Humoristično i glumački izvrsno

Kazališna grupa Lectirum: Donald Churchill, Dekorater, red. Nina Kleflin • Komedija Dekorater engleskog autora Donalda Churchilla premijerno je izvedena u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Scena Vidra, 5. studenog 2019. Predstavu je režirala Nina Kleflin, dobitnica dviju prestižnih stipendija američke vlade - za rad na sveučilištu u Pittsburghu, te za istaknute kazališne umjetnike. I ovom produkcijom Kazališna grupa Lectirum, uz tekstove klasične vrijednosti, scenskim nastupom promiče i suvremene tekstove koji bi tu vrijednost mogli dosegnuti. Donald Churchill je svjetski poznat dramatičar, uz to je bio i glumac, a ovim tekstom iznimno kvalitetno kreirao je uvijek aktualnu priču koju potpuno nose likovi. Tematika se svodi na jednostavnost, a karakteri likova očituju se bliskima publici, poznati iz života. Komičnost se temelji na zapletu, a uz obrate u radnji, zabune, nesporazume, podmetanja, prerušavanja i sl., dakako, postiže zabavu.

  Izvrsni glumci dobru i komičnu priču podigli su na razinu pamtljive kvalitetne predstave. Scenografija prikazuje stan protagonistkinje. Maša (Ksenija Pajić) je u vezi s muškarcem čija supruga (Ines Bojanić) dođe kod nje te želi sve ispričati njezinom suprugu kada se vrati s poslovnog puta. Maša se zbliži sa svojim soboslikarom (Goran Grgić) i sazna da je on glumac bez posla. Kada on shvati da njoj očajno treba netko tko će ju izvući iz te situacije, on to iskoristi i savjetuje joj da netko odglumi njezinog supruga pred ženom koja će doći sve otkriti. Na taj način se sam nenametljivo nametne i nađe si posao za dobru cijenu. Jako se trudi za taj posao i ulogu i zato traži da bude po njegovom.  Iznimni Goran Grgić osobito je dobro to odglumio, prikazavši unutar uloge i amatersku izvedbu. Iako se razgovor dvoje protagonista može učiniti malo predugim, autor je ovakvu ljubavnu tematiku lako i zanimljivo prezentirao, a glumci su izvrsno postigli smiješne situacije. Našlo se tu i zgodno nadilaženje scenske situacije. Maša na kraju dobije što je htjela, izvuče se, a naglasak je na tome što dekorater u svom nonšalantnom ophođenju s Mašom, kojoj pomaže, zapravo najbolje prođe. Iskoristio je situaciju jer je bio jedina šansa i mogao je dobiti što hoće.

  Izuzetnu kvalitetu glumačkog ansambla potvrdila je i publika. Goran Grgić, nacionalni prvak Drame zagrebačkog HNK, izvrstan je, a Ksenija Pajić svoju klasičnu kvalitetu glume prezentira tako sofisticirano da publika uživa u izuzetnom zajedničkom nastupu dvoje vrhunskih glumaca, koji su dosad zajedno odigrali i brojne izvedbe Dekoratera. Ines Bojanić je također odlično odigrala ženu koja želi ostvariti svoje zamisli.  U predstavi je sve začinjeno humorom, a osobitost djela manifestira se u dijalogu koji nosi duhovitost i zanimljivost situacija usred razrješavanja ponešto neobičnih zbivanja. Glumci su vrsno dočarali situacijske obrate, kao i zabavnu radnju punu dobro osmišljenih trenutaka bliskih gledateljima iz svakodnevnog života. Sve to stvara uspješnu predstavu punu smijeha koja, uz primjećivanje izokrenutih odnosa među ljudima i prikaz nesavršenosti ljudske naravi, prvenstveno ima nakanu zabaviti gledatelje. Upravo vrhunska gluma pridonosi kvaliteti Dekoratera, a vještinom i slobodom ostvarivanja lika glumci donose baš onakvu predstavu kakva treba biti.

  Produkcija: Kazališna grupa Lectirum
  Premijera: 5. studenog 2019. u Satiričkom kazalištu Kerempuh


  Autor: Donald Churchill
  Režija: Nina Kleflin

  Glume: Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić

  @ Nataša Bjelan, KAZALIŠTE.hr, 27. veljače 2020.

Piše:

Nataša
Bjelan