Topli čaj, limun i med

Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, Čakovec: Marta Viduka i Sven Pal, Kako je Ješko pobijedio prehladu, red. Davor Dokleja

 • Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, Čakovec: Marta Viduka i Sven Pal, Kako je Ješko pobijedio prehladu, red. Davor Dokleja

  Umjetnički voditelj i redatelj Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, Davor Dokleja, još jednom je dokazao kako zna prepoznati ukus domaće publike. Kada na premijeri predstave (a u ovom slučaju riječ je o izvedbi Kako je Ješko pobijedio prehladu) slušate dječje hoćemo još uzvike, jasno vam je da je družina napravila dobar posao. Premijera je održana u prostoru Centra za kulturu Čakovec, gdje se održavaju Dadine izvedbe od početka 2011. godine. Naime, studio je od svog osnutka 2004. funkcionirao u Udruzi Centar za mlade, a prelaskom u CZK Čakovec započeo je novu eru stvaranja pod okriljem institucije i profesionalne družine. 

  Predstava je nastala u sklopu projekta Prehlada ili gripa? Reci ne antibioticima kojeg vodi studentska udruga Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci. Suradnja Dade i Riječana dogodila se zahvaljujući čakovečkom studentu medicine sa riječkom adresom, dopredsjedniku fakultetske udruge Svenu Palu, koji je zajedno s Martom Viduka, osmislio, uredio i pripremio tekst za predstavu.

  Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, Čakovec: Marta Viduka i Sven Pal, Kako je Ješko pobijedio prehladu, red. Davor DoklejaRiječ je o edukativnoj predstavi za predškolce (od tri do šest godina) i osnovnoškolce nižih razreda, ali (s obzirom na karakter predstave) i za njihove roditelje. Pri kupnji karte dobiva se slikovnica Kako je Ješko pobijedio prehladu (osmislio i uredio Sven Pal) koja nas uči da prehladu ne treba liječiti antibioticima, nego toplim čajem, limunom i medom. Pozornost se skreće i na važnost tjelovježbe jer ona jača imunitet. Predstava govori o hrabrom Ješku Ježiću koji je uz pomoć obitelji i prijatelja u sedam dana pobijedio prehladu. Smatram da je publika tako dobro prihvatila predstavu jer nas glumci pozdravljaju pjesmom (pjevaju i sviraju uživo) i plesom, kao i zdravim humorom razumljivim ciljanoj dobnoj skupini. Također, kostimi (Migross i studenti MedRi) su vrlo realni i odlično osmišljeni: bodlje iz publike izgledaju stvarno, dok je ježeva glava napravljena kao kapa nisko na čelu pa uz malo mašte dobivamo osjećaj da po pozornici zaista hodaju pravi ježevi.

  Scena je jednostavna, a kompliciranija niti nije potrebna – kostimi su dovoljan ukras. Riječ je o jednom tamnom paravanu napravljenom od niza okomitih traka pa glumci često ulaze pred paravan upravo kroz te trake. Rekvizita je također bilo minimalno: jedna velika crvena pilates lopta koja je veličinom idealnom za glumce-ježeve pridonijela sveukupnom dojmu, školska torba, nekoliko jastuka koji su predstavili krevet, dekica te šalica topla čaja. 

  Djeca su se savršeno mogla poistovjetiti s likovima s pozornice, ne samo prilikom pjevanja i plesa, nego i preko raznih dječjih igara poput skrivača i  nogometa, koje su iskorištene za interakciju s publikom. Vješto su se povremeno koristili i dijalektizmi. Glazba, koju je osmislio Davor Dokleja, također je bila pogođena jer je svojim dinamičnim ritmom djeci vrlo brzo ušla u uho pa su mališani muzičke izvedbe spontano pratili pljeskom. Posebno bih pohvalila dosjetku što su glumci na pozornicu donijeli, osim akustične gitare, ostale netipične  instrumente poput raznih zvečki, a koje nažalost na pozornici ne viđamo baš često.
  Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, Čakovec: Marta Viduka i Sven Pal, Kako je Ješko pobijedio prehladu, red. Davor Dokleja
  Glumci Dramskog studija Dada redovito su stariji osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti. U ovoj izvedbi nastupili su: Eneja Zadravec (Ješko Ježić), Neven Matoša (Boško, Ješkov brat), Danka Brumen (Mama Ježić), Vilim Haček (Tata Ježić) i Davor Dokleja (Žarko, Ješkov prijatelj). Svi navedeni bili su uvjerljivi u svojim izvedbama, a obzirom da su neprofesionalni glumci, svakako je pohvalno što su tijekom cijele predstave pjevali uživo i vokalnu izvedbu pratili instrumentalnom. Od glumaca, izdvojila bih Nevena Matoša čija je gotovo karikaturna uloga izazvala najviše smijeha kod mlade publike, a znamo kako su djeca uvijek iskrena publika. 

  S obzirom na zabavu koju pruža, simboličnu cijenu ulaznice i poklonjenu slikovnicu, svakako se isplati odvojiti pola sata za predstavu, koja će u sklopu projekta biti izvođena i u ostalim gradovima Hrvatske.

  © Andreja Rambrot, KAZALIŠTE.hr, 23. veljače 2013.

  Marta Viduka i Sven Pal
  Kako je Ješko pobijedio prehladu
  redatelj Davor Dokleja
  premijera 21. veljače 2013.
  dramatizacija, glazba, scenografija Davor Dokleja, kostimi Migross i studenti MedRi, oblikovanje rasvjete Neven Taradi, Mario Zelenbaba
  izvode: Eneja Zadravec, Antonija Mrla (Ješko Ježić), Neven Matoša, Ena Jagec (Boško, Ješkov brat), Danka Brumen, Karla Katić, Hana Marciuš (Mama Ježić), Vilim Haček, Karlo Žganec (Tata Ježić), Davor Dokleja, Ivan Modrić (Žarko, Ješkov prijatelj)

Piše:

Andreja
Rambrot