Na putu odrastanja

17. revija lutkarskih kazališta, Rijeka, 4. – 13. studenoga 2012.: Pozorište lutaka Niš, Srbija, Charles Perrault, Ljepotica i zvijer, red. Zoran Lozančić; Narodno pozorište Toša Jovanović, Zrenjanin, Srbija, Jovan Caran, Priče ptice lažljivice, red. Jovan Caran

 • Pozorište lutaka Niš, Srbija, Charles Perrault, Ljepotica i zvijer, red. Zoran Lozančić

  Dvije klasične ansambl-predstave na 17. reviju lutkarskih kazališta u Rijeci dovela su dva kazališta iz Srbije. Pozorište lutaka Niš interpretiralo je klasik Charlesa Perraulta Ljepotica i zvijer, a Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina gostovalo je s autorskim projektom Jovana Carana: Priče ptice lažljivice. U korpusu bajki koje pričaju o pravoj ljubavi i pravoj ljepoti koja uvijek dolazi iznutra, Ljepotica i zvijer jedna je od najljepših. I prava je sreća kada u interpretaciji odnos Ljepotice i Zvijeri ne ostaje plošan, a razrješenje patetično. Miroslav Belović u dramatizaciji i Željko Hubač u adaptaciji, jako su se trudili da ne bude tako. Autorski dvojac je u potrazi za detaljima koji bi mogli nasmijati i zabaviti iskoristio Ljepotičine sestre i njihovu potragu za muževima, naglasivši cijelu paletu stereotipa muško-ženskih odnosa predbračnih, bračnih i poslije bračnih, očito u želji da zabavi i odraslu publiku.

  Ponešto je nespretna bila animacija Zvijeri. Ipak, treba istaknuti vještinu, a gotovo uvijek je riječ o animacijskom paru za svaku lutku, lutkare koji su pokretali Ljepoticu i njena oca s velikom pažnjom i dosljednom koncentracijom. Posebno je zanimljivo rješenje Ogledala koje je čarolijom zarobilo princa: tkanina nategnuta na okvir, posebno osvijetljena, a kada govori, animatori rukama i maskama guraju tkaninu, pa izgleda kao da će Zlo svakog trena potpuno zarobiti Zvijer. Puno dojmljivije od pokretanja šumskog lišća ili buketa ruža.
  Narodno pozorište Toša Jovanović, Zrenjanin, Srbija, Jovan Caran Priče ptice lažljivice, red. Jovan Caran
  Jovan Caran potpisao je tekst, režiju i skice za lutke i scenografiju predstave Priče ptice lažljivice. Okvir priči daje putujuća glazbeno-glumačka družina. Njihova kola učas postaju pozornica u malom po kojoj skakuću likovi iz priče: Cvijet živi u loncu, na prozoru, a zapravo čezne za putovanjima. Ptica lažljivica obeća mu pomoći, ali nikad nema vremena. O svijetu mu pričaju i pjevaju ružičasta zečica, bend cvrčaka, plavi zec poštar i mađioničar Nerone Pacolino. Mađioničar ponudi da mu pokaže svijet, ali ga mora odrezati, a onda će uvenuti... Cvijet možda ne bi pošao s Pacolinom, ali otkrije da je Ptica zapravo kukavica, vezana za sat i ne može ispuniti obećanje. Ipak, kada se prijatelj našao u nevolji, poleti skupa sa satom i uz pomoć cvrčaka i zečeva, koji se uspiju razmnožiti u međuvremenu, spašava ga. Zec poštar cijelo je vrijeme u torbi nosio pismo u kojem se cvijet proglašava najčarobnijim na natječaju u kojem je, bar koliko mi vidimo, jedini u konkurenciji. Glavna je nagrada: put oko svijeta i naravno da na put idu i svi prijatelji.
  Narodno pozorište Toša Jovanović, Zrenjanin, Srbija, Jovan Caran Priče ptice lažljivice, red. Jovan Caran
  Caran je želio puno ispričati o prijateljstvu te iskrenoj i ustrajnoj želji koja se ispunjava. Osnovnoj ideji ipak treba dorada, a interpretacija je na rubu improvizacije i nemara: cvrčci nezgrapno skakuću iako imaju koreografiju, animatori nemaju odnos s lutkom koju pokreću, pa izgleda kao da lutka ide drumom, a lutkar šumom... sto sitnica koje kvare ukupan dojam. Ipak, dopadljiva glazba Aleksandra Popovića koja asocira na Italiju te zgodan scenografski prikaz grada u pozadini, popravljaju stvar. Najsvjetlija točka izvedbe je glumica koja Cvijetu uspijeva, glasovnom interpretacijom i pokretom, udahnuti duh i karakter. Naime, naizgled jednostavna lutka oblikovana od spužve, bez antropomorfnih obilježja, animatoru nudi vrlo malo mogućnosti.

  © Tatjana Sandalj, KAZALIŠTE.hr, 20. studenoga 2012.
  Pozorište lutaka Niš, Srbija, Charles Perrault, Ljepotica i zvijer, red. Zoran Lozančić
  Pozorište lutaka Niš, Srbija
  Charles Perrault
  Ljepotica i zvijer
  redatelj Zoran Lozančić
  dramatizacija Miroslav Belović, adaptacija Željko Hubač, scenografija Stefanka Kjuvlijeva, lutke Ivanka Getova, glazba Borivoje Mladenović
  izvode: Svetlana Mihajlović, Slobodan Miljković, Dragan Tričković, Jelena Đorđević, Marija Cvetković, Dejan Gocić, Davorin Dinić, Tatjana Milenković

  Narodno pozorište Toša Jovanović, Zrenjanin, Srbija,
  Jovan Caran
  Priče ptice lažljivice
  redatelj Jovan Caran
  izvode: Tatjana Barać (Ptica), Nataša Milišić (Cvet), Miroslav Maćoš (I Cvrčak), Andrija Poša (II Cvrčak), Danilo Mihnjević / Kristijan Kardoš (III Cvrčak), Hajnalka Kovač (Zečica iz šešira), Olgica Trbojević (Sporožureći poštanski zec), Aleksandar Dragar (Pacolino, direktor cirkusa i mađioničar), svi izvođači (Putujući glumci i muzičari – izvođači Cantastorie)

Piše:

Tatjana
Sandalj