U regionalnom tonu

50. PIF - Međunarodni festival kazališta lutaka (2) • Moglo bi se reći da je program središnjeg dijela ovogodišnjeg festivala lutkarskog kazališta sastavljen u regionalnom tonu s gostovanjima iz Slovenije i Crne Gore, uz domaće produkcije iz Zadra, Varaždina, Osijeka i Čakovca.

  Karlson s krova, adaptacija prve knjige iz serijala o Karlsonu, voljene švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren, u režiji Ljudmile Fedorove, gostovala je u Kazalištu lutaka Zadar i oduševila publiku. Predstava je na ovogodišnjem Susretu lutkara i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj proglašena pobjednikom, a dodatna posebnost i vrijednost same predstave je što je relativno nepoznat serijal o Karlsonu iz pera spisateljice koja je dječjoj i odrasloj publici poznatija kao kreatorica nekih drugih likova, poput Pipi Duge Čarape, Ronje, razbojničke kćeri... Predstava se na dinamičan način igra lutkama, lutkarima i glumačkim izvedbama a za uživati je bilo i u songovima kao i samoj likovnosti predstave koja je u maslinastom tonalitetu kroz harmonični dizajn scenografije i krojačkih radova stvorila ugodnu atmosferu Karlsonovog svijeta.

  Druga od adaptacija dječjih klasika u središnjem dijelu festivala bilo je crnogorsko gostovanje Puškinove Bajke o ribaru i ribici gdje su lutke staromodnog izgleda isključivo putem pokreta ispričale klasičnu priču. Seoska idila te ljepota i nedokučivost mora kao nasuprotnog svijeta onom svakodnevnom, stvarnom – djeluju kao kulisa za poučavanje o bezvremenskim vrijednostima života – ljubavi i dobroti.

  Negdje drugdje naslov je multimedijskog projekta Slovenskog Kazališta lutaka Ljubljana koji je oduševio sve prisutne. Vrlo efektna predstava o zaigranoj djevojčici koja odrasta u vrijeme rata, uprizorena je i pomoću video-projekcija koje su mlađu publiku oduševile poput mađioničarskog trika i na čaroban način ih provele kroz najteže situacije nasilno prekinutog djetinjstva. Vrlo dirljiva, tužna i napeta predstava emocionalno je dotaknula i stariju publiku, a fantastična vizija predstave, režija i dizajn na vrlo visokoj razini kvalitete, podsjetili su u kojem intenzitetu kazalište može preuzeti pažnju i voditi publiku.

  Iz Varaždina dolazi maštovita, topla i humoristična priča o prijateljstvu starca i pingvina -  Dindim, o nježnosti. Inspirirana je istinitim događajem iz Rio de Janeira, a sama lutkarska, scenografska izvedba je dostojno predočila ionako zgodnu i zanimljivu priču.

  A iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku dolazi još jedna adaptacija domaćeg klasika - Bijeli Jelen. Priča o enigmatičnoj životinji i njenom odnosu s čovjekom u ovoj je izvedbi na zanimljiv način postavljena i u odnosu s tehnikom.

  S razlogom,  također domaća produkcija, suradnja Umjetničke organizacije LOFT  Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, originalna je dječja predstava koja na opušten i moderan način propitkuje i postavlja životne situacije. Predstava sa zabavnom ležernošću prolazi kroz velika i mala pitanja i teme koje na jednako anksiozan način običavaju mučiti i mlade i stare. Optimistično, maštovito i pomalo apsurdno scensko i dramaturško vođenje predstave djelovalo je osvježavajuće, kao i gostovanje Bijelog Jelena.
  (nastavlja se...)

  © Maja Ležaić, KAZALIŠTE.hr, 2. listopada 2017.

Piše:

Maja
Ležaić