Kazališni dokumentarac važne poruke i atraktivnog izgleda

54. PIF - Međunarodni festival kazališta lutaka, 17. - 23. rujna 2021.; Kazalište lutaka Ljubljana, Mladinsko kazalište, Sveučilište u Ljubljani, Centar urbane kulture Kino Šiška: Tin Grabnar, Nebo iznad nas, red. Tin Grabnar • Lutkovno gledališče Ljubljana, u širokoj koprodukcijskoj suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem, Sveučilištem u Ljubljani i Centrom urbane kulture Kino Šiška – sve vrlo dobro poznatim institucijama kulture slovenskoga glavnoga grada, postavilo je predstavu Nebo iznad nas (Nebo nad menoj u izvorniku) kao, kako ga sami autori žanrovski određuju u programskoj knjižici – kazališni dokumentarac. Premijerno izvedena u veljači 2020. (dakle, neposredno prije zatvaranja uzrokovanih koronavirusom), predstava je gostovala u Zagrebu na sceni KUC-a Travno u sklopu 54. PIF-a.

  Iako je gostovalo na lutkarskom festivalu i svakako ima određene lutkarske elemente koji dobro izgledaju i precizno su izvedeni, Nebo iznad nas ipak je prvenstveno pripovijedanje, predstava-priča s porukom, u kojoj je intrinzična kazališnost sporedna. Ta poruka je ekološka, s očitim ciljem senzibiliziranja djece (a onda, vjerojatno, i njihovih roditelja) za posljedice globalnog zagrijavanja i klimatskim promjenama. Zadatak se ostvaruje kroz priču o ugrožavanju staništa polarnih medvjeda, suočavanju jedne obitelji tih životinja s topljenjem ledenog pokrivača, zagrijavanjem mora i manjim brojem tuljana koje mogu uhvatiti. Sve je, dakle, sasvim jasno, ali i sasvim očekivano u toj priči – maloj djeci koja se nisu susrela sa sličnim pričama (možda) zanimljivo, ali nekako tipično i svima malo starijima već mnogo puta viđeno i ispripovijedano. I bilo bi sve u redu i vrijedno pažnje, pa i pohvale zanimljivog i kvalitetnog angažiranog kazališta, da nije problema s početka odlomka.

  Naime, Nebo iznad nas jest kazališni dokumentarac u sadržajnom, motivskom smislu, no u izvedbenom je umnogome kazališna ilustracija. Glumci se kreću oko kružno postavljenog osvijetljenog elementa položenog na pozorničke daske, s kojeg se u modificiranoj varijanti kazališta sjena na platno rastegnuto iznad pod odgovarajućim kutom, upotrebom plošnih lutaka, stvara svijet medvjeda i njihovog polarnog staništa. Postupak koji dobro izgleda, precizno je izveden i ugodno podcrtan lijepom glazbom, no kojem kako predstava odmiče (a ne traje dugo, tek četrdesetak minuta) počinje nedostajati dinamike, osobito jer je količina teksta nesklapna s brzinom promjena te se likovi na platnu uskoro počinju doimati kao ilustracija za izrečeno, a tada ni tezičnost koju ovakva, angažirana predstava nužno sa sobom nosi ne pomaže.

  Animatori – dvoje ih je (Lovro Finžgar i Anita Gregorec), uigrani su i dobro se nose s balansiranjem svih elemenata predstave, što joj omogućuje tehnički precizno i sigurno izvođenje. No problemi su, kako je opisano, drugdje. Sve u svemu, Nebo iznad nas predstava je važne poruke i lijepog, urednog i vizualno atraktivnog izgleda, no ipak je ostala više dokumentarac a manje kazališni događaj.

  © Leon Žganec-Brajša, KAZALIŠTE.hr, 11. listopada 2021.   

  Redatelj i autor koncepta: Tin Grabnar
  Dramaturzi: Tjaša Bertoncelj, Nina Šorak
  Oblikovateljica lutaka: Jasna Vastl
  Scenograf: Tin Grabnar
  Autor glazbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
  Oblikovatelj svjetla: Kristjan Vidner

  Glume: Lovro Finžgar, Anita Gregorec

Piše:

Leon
Žganec-Brajša