Bez velikih pretenzija

Kazališna udruga Talija, Šibenik: Vinko Möderndorfer, Šah mat, red. Mate Gulin

  • Umirovljeni šibenski glumac Mate Gulin dokazuje da za nadarene nema mirovine: scena je njegov sirenski zov, njegova pasija i opredjeljenje. Nakon odlaska u mirovinu osnovao je Kazališnu udrugu Talija s kojom producira kazališne predstave, a najnovija Šah mat, suvremenog slovenskog autora Vinka Möderndorfera u obliku u kojem je postavljena na scenu Šibenskog kazališta, njegovih je ruku djelo: preveo je, adaptirao i režirao tekst priče te to napravio suvislo i scenski korektno.

    Kazališna udruga Talija, Šibenik: Vinko Möderndorfer, Šah mat, red. Mate Gulin. foto: Ante BaranićŠah mat je klasična komedija situacija, priča bez velikih pretenzija s prepoznatljivim asocijacijama na prvu, smišljena da nasmije i ne više od toga. Jedino mjesto gdje šepa glumačka je podjela. Mate Gulin napravo je, po običaju, vrlo dobru ulogu. Podjednako dobra bila je i Jasminka Antić, a epizodno se, solidan kao i uvijek, ukazao i još jedan stari šibenski glumac Anđelko Babačić. Od njih bi većina ostalih morala još dosta učiti. Sanja Jolić ima iskustva na šibenskoj sceni, Julija Martinović daleko je bolja nego u prijašnjim nastupima. Tu su i Nera Lovro, Andrijana Roman te druga glavna muška uloga Stipe Šego, koji bi trebao još mnogo raditi sa šefom Matom.

    Kazališna udruga Talija, Šibenik: Vinko Möderndorfer, Šah mat, red. Mate Gulin. foto: Ante BaranićBranko Lovrić Caparin izradio je funkcionalnu scenografiju koja je korespondirala s osnovnom idejom predstave: kretanjem likova u životnim situacijama kao po šahovskoj ploči. Likovi ulaze i izlaze kroz mnogobrojna vrata, upadaju u različite situacije u kojima je susret (sudar) isključen, a ako do susreta bitnih igrača (kraljeva žena i ljubavnice) nakon raznih peripetija na toj ploči i dođe – zna se što u šahu to znači i što slijedi: šah mat.

    Šibenska Kazališna udruga Talija proizvela je po svemu solidnu amatersku predstavu a kad bi u njoj zaigrao još poneki vrsni glumac, mogli bismo reći – i više od toga.

    © Jordanka Grubač, KULISA.eu, 30. ožujka 2008.

Piše:

Jordanka
Grubač