Luda noć

Udruga FERR, Pula: Đorđe Milosavljević, Instant seksualni odgoj, red. Luka Juričić i Majkl Mikolić

 • Udruga FERR, Pula: Đorđe Milosavljević, Instant seksualni odgoj, red. Luka Juričić i Majkl Mikolić

  Dugo se na ulaz u Dječji kreativni centar (nekadašnji Pionirski dom) u Puli nije čekalo u redu kao što je to bio slučaj 21. rujna za izvedbu Instant seksualnog odgoja Udruge FERR. Napomenimo da je u pitanju bila treća izvedba, koja je, kao i prve dvije, bila rasprodana. Riječ je o hrvatskoj premijeri istoimenog teksta srpskog scenarista i dramatičara Đorđa Milosavljevića, docenta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, koji kao scenarist potpisuje većinu filmova redatelja Ljubiše Samardžića. Instant seksualni odgoj crnohumorna je drama koja govori o potrazi za seksualnim odgojem, a njezinom izvedbom nastojalo se kazalište približiti tinejdžerima u čemu su FERR-ovci itekako uspjeli – dvoranu su punili mahom srednjoškolci. To i ne čudi, jer im je provokativna tema itekako bliska.

  Veki i Maja mladi su par čije seksualno (ne)iskustvo dolazi na kušnju. U strahu da će razočarati svog partnera, ne znajući da dijele isti problem, njih dvoje, svako za sebe, odlučuju da tijekom jedne večeri nauče sve što dotad nisu znali. U noćno lutanje svijetom prostitutki, makroa, dilera i pervertita Vekija će voditi njegov stariji brat Stanko, a Maju njena najbolja prijateljica Tea. No, to će im putovanje otkriti puno više no što su željeli…

  Spomenimo da su predstavu s pažnjom pogledali i profesori, pedagozi i psiholozi te je pohvalili jer obrađuje temu o kojoj valja govoriti, posebice među mladima. No unatoč činjenici da se u predstavi pojavljuju prostitutke, makro, droga, poljubac između dvije žene i seks između učenice i profesora (što u određenom smislu i nije daleko od realnosti u kojoj mladi danas žive), redatelji su predstavi ipak uspjeli dati neku toplinu i iskrenost uz neizostavni happy end.

  Predstava je prožeta humorom, a prati je odlično pogođena glazba koju potpisuje poznati pulski glazbenik Marijan Jelenić, član grupe Nola, omiljene među Puljanima. Zadivljuje lakoća kojom glumci amateri članovi FERR-a, uz nekoliko profesionalaca, igraju svoje uloge – posve prirodno i nenametljivo. Svi su redom, na čelu s glavnim glumcima Ugom Koranijem i Ivonom Dučić, izvrsno odigrali svoje uloge. U predstavi nastupaju i Lino Brozić, Dina Cvek, Peđa Gvozdić, Ana Kvaranta, Franjo Tončinić te Luka Juričić i Majkl Mikolić, koji potpisuju i režiju.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 24. rujna 2011.

Piše:

Paola
Albertini