Sloga i repu čupa

Dječje kazalište Dubrava, Zagreb: Mario Kovač, Povuci-potegni, red. Mario Kovač

 • Dječje kazalište Dubrava: Mario Kovač, Povuci-potegni, red. Mario KovačNova premijera Dječjeg kazališta Dubrava – igrano-lutkarska predstava Povuci-potegni namjenjena je najmlađoj kazališnoj publici, djeci od četiri do deset godina. Upravo dobi ciljane publike prilagođena je poetska i komunikacijska bit predstave koja doziranom razigranošću autoritativno vodi djecu kroz 35 minuta dugu kazališnu čaroliju.

  Redatelj Mario Kovač adaptirao je i dramatizirao Čudnovatu repu, jednostavnu narodnu pripovijetku o snazi sloge i ljubavi u kojoj se jedna repa čini nesavladivom preprekom razjedinjenoj obitelji, ali je i razlog ponovnog zbližavanja, sa završnom mišlju kako sloga i repu čupa. Kovač pred male gledatelje postavlja predstavu punu veselih i dopadljivih redateljskih rješenja poput poetskog umetka čija je funkcija tehničke prirode – promijena scene. Također, u predstavu smješta i svijetu djeteta i dječje igre vrlo bliske lutke, koje je izradila Vinka Krnić Markovinović.

  Dječje kazalište Dubrava: Mario Kovač, Povuci-potegni, red. Mario KovačU komunikacijskom sloju predstava se ne oslanja na govor, koji je minimaliziran i iskrivljen, nego na mimiku i gestu. Time je izbjegnuta moguća dosada koja se u mladih gledatelja pojavljuje kada riječ nadvlada akciju, ali i nerazumijevanje zbog glasnoće (predstave za najmlađu publiku uvijek su bučne, prepune glasnih dječjih zapitkivanja i ostalog neposrednog ponašanja, koje može prekriti scenski govor). Neverbalnu pak komunikaciju, prenošenje informacije putem tjelesnih znakova, djeca prihvaćaju i razumiju, jer jedna jasna gesta kazuje im mnogo više od nekoliko rečenica pojašnjenja.

  Redatelj strukturom i ritmom predstave pažljivo podiže raspoloženje, da bi ga pretočio u čuđenje i napose oduševljenje, ni u jednom trenutku ne ostavljajući dijete ravnodušnim i u potpunosti zaokupivši njegovu pozornost. Komične su scene odlično dozirane i povezane s nenametljivom moralnom porukom.

  Dječje kazalište Dubrava: Mario Kovač, Povuci-potegni, red. Mario KovačGlumci igraju na granici mime i karikature. Sanja Sumrak odlična je u ulozi Bake. Razigrana pokretom i gestom, ne pretjeruje ni u jednom, ispunjava svoj lik vrlo dopadljivim i duhovitim glumačkim minijaturama, a izmjenjujući slogove i reducirajući riječi za pojedine foneme uspjelo oblikuje govor nalik tepanju (kuka, juto…). U animaciji mačke u potpunosti je usmjerena na lutku te joj vrlo uvjerljivo udahnjuje živ pokret. Ranko Stojić kao Djed vrlo je dopadljiv i duhovit, posebice gestovno izražajan. Slabiji je u scenama koje zahtijevaju da pokretom prati ritam zvuka, poput čupanja repe. U animaciji psa nije dovoljno usredotočen na samu lutku, čime lutka dobrim dijelom ostaje tek lutka. Dina Đuka kao unuka glumački je neuvjerljivija jer ne pronalazi pravu mjeru između karikature i mime, zbog čega ponekad prelazi u preglumljavanje, no dobro iskorištava mogućnosti lutke u razigranoj i veseloj animaciji miša.

  Dječje kazalište Dubrava: Mario Kovač, Povuci-potegni, red. Mario KovačScena Ive-Matije Bitange i Lea Vukelića vrlo je dopadljiva i funkcionalna. Scenska kućica ima mogućnost rotacije i ta vrtnja postaje sastavni dio radnje. Kostimi istog tandema veseli su, šareni i razirgani. Glazba Tomislava Babića dječje je jednostavna i ilustrativna.

  Povuci-potegni pametna je i zaigrana predstava koja niti u jednom trenutku ne zaboravlja na malog gledatelja koji prepoznaje situacije, uživa u svakom trenutku razigranosti i scenske duhovitosti, čudi se poetičnosti i veseli konačnom uspjehu.

  © Igor Tretinjak, KULISA.eu, 1. ožujka 2009.

Piše:

Igor
Tretinjak