Festival nostalgije i uspomena na svestranu kazalištarku

Festival M&M: Mićini dani, 18. – 22. 7. 2022., Dubrovnik

 • U spomen na prerano preminulu dramaturginju, teatrologinju, književnu i kazališnu kritičarku, redateljicu i urednicu Miru Muhoberac (1959 – 2021), njena sestra blizanka Vesna Muhoberac organizirala je u Dubrovniku petodnevni festival uspomena, sjećanja i reminiscencija koji je podsjetio na bogat, sadržajan i raznovrstan opus ove Dubrovkinje kojoj je, u cjelini njenih profesionalnih i životnih interesa, Grad bio i ostao temeljnim i izvorišnim interesom i zagovorom. Dubrovačka srpanjska okupljanja kolega, štovatelja, pratitelja i prijatelja Mire Muhoberac ciljano su se događala u prostorima koji su, svaki na svoj način, ostali upisani u njen životopis i, rekli bismo, dubrovački i ne samo teatarski đir kojem je bila posvećena.

  Festival je otvoren stručnim skupom u atriju palače Sponza, važnom identifikacijskom dubrovačkom povijesnom prostoru svekolikih reminiscencija, pa i poveznica koje su se ispreplitale i usložnjavale, sve do nedavno, i u njenim najrazličitijim umjetničkim prinosima i kulturnim posredovanjima. Nizala su se tako i dopunjavala izlaganja Tanje Kuštović (Nacrt za bibliografiju Mire Muhoberac), Ljubice Josić (Leksikografski popis Mire Muhoberac), Dubravke Sarić (FEB 2011.), Margarete Đorđić (Kazališne kritike Mire Muhoberac u časopisu Vijenac u 2019. godini), Marija Šimodvarca (Izborni kolegij Mire Muhoberac na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Petre Glavor (Lukrecija, drama i predstava), Tine Marušić (Gospoda Glembajevi u Agramu i oko njega) te, završno, i Vesne Muhoberac (Dramaturgija i režija Držićeve Venere i Adona, ano domini 2011.) kojim je ujedno i najavljena izvedba, u istom prostoru Sponze, predstave Pripovijest kako se Venera božica užeže u ljubav lijepoga Adona u komediju stavljena koju je, zajedno sa sestrom Mirom, režirala sa studentima i davnog ljeta predstavila, kao i sve njihove projekte Teatra M&M i Ragusina, u Dubrovniku.

  U prostoru Slanice u tvrđavi Revelin, drugog dana, slušala se emisija Trećeg programa Hrvatskog radija Theatralija koju je uređivala Mira Muhoberac a u nastavku večeri odigrana je predstava Svršetak igre Samuela Becketta s njenim redateljskim potpisom. Performans posvećen Miri Muhobrac održan je na Lokrumu, njenom uvijek rado odabiranom ljetnom utočištu arkadijskih priziva. U poslijepodnevnim satima u krugu prijatelja čitani su tekstovi iz emisije Prohujalo s vihorom Hrvatskog radija Radio Dubrovnika u kojoj je desetljećima objavljivala svoju rubriku Umjesto štambilja – priče s dubrovačkih razglednica. Kao urednik emisije, koja se emitira gotovo tri desetljeća četvrtkom u večernjem terminu Dubrovačkog radija, svjedočio sam o odjeku Mirinih tematski raznolikih nostalgičnih storijica kod slušatelja. Na radost gospođa i gospara koji su je slušali u večerima od bure, juga i dažda, spikera koji su čitali njene tekstove, pa i tehničara koji su snimali. Mislim, neskromno, da smo kroz sva ta bremenita godišta drage nam, vazda skladne, uz radio okupljene gospođe i sjetne gospare, činili ponovno sinjorinama i mladićima. Dane im ljepšim i noći zanimljivijima. Što god to značilo. A Grad malo mudrijim i zavodljivijim.

  Ispisala je tako Mira Muhoberac obilje radijskih minuta koje su otvarale one nostalgične i elegične stranice albuma Grada koje nas podsjećaju, ne daju nam mira, ponekad bude ali uvijek pozivaju na empatijsku šetnju i vlastitim uspomenama na koju se redovito odazivamo. I plovimo eterom, nebeskim dubinama i plavetnilima koja se mjere frekvencijama srca, a najčešće i duše. I ostaju dio našeg nezaborava. Četvrta večer Festivala Mićini dani otvorena je po svemu zanimljivom i nadahnuto postavljenom izložbom kazališnih plakata, kazališnih knjižica i instalacija u Studentskom teatru Lero u Lazaretima. Neveliko gledalište i Lerova pozornica, cijeli taj Lerov Taliji, rekli bi u Gradu „za vazda afitan prostor“, bio je ispunjen plakatima i programskim knjižicama koje su dokumentirale njezine dugogodišnje tragove u brojnim kazalištima i na raznim festivalima te gotovo kompletan teatarski opus ostvaren s Teatrom M&M i Ragusnima.

  Napokon, godinama su sestre Muhoberac bile revne i pasionirane pratiteljice Lerovih pustolovina o kojima je Mira često pisala dajući, uz ostalo, i svoj važan prinos u monografskom izdanju Lerovnica 1968. - 2011. u kojem je detaljno sumirala i rezimirala pedeset godina Studentskog teatra Lero u Dubrovniku. Iste večeri, nakon što je izložba otvorena, Ivana Šapro, Mirjana Kaznačić, Tina Marušić, Ana Dalmatin i Ljubica Josić predstavile su knjige Hrvatski velikani izdavačke kuće Privlačića. Završnog dana, također u Lazaretima ispred Lerovog teatra, prikazana je audio i videoinstalacija Zvučne didaskalije (I. Vojnović: Allons enfants i M. Krleža: Gospoda Glembajevi) s autorskim potpisom Mire Muhoberac i Vesne Muhoberac. Podsjetimo, ovaj projekt ostvaren u produkciji Teatra Bajsić i Art radionice Lazareti u suradnji sa Studentskim teatrom Lero, premijerno je prikazan u istom prostoru 26. kolovoza 2021., a kasnije se tijekom kolovoza i rujna mogao gledati u Art radionici Lazareti.

  Festival M&M: Mićini dani, u ozračju 73. Dubrovačkih ljetnih igra i svekolikih ljetnih gotovo svakodnevnih dubrovačkih kulturnih događanja, ponudio je zanimljiv, po svemu sjetan i podsjećajući otvoreni spomenar Grada u koji je Mira Mićo Mihoberac upisala dio svoga bogatog i sadržajnog svestranog opusa koji obvezuje. Njena sestra blizanka Vesna Muhoberac, uz potporu prijatelja i sponzora, uspjela je složiti i izložiti neke odabrane sastavnice i označnice iz raznovrsnog obilja prinosa Mire Muhoberac hrvatskoj kulturi, ovom prigodom ciljano izdvojenog iz njenih dubrovačkih interesa, prinosa i teatarskih tragova svekolikih rezonanci i interakcija koje i danas, kada više nije s nama, otvaraju one nostalgične i elegične slike spomenara u kojima smo, svatko na svoj način, i svi mi upisani. 

  © Davor Mojaš, KAZALIŠTE.hr, 26. srpnja 2022.

Piše:

Davor
Mojaš