Panama s mirisom banana

Dječje kazalište Dubrava, Zagreb: Janosch, Oh, kako je lijepa Panama, red. Marius Schiener

 • Dječje kazalište Dubrava, Zagreb: Janosch, Oh, kako je lijepa Panama, red. Marius SchienerNova predstava Dječjeg kazališta Dubrava Oh, kako je lijepa Panama namjenjena je najmlađim gledateljima koje u četrdeset minuta podjednako podučava i uveseljava. Predstava je nastala prema istoimenoj poznatoj Janoschovoj slikovnici, koju su preveli i adaptirali Konstilija i Božo Markota. Otputivši se u Panamu jer sva miriše po bananama i ljepša je od njihova doma, Tigar i Medvjed idu na mali izlet u svijet da bi po povratku, obogaćeni životnim iskustvima i poznanstvima, još više cijenili vlastiti kutak.

  Dječje kazalište Dubrava, Zagreb: Janosch, Oh, kako je lijepa Panama, red. Marius SchienerRedatelj Marius Schiener jednostavno i razumljivo, pazeći na dob ciljane publike, pripovijeda priču kroz predstavu uz dovoljno razigranosti i zabavnih dijelova poput gegova i smiješnih glasanja koja osvajaju mališane. Redateljska rješenja nenametljiva su i šarmantna, poput patkice koja je lutkica na kotačima uzdignuta do pozicije lika, čime čini pandan igračkama-lutkama koje su počesto u životima djece puno više od tek neživih plišanih predmeta igre.Česte su zabavne igre riječima koje, uz poneku iznimku, uglavnom pogađaju dob gledatelja. Ritam predstave u nekim dijelovima malo pada, posebice u previše detaljnim pojašnjenjima i u scenama u kojima su prateći likovi nešto slabije oblikovani i nedovoljno duhoviti.

  Dječje kazalište Dubrava, Zagreb: Janosch, Oh, kako je lijepa Panama, red. Marius SchienerSlavko Sobin u ulozi Medvjeda vrlo je šarmantan, tjelesno razigran, glasovno jasan, a njegova glumačka toplina, nužna za ulogu koju tumači, dopire do publike. Nina Benović glasovno je slabija, što se posebice primjećuje u pjevanju. U njezinu se nastupu osjeća lagana trema zbog koje krivo oblikuje odnos prema nekim likovima, posebice Lisici, kojoj pristupa prenapadno za mladu publiku, a opet nedovoljno napadno da bi bilo šaljivo. Mario Krstanović kao Lisica nedovoljno je simpatičan jer je predstavlja kao prepredenu umjesto, što bi bilo znatno šarmantnije, lukavu. S Lisicom cijelo vrijeme pleše lutka Roda, čija funkcija nije najjasnija. Vranu oblikuje simpatičnije, kreštavim glasom izazivajući smijeh. Najbolje pogađa ukus publike duhovitom interpretacijom Krave, poigravajući se njenim glasanjem poput preživanja i mukanja.

  Dječje kazalište Dubrava, Zagreb: Janosch, Oh, kako je lijepa Panama, red. Marius SchienerSkladatelj Vlatko Panić, odjeven u kostim Zeca, zbivanja na sceni uživo prati za klavirom, živo komunicirajući s glumcima. Njegova odlična glazba stvara ambijent, ozvučuje radnju i melodičnošću podiže energiju i ritam cijele predstave. Česti songovi vrlo su pjevni i neopterećeni viškom riječi i informacija. Kostimi Jasmine Kosanović jasno oblikuju životinje i vizualno su vrlo privlačni, dok je scena Mirte Čakanić vrlo funkcionalna.

  Oh, kako je lijepa Panama vrlo je privlačna ciljanom uzrastu. Dramaturški jasno ispričana, nenametljivo prenosi djetetu željenu moralnu poruku.

  © Igor Tretinjak, KULISA.eu, 2. svibnja 2009.

Piše:

Igor
Tretinjak