Živopisna i zabavna adaptacija klasične bajke

Teatar Naranča, Pula: Hans Christian, Snježna kraljica, red. Majkl Mikolić • Teatar Naranča, pulsko kazalište mladih, na scenu je postavilo još jednu klasičnu bajku, ovoga puta Snježnu kraljicu. Svima dobro znanu priču o prijateljima Gerdi i Kaju, kojega začara i otme Snježna kraljica, dojmljivo su prilagodili najmlađima ali i onima nešto starijima, stavivši naglasak na priču o prijateljstvu te borbi dobra i zla.

  Kraljicu je uvjerljivo odglumila Katja Rabar. Hladnim glasom i ukočenim stavom vjerno je dočarala bezosjećajnu ženu, dok su Gerdu i Kaja sjajno odigrali Monika Mihajlović i Majkl Mikolić, uprizorivši ono dječje, iskreno. Uz profesionalne glumce glumili su i polaznici Dramskog studija Teatra Naranča, koji su pokazali zavidno glumačko umijeće.  Scenografija je jednostavna, ali doista impresivna – s malo rekvizita prikazali su snježne proplanke, šumu i ledeni dvorac Snježne kraljice. Vrlo su efektne i njezine sjajne saonice, kao i kostimi – napose bijela, sjajna haljina, šminka i frizura Snježne kraljice, čime je doista oživljen taj lik iz bajke.

  Svaka je predstava Teatra Naranča puna duhovitih replika, zanimljivih likova i ponekog gega, pa je tako bila i ova, što je tjeralo publiku na smijeh, posebno one najmlađe.

  Ova je inačica bajke nešto drugačija od originala te su u nju ubačeni živopisni likovi kojih u originalnoj verziji bajke nema a publika ih je odlično prihvatila, poput raspjevanih cvjetova i „žene koja zna sve“. Glazba u predstavi ima bitnu ulogu, upečatljiva je i pridonosi atmosferi – napetosti, iščekivanju i upornosti koju Gerda ima tražeći Kaja.

  Sve je doslovno završilo praskom, sjajnim papirićima, tzv. konfetama ispaljenima iz topa, koji je predočio pobjedu dobra nad zlom, djece nad kraljicom. Snježna kraljica zasigurno je još jedna Narančina uspješnica koja je izmamila veliki pljesak publike i razgalila najmlađe, najzahvalnije gledatelje.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 15. ožujka 2022.

  Adaptacija i režija: Majkl Mikolić
  Premijera: 4. travnja 2021.
  Scenski pokret: Katja Rabar
  Suradnik za lutkarstvo: Irin Šime Rabar
  Scenografija: Elizabeta Ružić i Luka Juričić
  Kostimi: Valentina Ferlin Živić
  Maske i lutke: Nika Vitković
  Glazba: Dino Krizmanić

  Glume: Monika Mihajlović, Majkl Mikolić, Katja Rabar, Elizabeta Košeto, Vlatka Rubil, Gea Gallo, Erik Vido, Bruno Pendić, Masimo Dobrić, Ivona Blagajčević, Aurora Rojnić, Mia Herceg, Mila Močinić

Piše:

Paola
Albertini