Grofičin usud

CD mjuzikl: Ivica Krajač – Zlatko Tanodi, Crna kraljica, Croatia Records, 2012.

  • CD mjuzikl: Ivica Krajač, Zlatko Tanodi, Crna kraljica, Croatia Records, 2012.Glazbena legenda Crna kraljica nastala je tijekom devedesetih godina, kada je u Hrvatskoj buktio Domovinski rat. Djelo je stvoreno prema ideji ravnatelja Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Nike Pavlovića, koji je staru legendu iz 15. stoljeća podastro Ivici Krajaču, autoru tekstova za rock opere Gubec-beg i Grička vještica. Željan izazova, Krajač se prihvatio oblikovanja teksta, koji će kasnije i sam režirati. U međuvremenu je kontaktirao skladatelja Zlatka Tanodija, koji je pristao napisati glazbu. Kako je Tanodi usmjeren prvenstveno prema oblikovanju elektroničke glazbe, tako je i zvučanje Crne kraljice bilo prilično drugačije od onoga koje su ponudili Gubec-beg i Grička vještica. Bilo je to novo ostvarenje drugog autorskog tima, koji je na legendu o vladarici Medvedgrada, okrutnoj Barbari Celjskoj, gledao svojim očima.

    Premijera tog glazbeno-scenskog djela održana je 1995. godine, a glazba je te iste godine snimljena na CD. Izdavačka kuća Croatia Records prošle je godine ponovno izdala taj album sa Senkom Bulić, Dubravkom Ostojić i Jasnom Bery u ulozi Crne kraljice te ostalim sudionicima ondašnje predstave koju je izveo ansambl Kazališta Komedija pojačan vokalnom grupom Cesarice te nekim pridruženim pjevačima (poput Matea Cetinskog i Nikite).

    Crnoj kraljici u devedesetima se najviše zamjeralo da je nije izveo orkestar, no u ratno je vrijeme imati orkestar na sceni bilo financijski neizvedivo. S druge strane, matrica koju je osmislio i realizirao skladatelj Tanodi idejno je vrlo zanimljiva. Sada je to glazba koja više ne donosi rock-stvarnost, nego prenosi sasvim drukčiju i mnogo okrutniju stvarnost koja se metaforički preslikala u staru legendu iz petnaestog stoljeća.

    Zvučnost ovog CD-a može iznenaditi, ali to je zvuk koji nosi nov pristup glazbenoj sceni i na koji bismo se i danas, u vrijeme krize, trebali početi navikavati. Osim toga, prenijeti složenu priču o obitelji Celjskih u glazbu (a i na scenu) nije bilo nimalo jednostavno. No dovitljivim autorima ništa nije moglo prepriječiti put pa je njihova kreacija, prepuna snažnih energetskih silnica, itekako dala svoj obol tadašnjoj aktualnoj situaciji u zemlji.

    © Irena Paulus, KAZALIŠTE.hr, 21. travnja 2013.

Piše:

Irena
Paulus