Izvrsna scenska igra

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula: Marijana Peršić, Leonarda Sep, Vrtuljak, red. Marijana Peršić, Leonarda Sep • Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, na Malu scenu u novoj sezoni donijelo je i jednu dječju predstavu, Vrtuljak. Riječ je o, kako se pokazalo, uspješnoj suradnji redateljica Marijane Peršić i Leonarde Sep s izvođačima, polaznicima Dramskog i scenskog studija INK.

  Ova dječja predstava kroz dinamiku, ritam izmjene pokreta, teksta i igre progovara o bitnim pitanjima odrastanja, sudjelovanja u društvu, o poteškoćama ili lakoćama koje to nosi. Koristeći elemente dječjih igara i brojalica, priča je to o izazovima socijalizacije u odrastanju ispričana scenskom igrom iz perspektive djeteta.

  Kako to uglavnom biva kad mladi sudjeluju u izvedbama, bilo je to spontano, opušteno i vrlo dobro izvedeno.

  Mladi su izvođači zorno prikazali dječju igru i sve što ona sa sobom nosi – nekad su to svađe i nesuglasice, nekad nova prijateljstva ili obnovljena ona stara, a najčešće sve to uz veliko veselje i dječju neopterećenost.

  Pohvalno je što su se autori dotakli pomalo zaboravljenih igara poput Crvene kraljice i skrivača te brojalica u odnosu na današnje doba i generaciju, koja uglavnom odrasta uz ekrane, čak i oni najmlađi.

  Iako teksta gotovo da i nema, on ni u jednom trenutku ne nedostaje – geste, mimika, zvukovi, pjesma i glazba ono su čega u Vrtuljku ne nedostaje i više je no dovoljno za razigranu dječju predstavu.

  Zanimljivo je vidjeti kako su mladi izvođači vjerodostojno prikazali dječju kreativnost, domišljatost i sposobnost da u trenu iz dosade pređu u novu igru, smisle pjesmu, šalu, spačku…  Sve je vrlo ritmično i ujednačeno, podsjeća na kakvu koreografiju.

  Publika, posebno se to odnosi na djecu, sjajno je reagirala na pjesmu iz predstave koja lako ulazi u uho, pa su je izlazeći iz kazališta oduševljeno pjevušili. Glazbu i tekst potpisuje Leonarda Sep, a pijevna melodija dolazi s porukom „Pusti sada tko je prvi, tko je zadnji, a tko treći, kad se družim s tobom, osmijeh mi je najveći“, uz refren „Igraj se, igraj se“, koji još jednom naglašava veliku ulogu koju igra ima u životu djece.

  Dosjetljivo su kao instrumente koristili kantu po kojoj su udarali, hrapavi papir po kojem su prelazili kistom i slično te i tako, uz neke klasične instrumente, proizvodili zvukove. Scenografija i kostimi, u kojima glumci djeluju nesputano, jednostavni su te uz diskretnu rasvjetu u prvi plan padaju izvođači i njihova izvrsna scenska igra.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 11. studenog 2021.

  Redateljice: Marijana Peršić, Leonarda Sep
  Premijera: 3. studenog 2021.
  Glazba i tekst songa: Leonarda Sep
  Kostimografkinja: Vesna Šuput
  Scenografkinja: Lena Modrušan
  Oblikovatelj rasvjete: Dario Družeta

  Glume: Mark Marić / Vito Floričić, Klara Pavlović / Natali Milovan, Petra Kovačić / Gaia Stojšić, Tea Stupar / Katja Honović, Marko Kozlica / Ive Udovičić, Filip Bilić / Karlo Nemet

Piše:

Paola
Albertini