođaj, izbjegavajući suvremene kičaste božićne klišeje. Zoran Mužić, već redateljski veteran u ZKL-u, još je jednom pokazao istančan osjećaj za kompoziciju, kondenziranu radnju i maksimalno iskorištavanje tehničkih mogućnosti kazališta lutaka. Ritam predstave uglavnom je ujednačen i dobro izbalansiran te su najsnažniji momenti igre oni kada je ona veoma čista, promišljena i jednostavna, a sinergija izvođača i svih scenskih elemenata na trenutke je izrazito dojmljiva. Iako je kazalište odredilo dobnu granicu na tri godine, čini se da bi predstava bolje progovarala djeci od minimalno pet godina te onima u nižim razredima osnovne škole, što zbog teme, što zbog zrelog diskursa.
  Zagrebačko kazalište lutaka: Charles Dickens – Petra Mrduljaš, Božićna priča, red. Zoran Mužić
  Božićna priča je duhovita i dinamična predstava, vrlo lijepa i dirljiva. U vrijeme kada se na sva usta promovira suosjećanje i nesebičnost, dobra volja među ljudima i velikodušnost prema manje sretnima, Dickens nas također podsjeća na to koliko je lako zaboraviti prave vrijednosti, potonuti u mizantropiju i nezadovoljstvo, no i kako nikada nije kasno od toga se otrgnuti. ZKL-ova je Božićna priča svakako topla preporuka za zimsko doba koje slijedi.

  © Ana Fazekaš, KAZALIŠTE.hr, 24. studenoga 2014.

  Charles Dickens – Petra Mrduljaš
  Božićna priča
  redatelj Zoran Mužić
  premijera 21. studenoga 2014.
  dramaturginja Petra Mrduljaš, kreatorica lutaka i scenografkinja Vesna Balabanić, skladatelj Nenad Brkić, koreografkinja Đurđa Kunej, oblikovatelj svjetla Dražen Dundović, fotografija Ines Novković
  izvode: Andrea Baković, Marina Kostelac, Matilda Sorić, Mladen Čutura, Jadran Grubišić, Janko Popović-Volarić, Anđelko Petric, Željko Šestić

Piše:

Ana
Fazekaš