U znaku programske raznolikosti

Zadar snova 08

 • BizzariumNakon konceptualnog projekta Memories are made of this... skupine BADco. na otvaramku, 12. po redu festival Zadar Snova nastavljen je u naredna dva dana u nekonvencionalnom kazališnom izdanju.
  Naime ono što karakterizira ovogodišnji festival jest kolažirani program – u kojem ima mjesta za dramu, ples, street art, žonglere i instalacije/performanse.
  Ovako šarolik program izvorno je trebao osvanuti na nizu zanimljivih lokacija, ali zbog neslaganja sa strukturama vlasti neke od njih su odbačene (razvikani Pozdrav Suncu i Arsenal).

  BizzariumNakon BADco-a koji su svoj projekt izveli u Sv. Dominiku i okolnim prostorima (vrlo promišljen odabir prostora - na sjecištu sakralnog i urbanog), kanadski su lutkari South Miller i Jacob Brindamour zabavili okupljene prolaznike na Kalelargi i na trgu Sv. Stošije. Ulična lutkarska predstava Le Bizzarium u produkciji Les Sages Fous iz Quebeca smještena je na mobilnom brodu iz kojeg lutkari (obučeni u ronilačka odijela) iznose razna morska bića i simuliraju razne dubinske  situacije. Bizzarium počinje i završava u pokretu, tako da je procesija Kanađana izazvala oduševljenje pretežno turista i djece u središtu Zadra. Snažan pljusak prekinuo je prvu izvedbu (8.8.) Bizzariuma koji je u cjelosti izveden dan kasnije.

  Iste večeri (8.8) u Sv. Donatu smo vidjeli projekcije osam kratkih filmova o Berlinu, prikazanih na festivalu Interfilm Berlin i na Tabor film festivalu (koji je i pripomogao da se ovaj program realizira u Zadru), a dan poslije prikazani su kratkometražni igrani filmovi (oni o Berlinu bili su pretežno dokumentarni) u okviru večeri Short Matters! Napomenimo da je riječ o hvaljenim filmovima dobitnicima Prix UIP nagrade. Zanimljivom se čini i činjenica da su filmske projekcije bolje posjećene od pojedinih izvedbenih projekata.

  Some Things Happen All at Once, vrlo zanimljiva instalacija/performans autora Mike Brookesa i Rose Casado (koprodukcija nekoliko španjolskih festivala suvremene umjetnosti) postavljena je umjesto u Arsenalu u novonastalom dvorištu Sv. Dominika, prostoru koji se pokazao kao zanimljiv i potencijalno upotrebljiv izvedbeni prostor. Instalacija je sadržavala model naselja i šume od leda  čije je topljenje ovisilo o aktivnosti gledatelja. Naime, na dvama ekranima mogla se pratiti temperatura prostora i temperatura leda. U instalaciji su aktivno sudjelovali gledatelji koji su vožnjom na tri fiksirana bicikla mogli hladiti/zagrijavati model. Tekst koji je meditativno izvodila Casado temelji se na tekstovima Buckminstera Fullera i Philipa Balla. Mekenzijevski rečeno ovaj tehnološki performans zanimljivo je zamišljen i proveden projekt o održivosti/propadanju koji implicira i ekološke probleme današnjice.

  Prva trećina festivala Zadar Snova pokazala je lokacijski i žanrovski raznolike projekte, i treba naglasiti da se interes publike za suvremene medije godinama održava na nekih pedesetak poklonika ovog festivala. U središnjem dijelu programa predstave Ivice Buljana i Senke Bulić privući će i više klasičnije ustremljene publike., no unatoč kolažiranom i zabavnom programu možda treba razmišljati i o drugim strategijama razvoja.

  © Mario Županović, KULISA.eu, 11. kolovoza 2008.

Piše:

Mario
Županović