Zavidno plesačko umijeće

KNAP, Zagreb: Moja mama kuha bolje od tvoje, kor. i red. Marija Matković • Plesna predstava Moja mama kuha bolje od tvoje, plesne koreografkinje i redateljice Marije Matković, premijerno je izvedena 31. svibnja 2019. godine u kazalištu KNAP. Izrazito kvalitetno i dojmljivo izveli su ju plesači skupine No Stress Crew, sastavljene od četiri muškarca koji ovom predstavom prikazuju tijek svog života, pa i općenito života muškaraca od ranog djetinjstva do odrasle dobi, a kroz plesni izraz, ekspresivno.  Tijekom izvedbe izmjenjuju se kratke scene dramske radnje sa scenama plesnih točaka, a sve je kronološki prikazano i smisleno povezano, s tematskom osnovicom prijateljstva i međusobnih muških odnosa te trenutnog stanja društva. Scena je potpuno prazna, kako bi sama gluma i ples dobili na važnosti i istaknuli se kao jedini donositelji radnje. Ugođaju pridonosi upečatljivo osvjetljenje, izmjenjujući po scenama boje, crveno svjetlo, plavo…

  Kao maleni dječaci koji puze u igri s autićima interpretiraju dječji govor, te nastavljaju prema sve starijoj dobi pokretima se nadmećući kroz ples…Plešući breakdance uspijevaju prikazati i igranje jedne dječje igre; dok kao tinejdžeri u međusobnom razgovoru otkrivaju da ih muče problemi s djevojkama.

  Naglasak priče je i na roditeljima, većinom na majkama koje imaju značajnu ulogu u životima likova. Stoga, s obzirom da su četvorica muškaraca jedini izvođači na sceni, zgodno prikazuju i glume interakciju s drugim likovima, s vlastitim majkama, a koje gledatelji zamišljaju dok im čuju samo glas. Takav razgovor sina s majkom prikazan je vrlo životno, realno i smiješno, npr. dok razočarana majka povlači sina za ruku, što on dakako samo glumi. Slijede razgovori mladih o školi, uz igranje igrica na kompjutoru. Putem takvih kratkih scena gledatelji dobivaju uvid u odnose roditelja i djeteta, odnosno mladića koji želi poštovati majku no nestrpljiv je dok mu ona (čiji glas čujemo) daje pomne i dugotrajne upute za život. Javljaju se i suvremeni problemi mladih - poput dugotrajnog studiranja te, nakon dosta vremena i završetka studija, ljubavni problemi u odrasloj dobi uz odbojku na plaži, a gdje na kraju uza sve ipak do izražaja dolazi suosjećanje i pravo dugogodišnje prijateljstvo.

  Plesači često izuzetno dojmljivo radnju prikazuju plesom (na primjer nogomet prikazan kroz ples), dakle ponekad spretno uspijevaju otplesati radnju, što je publici izrazito zabavno: izvedba tako predstavlja spoj pravih plesnih točaka sa zezanjem, igrom i djelomičnom glumom kroz plesni pokret. Glazba je snažna i dakako puno pridonosi doživljaju cijele plesne predstave.  Na kraju izvođači plesne skupine pokazuju dodatna zavidna plesačka umijeća i akrobatske vještine poput stajanja na jednoj ruci uz ples, te vještim i stručnim plesanjem kvalitetno izvode sve točke i time zasigurno osvajaju publiku. 

  Redateljica i koreografkinja: Marija Matković
  Izvode: Miroslav Mlinar, Luka Anaković, Domagoj Lučić, Zlatko Čančar

  @ Nataša Bjelan, KAZALIŠTE.hr, 9. srpnja 2019.

Piše:

Nataša
Bjelan