Zabavna komedija koja se oslanja na apsurdnosti aktualnih životnih okolnosti

Teatar Naranča, Pula: Goran Mihovilović, Moje istrijansko korona vjenčanje, red. Majkl Mikolić • Epidemiološke mjere, lockdown, (samo)izolacija, Stožer… Sve su to termini koji su nam postali normalni u protekloj godini, a upravo su se oni provlačili tijekom nove predstave pulskog Teatra Naranča Moje istrijansko korona vjenčanje. Njome je to kazalište, koje je tijekom proteklih devet godina donijelo mnoštvo uspješnih dječjih predstava, napravilo korak naprijed i pokrenulo večernju scenu Scena 15+, pa su u njihovoj predstavi ovoga puta uživali oni nešto stariji.

  Riječ je o autorskoj predstavi izvrsnog teksta Gorana Mihovilovića koji se nije libio dotaknuti ponekad apsurdnih i nelogičnih mjera, likova iz raznih dijelova Balkana i Italije, odlično je okarakterizirao Istru i navike Istrana, a sve to uz dozu ironije i humora. Naime, predstava obiluje duhovitim dijalozima, pa se publika smije i zabavlja čitavo vrijeme njezina trajanja, a traje punih 90 minuta, koje prolete zbog dinamike predstave.

  Ova komedija obrađuje izuzetno aktualnu temu neprilika koju donosi trenutna situacija, a odnosi se na organizaciju vjenčanja. Koliko to stresno, izazovno ali i apsurdno može biti, s obzirom na to da se mjere Stožera mijenjaju iz dana u dan, pa je zapravo nemoguće nešto planirati, pokazali su akteri predstave koji se nalaze u jednoj istarskoj oštariji i kuju planove kako ostvariti neostvarivo. Kada Stožer dan prije vjenčanja donese mjeru po kojoj u Italiji nastupa novi lockdown pa na vjenčanje u Istru ne može doći mladoženja Luigi, kreće niz urnebesnih situacija i dijaloga.

  Čitav dijapazon likova našao se u jednoj tipičnoj oštariji naziva Nemojte ča zamirit, u kojoj se planira održati spomenuto vjenčanje. Tu je gazda Tone koji nastoji naći način kako držati oštariju otvorenu unatoč mjerama, njegova kći Silvana, histerična mladenka koju svaka nova prepreka u realizaciji vjenčanja doslovce dovodi do ludila, Gino, lokalni pjevač i alkoholičar, stalni gost oštarije, Ceca, konobarica iz Srbije i susjeda Marija koja joj pomaže u konobarenju u pauzama od online-nastave. Na „kafu“ redovito dolazi i Bosanka Hana koja organizira prosvjede protiv „vakcinisanja“ i stalno je na društvenim mrežama, a posjećuju ih i Purger, gospodin Papak sa zahtjevnom suprugom Mijom. Igrom slučaja, Papak je djelatnik ZZJZ i stoga i prozvan kao glavni krivac za nove epidemiološke mjere.  Likovi su živopisni i pomalo iskarikirani, ali s mjerom, u svrhu postizanja komike. Sjajan Majkl Mikolić koji igra gazdu ujedno je i režiser predstave, a glumom se posebno iskazao Luka Juričić koji sjajno skače iz uloge u ulogu, pa je tako utjelovio pjevača Gina, mladoženju Luigija i načelnika Stožera Capu. Uz bok mu ide i izvrsna Katja Rabar koja se odlično snašla u ulozi mladenke Silvane koja će napraviti sve da se vjenčanje u konačnici održi, pa tako i svoga zaručnika iz Italije dopremiti u mrtvačkom sanduku. Ujedno igra i Bosanku Hanu. I ostali su mladi glumci briljirali u svojim ulogama i bili na visini zadatka te pokazali da jednako uspješno mogu igrati i u predstavama večernje scene, kao i u onim dječjim.

  Scenografija je vrlo upečatljiva i zorno dočarava tipičnu starinsku oštariju, a poigrali su se i s istarskim običajima poput ispijanja rakije, jedenja pršuta te pričanja „po istrijanski“.  Publici je svakako trebalo napokon se dobro nasmijati ovoj normalno nenormalnoj situaciji koja nas već predugo tišti i stoga je predstava Moje istrijansko korona vjenčanje doista za svaku pohvalu.

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 24. veljače 2021.

  Produkcija: Teatar Naranča, Pula
  Premijera: 19. veljače 2021.

  Autor teksta: Goran Mihovilović
  Redatelj i autor adaptacije: Majkl Mikolić
  Scenografi: Lena Modrušan, Luka Juričić
  Kostimografkinja: Valentina Ferlin-Živić
  Oblikovateljica scenskog pokreta Katja Rabar
  Šminkerica: Lena Modrušan
  Dizajner rasvjete: Anri Deronjić
  Tehničko vodstvo: Ivan Živolić, Anri Deronjić
  Fotograf: Anri Deronjić

  Glume: Majkl Mikolić, Luka Juričić, Katja Rabar, Irin Šime Rabar, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca, Matilda Nikić

Piše:

Paola
Albertini