Zvuci kolektivne memorije

23. Eurokaz, Zagreb: Nicolas Varchausky i Eduard Molinari uz suradnju Saše Božića i Simona Bogojevića Naratha, Tertulia

 • Groblje Mirogoj, Zagreb
  Uoči opisa projekta Tertulia argentinskog dvojca, dizajnera zvuka Nicolasa Varchauskya i likovnog umjetnika i fotografa Eduarda Molinaria, uz suradnju brojnih hrvatskih umjetnika predvođenih dramaturgom Sašom Božićem i video umjetnikom Simonom Bogojevićem Narathom, izvedenog u sklopu Eurokaza na reprezentativnom zagrebačkom groblju Mirogoj, trebam odgovore na nekoliko pitanja: biste li voljeli da se na grobu vašeg djeteta smjeste ekrani za video projekcije? Da se pleše uz glazbu starinskih šlagera? Da u zajedničkoj grobnici, među čijim su kostima i one vašeg djeda, naiđete na umjetničku instalaciju? Ukoliko su vaši odgovori da, onda nema dvojbe koju su izrazili neki posjetitelji za vrijeme obilaska točaka događanja. Dakako, postoji mogućnost da je odabir groblja odnosno grobova lagan postupak ukoliko vas ništa za njih ne veže.

  Groblje Mirogoj, ZagrebStarinski pisaći stolovi prekriveni zemljopisnim kartama i fotografijama, osvijetljeni jednostavnim stolnim svjetiljkama i ozvučeni malim radio-prijemnicima najčešća su intervencija na glavnim stazama između grobova. U potrazi za porukom (onostranom, dakle povijesnom) posjetitelji se domišljaju o čemu se radi. Premda je povijest učiteljica života, kao da smo loši đaci koji brbljaju za vrijeme predavanja. Rekla bih da je prije riječ o ponekoj asocijaciji, prepoznatom liku, rečenici ili vizuri. Slično bih mogla reći i za video materijal, mada je, zbog prirode medija, dinamičniji i uzbudljiviji. Posebice onaj uklopljen u bankomat.

  Osobno mi je dojmljiviji dio Tertulie bila glazba, točnije odabir i preplitanje zvukova – mističnost neosvijetljenog prostora unutar kojeg svjetlucaju grobne lampice a u svijest se uvlače djetinji strahovi od nepoznatoga.

  Najavljene izvođače uočila sam tek pri njihovu mahanju baterijama, a možda je moja greška što ih više nisam susrela. Ipak bih voljela razabrati razloge strojeva za pranje rublja ispred Tuđmanova groba – nešto vezano uz pranje?

  © Olga Vujović, KULISA.eu, 3. srpnja 2009.

Piše:

Olga
Vujović