Otvorenost prema različitostima

Teatar Naranča, Pula: Hrvoje Zalar, Kristijan, red. Hrvoje Zalar

 • Teatar Naranča, Pula: Hrvoje Zalar, Kristijan, red. Hrvoje Zalar

  Teatar Naranča kojemu su svojstvene predstave za djecu, ovoga se puta izborom teme više okrenuo mladima predstavivši im predstavu Kristijan kojom obrađuju problem osoba s posebnim potrebama. Autori su vrlo ozbiljno pristupili temi, ali istovremeno svojstveno tome kazalištu – duhovito, dinamično i veselo. Uspjeli su u teškom naumu: ne ismijati osobe s posebnim potrebama, a educirati mlade i približiti im taj problem.

  Naslovni lik predstave je Kristijan, poseban dječak koji voli crtati i slikati, ali je drukčiji od ostalih. Povučen je i nema razvijene socijalne vještine. Dvoje srednjoškolaca susreće se u parku i prisjeća kraja osnovne škole i prijatelja Kristijana. Glavna nit su flashbackovi dvoje učenika o raznim događajima vezanih za Kristijana. Ima tu zavavnih, tužnih i vrlo dirljivih scena. Kristijan je težak kada se treba uklopiti u okolinu i shvatiti naizgled očito, međutim, izuzetno je talentiran, dobro crta i voli pjevati...
  Teatar Naranča, Pula: Hrvoje Zalar, Kristijan, red. Hrvoje Zalar
  Autori su doista uspjeli u svom naumu i na nenametljiv način promicali vrijednosti i kvalitete koje bi svaki učenik trebao prepoznati u sebi kako bi u budućnosti postao tolerantniji i otvoreniji prema različitostima. Trudili su se da ne dođe do osuđivanja i stigmatiziranja osoba s posebnim potrebama ali i njihovih školskih kolega koji nisu svjesni da različitosti treba naučiti prihvatiti u kojem god obliku one bile.

  Ipak, ostali su realni i u predstavi pokazali da nemaju uvijek svi mladi, vođeni vlastitim problemima, razumijevanja za one drukčije. U konačnici, dakako, prevlada veliko srce mladih i posebno ono drukčijeg Kristijana. Mladi glumci vješto su se snašli u svojim ulogama a tu se posebno ističe Mirel Huskić u ulozi krutog i neprilagodljivog Kristijana. Romina Vitasović kao veteranka briljirala je u čak tri uloge (majke, bakice i učiteljice) te pomalo karikiranom glumom i povremenim pretjerivanjem izazivala salve smijeha u gledalištu. Sve pohvale za odabir i obradu teme!

  © Paola Albertini, KAZALIŠTE.hr, 8. studenoga 2016.

  Hrvoje Zalar
  Kristijan
  redatelj Hrvoje Zalar
  premijera 22. listopada 2016.
  scenski pokret Maja Đurinović, scenografkinja Lena Modrušan, oblikovatelj tona Zdenko Trandler, vizualni identitet Luka Juričić, tehnička podrška Medvid Pula, dizajn rasvjete Toni Modrušan, garderobijerka Beki Perić
  izvode: Mirel Huskić, Selma Mehić, Jan Novosel, Romina Vitasović

kritike i eseji