Ekspresivna interpretacija

5. međunarodni festival cabareta i komedije Gumbekovi dani, Histrionski dom, Zagreb, 18. – 27. ožujka 2012.: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Jagoda Kralj Novak, Cabaret Singerica, red. Jagoda Kralj Novak

  • HNK u Varaždinu, Jagoda Kralj Novak, Cabaret Singerica, red. Jagoda Kralj NovakTekstilna radnica Emica, koja je u ranoj mladosti ostala bez posla i postupno se zahvaljujući stjecaju ne samo radnih nego i obiteljskih okolnosti, a i ljubavnih veza, počela baviti najstarijim zanatom na svijetu, jedina je protagonistica monocabareta Singerica, u kojem se prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Jagoda Kralj Novak nakon više od stotinu pretežno glavnih uloga okušala i kao potpuna autorica predstave u kojoj nastupa u vlastitoj režiji teksta koji sama potpisuje (uz pomoć Vesne Kosec-Torjanac, koja je napisala tekstove za šest songova, a koje je uglazbio glumičin sin, Vid Novak Kralj). Iako glavna linija radnje djeluje više tipski no originalno, autorica je nizom vrlo dobro uočenih i promišljeno predstavljenih, gotovo svakodnevnih, a ipak pomalo pomaknutih detalja postigla životnu uvjerljivost priče koju je obogatila nizom duhovitih detalja stvorivši atraktivan tekstualni okvir, koji će i tragičnim životnim situacijama dati barem djelomice komičnu notu pa su time stvorene obećavajuće pretpostavke za šarmantnu kabaretsku predstavu.

    Njih je Jagoda Novak Kralj do maksimuma iskoristila za izrazito ekspresivnu glumačku interpretaciju, koja je nijansirano prikazala sve elemente karaktera žene koja se nikada nije predala nedaćama sudbine, svaki put uspijevajući pronaći kakav-takav izlaz i zadržati vedrinu duha. To što se žena koju život nije mazio bez gorčine osvrće na svoj životni put i pritom djeluje potpuno realistično, zapravo je kompleksno glumačko umijeće koje je oduševilo publiku pruženom sjajnom zabavom.

    Ipak iza te zabavnosti mogao se očitati čitav niz značenjskih slojeva – od položaja žene u još uvijek dominantno muškom društvu do prikaza pozicije tekstilnih radnica (pa i radnih ljudi općenito) u našoj divljoj tajkunizaciji te je tako Jagoda Kralj Novak ostvarila vrstan kabaret, jedan od iznimno vrijednih prinosa oživljavanju te rubne kazališne vrste u našoj sredini, u kojoj su takve predstave donedavno bile prava rijetkost, ali im i broj i vrijednost raste, što je dobrim dijelom potaknuo festival Gumbekovi dani, čijem je ovogodišnjem, petom izdanju vrlo vrijedan doprinos bio i Cabaret Singerica.

    © Tomislav Kurelec, KAZALIŠTE.hr, 31. ožujka 2012.

Piše:

Tomislav
Kurelec